Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Henke slipper skattesmäll - men Helsingborg får betala

Henrik "Henke" Larsson vann mot Skatteverket och klarade sig undan den hotande skattesmällen på 818 000 kronor.
Inom Helsingborgs IF dras en lättnadens suck, trots att klubben förlorade i andra delar.

-Vi vann i den del som är viktigast för den löpande fotbollsverksamheten, säger advokat Nils Petersen, som sitter i klubbstyrelsen och har fört klubbens talan i rätten.

I de två parallella domar som förvaltningsrätten meddelade på måndagen var knäckfrågan vilken roll agenten Rob Jansen spelade vid Henrik Larssons övergång från Barcelona till Helsingborg 2006.

Inte skattskyldig


Skatteverket hävdade att agenten jobbat för Larsson, medan klubben hävdade att agenten tvärtom anlitats av klubben för att rekrytera Larsson. Skatteverket hänvisade bland annat till uppgifter på agentens företags hemsida och uppgifter i pressen, men domstolen blev inte övertygad. Därför blev nu Larsson inte skattskyldig för de 100 000 euro, motsvarande 922 000 kronor, som agenten fick av klubben och samtidigt slipper klubben att betala den arbetsgivaravgift för Larsson som Skatteverket krävt.

-Det är viktigt att fotbollsföreningarna även i framtiden kan engagera spelaragenter för att hitta spelare, säger Petersen till TT.

Helsingborgsklubben förlorade mot Skatteverket i andra delar, som bland annat handlade om sponsorintäkter kopplade till Henrik Larsson. Klubben hävdade att sådana intäkter inte ska beskattas som inkomst av näringsverksamhet, utan att de är jämförbara med de intäkter som klubbar får för reklam på tröjor och arenor.

Totalt en miljon


-När en förening investerar i en ny spelare handlar det i dagsläget inte enbart om att få en spelare som gör bra ifrån sig på plan, utan man är även intresserad av de intäkter som det ger att knyta ett känt namn till föreningen.
Totalt uppskattar Nils Petersen att domen kommer att kosta klubben en miljon kronor. Pengarna är redan reserverade, så domen får ingen betydelse för bokslutet, men han utesluter inte att den kommer att överklagas.

TT

Publicerad 2010-03-15 kl 16:34
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons