Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Hammarby tvingas betala polisnotor - överklagar hos högsta instans

Hammarby vill slippa undan polisnotor genom att låta sin ideella förening arrangera matcherna. Kammarrätten köper inte upplägget - men nu överklagar klubben till högsta instans.
- Det finns hopp, i och med att rätten var oenig, säger Henrik Kindlund.

Frågan om de så kallade polisnotorna har dragits i långbänk under de senaste åren. I höstas verkade det dock som att det sista ordet var sagt, när justitieminister Beatrice Ask (M) meddelade att faktureringen skulle upphöra från och med 1 januari 2014.

Men vid det laget låg redan ett antal äldre fakturor hos Förvaltningsrätten, där idrottsaktiebolag som AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro krävdes på betalning för bevakningen vid sina evenemang.

Flera av klubbarna överklagade i det skedet till olika instanser. AIK valde att vända sig till EG-domstolen medan exempelvis Hammarby tog sina ärenden till Kammarrätten. Som ett led i processen prövade de grönvita att medvetet låta sin ideella förening - som inte kan faktureras av polisen - stå som arrangör vid åtta matcher i superettan.

Tanken var att pröva om det var tillåtet med ett sådant upplägg, trots att Hammarby är bolagiserat och det tidigare alltid varit Hammarby Fotboll AB som stått som arrangör.

- Det rör sig alltså inte om någon miss från vår sida, utan vi har velat se om det rent rättsligt skulle gå att göra på det sättet, säger VD Henrik Kindlund till fotbollskanalen.se.

På fredagen meddelade Kammarrätten i Stockholm sin dom för de åtta matcherna och det blev, åtminstone till viss del, nedslående besked för Hammarby.

Domstolen gick på polisens linje, och slog fast att klubben måste betala polisnotorna. Enligt domen ska det i praktiken fortfarande betraktas som att aktiebolagsdelen inom Hammarby arrangerat de aktuella matcherna.

Men en av tre domare var skiljaktig - och det rörde sig dessutom om Kammarrättens president. Ett faktum som Hammarby hoppas ska hjälpa klubben i nästa steg.

– Det här är någonting som vi ser väldigt positivt på, vi ser det som en öppning för oss och vi har bestämt oss för att förmodligen överklaga till högsta Förvaltningsdomstolen som är sista instans. Att rätten var oenig kan definitivt vara ett tecken på att det finns hopp för vår del, säger Henrik Kindlund.

– Sedan får vi se om de beviljar oss prövningstillstånd eller inte.

Kammarrätten skriver så här i sin dom:

"Bolaget har såsom anordnare av aktuella fotbollsmatcher inte uppfyllt sin anmälningsskyldighet enligt 2 kap. 5 § OL. Det förhållandet att föreningen har anmält matcherna till polismyndigheten och att myndigheten därmed har känt till att matcherna skulle äga rum ger inte kammarrätten anledning att göra någon annan bedömning. Bolagets försummelse att inte anmäla matcherna har medfört att polismyndigheten inte har kunnat meddela något beslut enligt 2 kap. 11 § OL och därmed heller inte kunnat besluta om det maxbelopp som bolaget hade varit tvunget att betala i ersättning för polisens kostnader för att hålla ordning vid matcherna."

Hammarby har totalt 31 ärenden liggande som rör polisnotor. Men i och med att rättsprocessen fortfarande pågår och att klubben i dagsläget bara fått sex stycken slutfakturor från polisen är det svårt att överblicka exakt vilka summor det rör sig om.

– Det tar nog ett, eller ett par år, innan vi sett slutet på allt det här, säger Henrik Kindlund till fotbollskanalen.se.

Publicerad 2014-03-24 kl 14:18
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons