Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Hammarbys hemliga vapen - flygande drönare som filmar allt

Hammarbys damer kämpar för att nå allsvenskan. Här avslöjar klubben sitt hemliga vapen – en drönare som granskar laget från luften.

- Den ger oss massvis av fördelar, säger sportchefen Andrea Ruiz.

Genom de senaste årens medierapportering känner de flesta till debatten kring obemannade flygplan som ger sig ut på militära uppdrag i främmande länder. Så kallade drönare. Nu introduceras metoden inom svensk fotboll men syftet är givetvis av betydligt mer fredlig karaktär. Det handlar om att dokumentera rörelsemönster och löpvägar från ovan, och det är Hammarbys damlag i elitettan som går i bräschen för utvecklingen.

- Alltihop började med att pappan till en av tjejerna i laget köpte en drönare av eget intresse. Han har som hobby att flyga med sådana, och vid ett tillfälle förra säsongen filmade han en av våra matcher. Vi insåg genast vilken potential och vilka möjligheter som öppnar upp sig med tekniken, säger sportchefen Andrea Ruiz till fotbollskanalen.se.

På vilket sätt då?

- Drönaren kan samla in helt andra bilder än dem man får från tränarbänken eller läktaren, det ger oss helt nya perspektiv. Exempelvis kan vi få en väldigt tydlig överblick över hur de olika lagdelarna förflyttar sig, om de lyfter upp och faller ner i rätt lägen och sådana saker.

Det blir ett taktiskt hjälpmedel för er?

- Absolut, och ett jättebra sådant. Dessutom kan ju tjejerna använda materialet till att se detaljer i sitt eget spel också. Låt säga att vi låter drönaren följa efter exempelvis en yttermittfältare för att se hur hon viker in i banan för att ta avslut, eller hur hon lutar kroppen i skottögonblicket. Det ger oss en fantastisk inblick i matchsituationer och detaljer som vi inte kunnat komma lika nära inpå tidigare, med hjälp av vanliga kameror.

Enligt Andrea Ruiz ska Hammarby utnyttja drönaren så mycket som möjligt under försäsongen. Vid de kommande träningsmatcherna ska den cirkulera över Kanalplan för att dokumentera allt som sker.

- Det blir ett viktigt instrument för oss när vi lägger upp vår taktik och spelidé. Efter varje match går vi igenom materialet och ser över vad vi kan göra annorlunda till nästa gång. Säkerligen kommer den också att till viss del ligga till grund för individuella utvecklingssamtal med spelarna. Det blir ett enkelt sätt att se vilka delar de behöver jobba på och vad de gör bra.

Borde fler följa ert exempel och använda tekniken?

- Det tycker jag. Jag tror absolut att den kan utveckla damfotbollen som helhet framöver.

Publicerad 2014-01-30 kl 20:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons