Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hammarbys julklapp - får 15 miljoner kronor

Hammarby får en julklapp värd 15 miljoner kronor.
Idag sjösätts nyemissionen som tryggar framtiden.
- Det känns fantastiskt skönt, säger ordföranden Kent Hertzell till fotbollskanalen.se.

Under de senaste säsongerna har Stockholmslaget balanserat på en finansiell knivsegg och flera gånger varit nära konkurs. Med hjälp av spelarförsäljningar har man sedan mitten av 00-talet kunnat hålla katastrofen borta – men följderna känner alla till. En gradvis utarmning av spelartruppen och degradering från allsvenskan för två år sedan.

ANNONS

Nu tar Hammarby krafttag för att få ordning på siffrorna. Klubben kammar hem 15 miljoner kronor via en nyemission, man återställer sitt eget kapital och skapar samtidigt ett visst handlingsutrymme för värvningar och verksamhetens drift i övrigt.

- Vi är oerhört glada över att få det här på plats. Äntligen känns det som att alla runt klubben verkligen drar åt samma håll och har gemensamma intressen och mål, säger ordföranden Kent Hertzell till fotbollskanalen.se.

Minoritetsägaren AEG stoppar in en miljon dollar, motsvarande 6,5 miljoner kronor, och uppfyller därmed ett tidigare löfte till föreningen och fansen. Det resterande beloppet kommer till hälften från privata investerare, som vill förbli anonyma, och till hälften från riskkapitalbolaget Bajenborgen. Där finns supportrarna indirekt representerade genom att sammanslutningen Söderkisar med 700 medlemmar står noterade som huvudägare.

ANNONS

- Folk från olika håll har slutit upp, både vanliga supportrar och personer som lagt in lite större medel. En väldigt bra mix, säger Kent Hertzell.

I och med emissionen ändras strukturen i Hammarbys styrelserum. Bajenborgens Martin Nilsson tar plats vid sidan av Hammarby IF FF:s ordinarie fyra ledamöter och AEG:s tre. Därmed blir stolarna åtta till antalet i bolagsstyrelsen gentemot sju som tidigare.

Men innebär inte det att Hammarbys föreningsstyrelse tappar sin röstmajoritet?
- Rätt tänkt, men vi behåller utslagsrösten i alla frågor genom att vi sitter på ordförandeposten. Dessutom har vi fortfarande kvar röstmajoriteten med 51 mot 49 räknat i procent, säger Kent Hertzell.

Han medger också att även om en stor summa strömmar in i klubben finns ingen plats för några extravaganser. Nästa år blir fortsatt tufft men 2013 är det tänkt att budgeten ska vara i balans. Däremot får man nu en motvikt till dyra spelarkontrakt som annars riskerat att dränera finanserna.

ANNONS

- Jag vill verkligen betona att vi inte kan vältra oss i pengar. Men det här ger såklart en trygghet, säger Hertzell.

Fansen ska inte hoppas på några jättevärvningar trots det här?
- Nej, det är alltjämt återhållsamhet som gäller. Jag skulle bli förvånad om vi får se Messi träna nere på Årsta inom en snar framtid.

Publicerad 2011-12-23 kl 11:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto