POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN
11v

HBK:s värvning från rivalen - första sedan 1977: "Kanske öppnas en väg"

Foto: Bildbyrån.

Malte Påhlsson lämnade nyligen Halmia för Halmstads BK.
Det var första övergången mellan rivalerna sedan 1977.
- Nu kanske det öppnas en liten väg. Det hade nog gynnat både Halmstad och Halmia i framtiden, säger målvakten till Fotbollskanalen. 

Halmstads BK gjorde i förra veckan klart med en ny målvakt - Malte Påhlsson - men för ovanlighetens skull från rivalen IS Halmia i Halmstad. Halmia spelar i dag i division 2, men har har en bakgrund på högre nivå med elva allsvenska säsonger, senast 1979, och delar också hemmaarena med HBK, Örjans vall. 

Trots att avståndet är nära, så gjordes senast en övergång mellan lagens seniorlag 1977, då Stellan Elmgren lämnade Halmia för HBK och innan dess var det Nils Håkansson som tog steget från ISH till HBK 1954. Påhlsson blev, genom sin övergång, den 13:e spelaren någonsin att gå från Halmia till Halmstad. 

- Vi snackade lite om det, så jag visste att det var längesedan, säger han till Fotbollskanalen. 

- Det är klart att känslorna fortfarande finns kvar bland vissa, men det har varit en stor nivåskillnad länge, så därför känns det som ett naturligt steg. Alla ser det inte på samma sätt, men jag har inte varit i den generationen, där det finns en rivalitet. Jag tar steget för utvecklingen och har fått goda reaktioner från halmianer och HBK:are. Det har trappats av lite, fortsätter han. 

Påhlsson har inte tänkt särskilt mycket över att övergången sticker ut historiskt, men tror att han kan ha öppnat en väg för spelare i framtiden. 

- Jag hoppas på det. Nu kanske det öppnas en liten väg. Det hade gynnat både Halmstad och Halmia i framtiden, säger han. 

Varför tror du inte att det har skett fler övergångar mellan klubbarna?
- Jag tror att det handlar mycket om att det är den enda rivaliteten som har varit i Halmstad historiskt. Det lever kvar i många och det är klart att det är känslor inom fotbollen och även i ledningen i båda klubbarna. Det handlar om en rivalitet som många kanske inte har valt att släppa. Det får man också respektera. Fotboll är känslor och det är kul att det fortfarande finns kvar hos vissa. 

Påhlsson skrev på ett kontrakt över säsongen 2021 och tar nästa år upp kampen med konkurrenten Malkom Nilsson om förstahandskarna i superettan. 

- Jag känner honom lite sedan innan och det är en väldigt go kille. Jag ska försöka att gör allt för att konkurrera med honom och möjligheten finns (att få spela), men det gäller att ta det träning för träning och göra det bra. 

Halmia har genom åren värvat totalt nio spelare från HBK:s seniorlag, senast Leif Brogårde 1954. Däremot har flera spelare med en bakgrund i HBK repreresenterat Halmia senare, utan att gå direkt mellan klubbarna, däribland Patrik Ingelsten, Joe Sise och Marcus Sahlman. 

Publicerad 2018-12-05 kl 20:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå