Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Helsingborgs IF har rensat färdigt i truppen – åtta spelare ut, tre nyförvärv in?

Foto: Bildbyrån

Det blir stora besparingar i Helsingborgs IF och truppen har tappat åtta spelare, samtidigt som det har varit noll nyförvärv.
- Vi har inga marginaler att göra misstag. Spelarrekrytering är svårt, det är jättesvårt, säger tränaren Per-Ola Ljung till Fotbollskanalen.

Utrensningen i Helsingborgs IF blev åtta man stor: Jordan Larsson, Johan Mårtensson, Tomer Chencinski, Matthew Rusike, Lalawele Atakora, Darijan Bojanic, Linus Hallenis, och Jesper Björkman. Nu säger managern Per-Ola Ljung till Fotbollskanalen att den delen är färdig.

- Det räknar vi med. Jag kan säga såhär, att alla spelare i HIF fick i slutet på november ett besked om hur situationen var.

- I den informationen var det också att man förstod att kostymen måste anpassas och att man i den mån man hade alternativ undersökte dem fullt ut. Nu är det inte riktigt så längre.

- Nu får man nog knacka på och ställa frågan innan vi bedömer och värderar vilka som ska vara kvar. I den fasen har väldigt mycket ändras jämfört med december och januari.

Ljung själv vill fortfarande ha tre nyförvärv, ”laget hade mått bra av att fylla på med spets”, och då främst framåt, men säger samtidigt att siffran tre inte är självklar. Alla spelare i truppen ska vara beredda på att spela på andra positioner och med andra uppgifter än de är vana vid. Ett exempel är att Monday Samuel nu testas som släpande anfallare.

Anfallssidan är tunn och bara på två permanenta namn. Mikael Dahlberg hade skadeproblem ifjol och Jesper Lange gav  ingen uppenbar kvalitetshöjning ifjol. Lange spelade 500 minuter och under den tiden gjorde laget HIF totalt tre mål, varav ett på straff och ett på frispark.

Eric Kitolano är veckans provspelare i HIF. Född 1997 och gjorde bara två cupinhopp med Odds A-lag innan han släpptes i vintras. Han ska starta som vänstermittfältare mot Helsingör på lördag, men kan spela över hela mittfältet och har ett tiotal ungdomslandskamper för Norge.

När det gäller tidigare provspelare är inga beslut tagna utan det väntas någon vecka till med Joel Enarsson, Oke Akpoveta, och Victor Wernersson. Ljung pratar om risken med att vänta då spelarna kan hitta annat, men då så mycket annat har gjorts om i föreningen så ska inte nyförvärv vara en stress.

- Vi har inga marginaler att göra misstag. Spelarrekrytering är svårt, det är jättesvårt att veta om en spelare som kanske har presterat jättebra i en miljö så förväntar man sig att den utvecklingen ska fortsätta, men det är inte alls säkert att det är så.

Ett konkret värvningsscenario vid nedflyttning och ny manager verkar inte ha funnits. Det har behövts bygga nya ingångar på kort tid medan andra lag har kunnat spendera hela 2016 med att hitta nya spelare för 2017. 

- Jag jämför med våra konkurrenter. De som har spenderat lite tid i Superettan, de har byggt och byggt. De andra lagen som kommer med oss, Gefle och Falkenberg, har inte alls det omställningsarbetet att ta hänsyn till som vi har. Det här är en utmaning för oss som är mycket större än för andra.

- Dels har vi haft ett kval. Det gör att man inte vet vilket spår man ska gå på. Det är en utmaning i sig, men den här påverkan på hela HIF är mycket större ekonomiskt och organisatoriskt när vi har en organisation som kanske har vant sig vid att vara ett topplag i allsvenskan.

Frågan är om en kan förvänta sig att Helsingborg ska vara ett någorlunda färdigt lag redan i vår, eller om ombyggnadsprocessen kommer att göra att fler hår slits innan det är mot en mer korrekt väg.

- Det är klart det finns en frågeställning i HIF hur mycket vi hinner med under en vinter. Vi vet om att våren kommer vara viktig för oss. Vi vill ha en bra start, vi vill placera klubben på ett ställe där vi skulle kunna ha bra förutsättningar att slutföra säsongen 2017, men frågan är hur mycket av de sakerna som är nödvändiga att korrigera. Hur mycket hinner vi med under det här halvåret?  

Publicerad 2017-02-03 kl 15:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons