Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Här är HIF:s straff efter skandalen - döms till böter

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd har dömt Helsingborgs IF till böter på 50 000 kronor efter skandalscenerna i samband med allsvenska kvalet tidigare i år.
- Nu ska vi gå igenom beslutet. Efter det får vi besluta om vi ska överklaga, säger HIF:s klubbdirektör Mats-Ola Schulze till Fotbollskanalen.

Under torsdagen meddelar Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd sitt beslut angående skandalscenerna på Olympia i samband med det allsvenska kvalet den 20 november. På SvFF:s hemsida skriver disciplinnämnden att Helsingborg döms till 50 000 kronor i böter.

"Vid matchen har supportrarna antänt cirka 45 pyrotekniska pjäser. Efter matchens slut har 15-20 delvis maskerade supportrar tagit sig ner från läktaren och in på planen, varvid tre bengaler har antänts och två av dessa kastats in på planen. Flera av supportrarna har också angripit en av Helsingborgs spelare. Vidare har en publikvärd hotats med en tänd bengal av i vart fall en person", sammanfattar nämnden i sitt beslut.

"RO (riksombudet) har hävdat följande vad gäller Helsingborgs ansvar. Helsingborg har som arrangör varit ansvarig för ordningen på arenan. Inför matchen har det påtalats för Helsingborg att det fanns en ökad risk för ordningsstörningar i form av bl.a. planstormningar och hot mot spelare, särskilt vid förlust för Helsingborg. Detta framgår bl.a. av den match-pm som upprättats. Helsingborg borde därför ha haft en mer omfattande säkerhetsorganisation än vad som anges i polistillståndet. Denna bedömning ändras inte av att polisen bedömt att den mindre kommendering som fanns på plats var tillräcklig, av 3 kap 4 § särskilda tävlingsbestämmelser herr 2016 eller av det planeringsprogram som valts", fortsätter man.

Vidare skriver disciplinnämnden:

"RO har särskilt pekat på att det såvitt framkommit inte funnits några ordningsvakter och väktare på plats vid den läktare där planstormningen skedde samt att en spelare, Helsingborgs tränare och klubbdirektör inte lämnat planen efter matchens slut utan istället närmat sig Helsingborgsklacken, trots att det påtalats för Helsingborg att samtliga spelare och ledare borde lämna planen omedelbart efter matchen. RO anser därför att Helsingborg inte kan anses ha gjort vad som ankommer på föreningen enligt gällande regelverk för att motverka ordningsstörningarna".

Helsingborg straffas inte för de pyrotekniska pjäser som tändes, eftersom de anses ha gjort allt de kunnat för att stoppa dem från att komma in på arenan. Det man straffas för är planstormningen efter slutsignalen, då anfallaren Jordan Larsson attackerades av maskerade supportrar. Disciplinnämnden anser att det borde ha varit uppenbart för HIF att det fanns stor risk för oroligheter efter matchen.

"Att i det läget endast ha ett fåtal personer på plats vid Helsingborgs supportrar är märkligt då det bör ha varit möjligt att göra omdisponeringar av befintlig personal för att ha betydligt fler ordningsvakter och funktionärer på plats vid den aktuella läktaren än som nu var fallet", skriver nämnden.

Matchen mellan Helsingborg och Halmstad var av SvFF klassificerad enligt planeringsprogram 2, vilket innebär "förhöjd risk" för oroligheter. Förbundet erkänner nu att drabbningen borde varit klassificerad enligt planeringsprogram 3 ("överhängande risk") och att det förmodligen påverkade Helsingborgs säkerhetsplanering av matchen. Därför landar bötesbeloppet på 50 000 kronor. Disciplinnämnden anser egentligen att HIF:s brister borde ha straffats med böter på 85 000 kronor.

När Fotbollskanalen når HIF:s klubbdirektör Mats-Ola Schulze är han fåordig kring hur klubben ser på disciplinnämndens beslut.

- Vi har tagit del av beslutet och kommer de närmaste dagarna/närmaste veckan gå igenom det för att förstå hur de resonerat. Efter det får vi besluta om vi ska överklaga eller inte. Där är vi. Sen fortsätter arbetet runt att fortsätta identifiera personer runt den händelsen, säger Schulze.

Helsingborg har hittills identifierat 20 personer från händelsen på Olympia, meddelar klubben på sin hemsida.

Ni har inte gått igenom det här beslutet på något sätt?
- Vi har haft lite annat att pyssla med i föreningen, men nu har vi tagit del av informationen och nu börjar jobbet. Vi ska anlysera allt.

I det ni kommit fram till hittills kring händelsen, kan ni hålla med förbundet om att det ändå har brustit någonstans?

- Vi vill ta del av hela resonemanget. Jag tror man ska hålla sig rätt kall i sådana här lägen och ta del av allt.

HIF har två veckor från och med att man meddelats domen på sig att överklaga beslutet.

Publicerad 2016-12-15 kl 10:48
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons