Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Hammarbys glädje: Får spela med publik - domen mildras

Hammarby straffades med spel inför tomma läktare efter matchen mot Gais i superettan. Men nu upphäver svenska fotbollförbundets besvärsnämnd beslutet. Böterna på 250 000 kronor kvarstår dock.

Det var i samband med superettanmatchen mot Gais tidigare i höstas som ett 40-tal Hammarbyhuliganer forcerade flera avspärrningar på Tele2 Arena, för att därigenom lyckas nå fram till en avstängd läktarsektion ovanför bortalagets klack. Sedan började omkring tio av personerna att kasta ner mynt, stolsryggar och andra föremål till det nedre etaget, varpå slagsmål kort senare bröt ut.

ANNONS

Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd hanterade ärendet först, och i sin bedömning beslutade man att Hammarby skulle betala 250 000 kronor i böter samt tvingas spela två matcher utan publik på Tele2 Arena.

Men domen överklagades till överinstansen besvärsnämnden, som efter en överklagan gav Hammarby uppskov, en så kallad inhibition, på straffet. Tills vidare tilläts de grönvita att spela inför åskådare, vilket sågs som en indikation på att den slutliga domen skulle kunna komma att mildras.

Nu vet vi att det blir så. I sitt slutliga utlådande kring frågan meddelar besvärsnämnden att disciplinnämndens dom, åtminstone i fråga om spel utan publik, ska upphävas. Däremot kvarstår bötesbeloppet. Besvärsnämnden skriver att även om ordningsstörningar förekommit går det inte att påvisa omfattande brister i Hammarbys säkerhetsarrangemang.

ANNONS

Att huliganerna lyckats ta sig fram till den förbjudna sektionen förklaras istället med att de kodlås som installerats på Tele2 Arena inte varit tillräckligt högt säkerhetsklassade. Något som Hammarby uppges ha påtalat på förhand för arenans driftsansvariga Stockholm Globe Arenas, SGA.

Dessutom fäster nämnden stor tilltro till de vittnesmål som Hammarbys personal lämnat avseende klubbens förberedelser gällande säkerheten, där sammanlagt 400 personer ska ha arbetat med att få till stånd ett så lugnt evenemang som möjligt.

"Inför matchen har samtliga in­blandade aktörer, såsom polis och gästande förening, varit överens om det planerade säkerhets­arrangemanget utifrån kända risk- och hot­bilder. Man tillämpade därvid det planeringsprogram som gäller för match där man bedömer att det finns en överhängande risk för att ordning och säkerhet kommer att äventyras i samband med matchen. Såvitt framkommit har Hammarby bemannat och även i övrigt genom­fört säkerhetsarrangemanget i enlighet med angiven planering", skriver besvärsnämnden.

ANNONS

Samtidigt betonar besvärsnämnden att händelsen som sådan var allvarlig, även om det inte förelegat fara för liv eller allvarliga personskador. Därför anser man att det varit motiverat att Hammarby ska straffas med böter, även om man just i den här domen bara bedömt delfrågan om de tomma läktarna. Att man river upp disciplinnämndens beslut på den punkten förklaras så här:

"Från praxis kan noteras att i de fall som tidigare medfört beslut om matchspel utan publik såsom efter matcherna Hammarby-AIK den 18 oktober 2004 och Djurgården-Assyriska den 8 november 2009 har ordningsstörningarna varit av betydligt allvarligare art och omfattning än de nu aktuella."

Publicerad 2013-11-05 kl 09:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto