Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Henkes segerrecept - plockar idéer från Barca: "En stor bank med övningar"

Landskrona ska rulla sönder motståndarna i superettan – tack vare Barcelonas spelsystem.
- Givetvis har jag hämtat mycket därifrån, säger tränaren Henrik Larsson.

Som spelare stötte han på massvis av modeller och sifferkombinationer kring laguppställningar. Men ett särskilt sätt att formera sig tycks ha gjort intryck på Henrik Larsson inför superettans premiär. En klassisk holländsk 4-3-3-variant, kryddad med så kallat triangelspel – där den som får bollen alltid, i pressade lägen, ska ha minst två passningsalternativ till buds.

Inom dagens fotboll exemplifieras stilen bäst av Larssons gamla lag - spanska Champions League-mästaren Barcelona.

- Jag har tittat en hel del på dem, på deras organisation överhuvudtaget. För inte så länge sedan var jag nere på en träning och kollade. Klart att man har en stor bank därifrån, säger Henrik Larsson.

Han nämner såväl passnings- som avsluts- och spelövningar, men den kanske viktigaste ingrediensen är Barcas sätt att tråckla sig ur kniviga situationer. Trekantsgrupperingar på planen, som gör att man snabbt väggar sig fram till öppna ytor.

- Jag vill spela mycket med trianglar, det vill jag. Och då är det viktigt att killarna hittar sådana positioner att vi kan göra det. De måste våga visa sig där det är trångt för att få bollen, säger Larsson.
- Sedan är det upp till dem att klara av det rent tekniskt. I träningsmatcherna hittills har det sett ganska så bra ut.

Henke betonar att han inte rakt av ”kopierar” katalanernas strategi. Det gäller att plocka positiva intryck och idéer från många håll, slår han fast. Russin från flera kakor.

- Men vårt grundspel är holländskt, från Ajax egentligen, det är inga hemligheter. Visst finns där ramar för hur man ska agera i ett sådant system. Men utvägarna är ju nästan oändliga. Olika lösningar och olika slags trianglar. I grund och botten handlar det om att spelaren är trygg med bollen.

Vad är svårast för dig som tränare i det här arbetet?
- Att veta ifall spelarna hängt med. När man pratar står alla och nickar: ”Ja, ja, vi förstår precis hur du tänker och hur du vill ha det”. Men det ska ju gå från teori, ner på papper och ut på planen, säger Larsson.

Hur bär du dig åt för att lösa den saken?
- Det gäller att man är väldigt tydlig från början. Jag har förklarat för alla positioner vad jag förväntar mig av dem. Detaljer att jobba med finns alltid, men jag känner ändå att spelarna tagit in vad jag menat. Jag har en medelålder på 23 år i Landskrona, så de är sugna och vill hela tiden lära sig mer.

Publicerad 2010-04-08 kl 10:33
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons