POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

HIF hoppas och tror på ny storvärvning: "Vore nästan lika kul som Granen"

Foto: Bildbyrån.

HIF-fansen kan fortsätta att hoppas på Rasmus Jönsson i sommar.
Dialogen är tät - och faktum är att anfallaren gärna skrivit på redan i vintras.
- Jag var helt klart sugen, säger han till Fotbollskanalen.

I mitten av januari berättade anfallaren Rasmus Jönsson i en intervju med Helsingborgs Dagblad att han hade kontakt med HIF.

- Jag pratar med HIF. Det har varit mer samtal det senaste året än vad det har varit tidigare, sa anfallaren till tidningen då.

Jönssons kontrakt med danska Odense löper ut till sommaren och när Fotbollskanalen når honom under torsdagen berättar han att parterna fortsatt haft god kontakt och att det lockar att flytta hem till sommaren.

Faktum är att Jönsson själv hade velat vara med från seriepremiären redan i år.

- Jag ska inte ljuga om att jag varit rätt sugen på att komma hem. Jag var helt klart sugen på att vara med redan från starten, men vi har inte riktigt kunna hitta en lösning. Jag sitter ju på kontrakt här också, säger han till Fotbollskanalen.

Så viljan från din sida var egentligen att komma hem redan innan säsongen?
- Jag var sugen, så kan man säga. Sedan är det flera grejer som ska lösas. Vi håller fortfarande kontakten och jag är helt klart öppen för det inför sommaren också.

Jönsson passar sig dock för att lova för mycket.

- Det blir så mycket snack då också, man vet hur den här världen fungerar. Det ska stämma och jag ska känna att jag kan få ett kontrakt som är okej. Det ska också passa ihop med mina ambitioner för vidare karriär. Jag är fortfarande bara 28 år och även om den här säsongen inte direkt varit fantastisk från min sida så hade jag en riktigt bra förra säsong och jag kände att jag är en bra spelare.

Men rent sportsligt lockar det ändå låter det som?
- Ja, det är klart. Superettan känner jag fortfarande är ett par nivåer under det jag borde lira i, men samtidigt så säger hjärtat en annan sak. Det är en resa man gärna hade kunnat tänka sig vara med på, att spela upp HIF.

Ligger HIF på?
- Vi har en bra kontakt. Med Krister (Azelius, ordförande) och jag känner ju Peo (Ljung, tränare) sedan innan så jag har snackat med honom en del också.

En förlängning med Odense får i dagsläget inte ses som speciellt trolig.

- För egen del har jag varit i Danmark i fem år så vill jag nog testa något annat. Antingen komma hem eller testa någon ny liga och ett nytt äventyr.

Att Andreas Granqvist kommer hem (mittbacken går till HIF i sommar), är det något som spelar in?
- Det är klart att det gör. Ska jag hem så ska jag också känna att: ”Vi kommer gå upp snabbt” och när man får hem Granen är det klart att chanserna ökar med rätt många procent. Jag har snackat lite med honom i vinter. Vi spelade tillsammans med varandra ett halvår när jag kom upp i A-laget. Det är en bra kille som kommer betyda mycket när för laget när han kommer hem. Så det är klart att det spelar roll vad det är för lag man kommer hem till.

Odense slutade inte topp sex i den danska högstaligan och fick därmed ingen plats i serien om mästerskapet. I stället har klubben nu hamnat lite i ingenmansland. Man har i praktiken redan säkrat kontraktet samtidigt som det finns en liten chans att nypa den sista platsen till Europa.

Under sin sejour i Danmark har Jönsson noterats för 72 matcher för Ålborg (11 mål) och 59 matcher för Odense (11 mål). Den här säsongen har han dock haft det tyngre och gått mållös i ligaspelet.

Säsongen 2011 stod Jönsson för nio allsvenska mål för Helsingborg innan han därefter såldes till Bundesligaklubben Wolfsburg.

Ordföranden Krister Azelius bekräftar för Fotbollskanalen att man har jobbat hårt för att få hem Jönsson - och att man också har goda förhoppningar om att landa värvningen i sommar.

- Vi gick ända in i kaklet (innan säsongsstarten). Vi stängde, tillsammans med Rasmus, den möjligheten på morgonen den dagen då fönstret stängde. Sedan flyttade vi snabbt fokus till den andra Rasmus (Rosenqvist) från Elfsborg. Vi hade honom på lut och var tydliga (mot Rosenqvist) med att vi jobbade med andra alternativ. Vi har haft en jättebra dialog med Rasmus och hans agent, säger han till Fotbollskanalen.

- Vi enades nu om att låta oss ge det mer tid så att vi kan se vad vi kan åstadkomma i sommar. Rasmus har sagt till oss att han är jätteintresserad och vi har sagt till honom att han är vår nummer ett när det gäller den offensiva positionen med sin erfarenhet och sitt kunnande. Men tiden och omständigheterna gav oss inte möjligheten att landa det redan nu, säger han.

Azelius fortsätter:

- Jag behöver inte mäta saker i besvikelser, men jag måste säga att det hade känts synd om det är så att vi inte är den föreningen som tar Rasmus när han spelat färdigt med Odense i sommar. Vi vill det, vi hoppas att vi kan det och vi hoppas att han ger möjlighet till en dialog på det sättet att vi kan stänga affären. Målbilden är så klart att fullfölja dialogen och få Rasmus klädd i vår HIF-dräkt. Vi tänker i termer av att ha med honom i allsvenskan. Han ska ett, om han kommer i sommar, hjälpa oss att gå upp, två, hjälpa oss att hänga kvar i allsvenskan och tre, flytta upp oss till den position i allsvenskan som vi siktar på. Vi har en väldigt bra och konstruktiv dialog och jag hoppas och tror att vi når en Jönsson-lösning i sommar.

Tror du att det är ekonomiskt möjligt?
- Jag tror att det här är ekonomiskt möjligt, men det handlar om respekt. Vi i HIF, styrelsen och ledningen, beaktar inte de pjäser som kommer hem som om de skulle stå i någon skuld till oss. De är yrkesmän och där måste Rasmus på samma sätt som alla andra spelare göra sitt eget val och ta även de ekonomiska faktorerna i beaktning. Men jag upplever inte att den dialogen vi haft hittills varit ekonomiskt betingat från hans sida på ett sätt som gör att vi känner: ”Hallå Rasmus, skojar du eller!?”. Vi har bra dialog där han verkligen bjudit till.

Andreas Granqvist har redan bestämt sig för att återvända till klubben i sommar då hans kontrakt med Krasnodar går ut. Krister Azelius menar att en värvning av Jönsson skulle slå nästan lika högt känslomässigt.

- Det hade varit varken mer eller mindre än fantastiskt kul att få hem honom. Det kommer alltid att göras jämförelser till höger och vänster, men det hade varit nästan lika kul som att knyta ”Granen” till oss om vi landar Rasmus.

FAKTA

Förnamn: Rasmus
Smeknamn:
Efternamn: Jönsson
Född: 1990-01-27
Ålder: 29
Födelseort:
Nationalitet: Sverige
Längd: 192 cm
Vikt: 70 kg
Position: Anfallare
Tröjnummer: 9
Liga/Cup Mål Spelade Byten Rött Gult
Allsvenskan 2019 4 13 0 0 1
Publicerad 2018-04-12 kl 19:33
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå