POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

HIF ska tillbaka till allsvenskan: ”Kommer att gå upp”

Foto: Bildbyrån

GÖTEBORG. HIF iklädde i fjol sin organisation i ”superettan-kostym”.
I år ska klubben växla upp igen och återvända till allsvenskan.
- Målsättningen är glasklar, vi ska upp igen, säger tränaren Per-Ola Ljung till Fotbollskanalen.

Den tidigare Helsingborgspelaren och nuvarande huvudtränaren i föreningen Per-Ola Ljung gjorde under 1980- och 1990-talet över 500 matcher för Helsingborgs IF. Mellan 2007 och 2012 var han assisterande tränare i föreningen och var med och tog klubben till två cuptitlar och ett SM-guld.

När han i november 2016 tillträdde som ny huvudtränare i föreningen efter degraderingen till superettan, så var det under andra förutsättningar än när han lämnade föreningen. Klubben hade sämre ekonomi än tidigare, spelarna hade lägre löner och färre människor arbetade i föreningen. 

- Vi anpassade oss under förra året till en lite mindre kostym och det var en stor utmaning för en klubb som HIF med tanke på att man för några år sedan var en toppklubb i allsvenskan. Jag har full respekt för alla klubbar som haft otur att ramla ur allsvenskan, men de flesta klubbarna har inte behövt hantera det på det här sättet. Halmstad har gjort den här resan ett par gånger nu, men har samtidigt inte varit där uppe som vi har varit i nutid. Jag älskar Halmstad och allt vad den klubben står för, det handlar snarare om att det är lite skillnad på vår och deras utmaning, säger Ljung. 

Helsingborg hade i fjol en tuff säsong och slutade på sjundeplats i superettan. I år är det positivare tongångar kring klubben och staden. Tidigare landslagsmålvakten Pär Hansson återvände förra sommaren, samtidigt som Andreas Granqvist ansluter i sommar efter VM. 

- Jag kan säga att vi till hundra procent har bättre förutsättningar att göra ett bättre år i år än förra året. Vi har tränat ihop sedan i december, har en grupp som är homogen och har värvat rollspelare, stabila och starka karaktärer. Allt är bättre än förra året. Vi tror på det vi gör och folk utifrån verkar också tro på det vi gör. Det är bara bra, det är inget vi ryggar tillbaka för, det är bara att köra på, säger Ljung. 

- Jag hoppas att det betyder väldigt mycket att jag och Granen återvänder. Jag hoppas att jag kan vara med och hjälpa de yngre spelarna precis som Andreas Jakobsson, Henrik Larsson och Daniel Andersson hjälpte mig för en massa år sedan. Jag hoppas dels göra det bra på planen, men även hjälpa till utanför planen, vilket också är ett mål med det här, säger Pär Hansson. 

Vilka beslut har lett fram till dagens positiva känsla?
- Vi har tittat på hur det ser ut i hela vår verksamhet och belyst olika grejer. Det kan vara alltifrån fysträning till rekrytering.  Du kan tycka om det eller inte, men du måste ändå ställa dig frågan om hur bra det är i dag och vad man behöver förändra kring vilka kompetenser som sköter olika processer och så vidare.

- Vi såg många grejer som vi ville göra på ett annat sätt. Det handlar om långsiktiga beslut, vilket gör att man måste vara kylig för att få effekt. Vi har sedan sett på utvärderingsmöten att förändringarna är godartade, även om det kanske går att justera ytterligare. Det är grunden i allt vi gjort 2017, som nu börjar sitta med alltifrån hur vi tränar och förbereder oss. Det är mycket som har förändrats och tyvärr blir det så att någon får sluta. Det gäller marknadsavdelningen, ekonomiavdelningen, hela klubben. Det måste få sätta sig, även om man inte vill att det ska sätta sig och bli vår nya kostym. Vi ska landa det, men sedan gå upp igen. Vi vill inte fastna i den här kostymen, säger Ljung.

Per-Ola Ljung vill hitta tillbaka till ett koncept, som han var med och använde under hans tid i klubben som assisterande tränare, när klubben var ett topplag i allsvenskan. 

- De goda perioderna i HIF har alltid präglats av bra perioder innan. 2008 och 2009 var två jäkligt viktiga år innan det gick väldigt bra 2010. Vi vann inte något, men vi gjorde jäkligt bra grejer. Vi sa aldrig att vi ska vinna allsvenskan året efter, bara att vi ska jobba vidare och att året efter skulle bli bättre än året innan. Om vi hade stannat och sagt, ”nu eller aldrig”, så hade vi aldrig fått 2011, säger Ljung. 

I år ska det gå bättre än fjolårets sjundeplats. Målsättningen? Allsvenskan 2019. 

- Vår målsättning är glasklar, vi kommer att gå upp, det kommer vi att göra. Sedan vet jag inte om det är i år eller nästa år, men vi ska hela tiden ha med oss att 2019 blir ett bättre år än 2018 i beslutsfattandet. Jag tror att vi kommer att växa över året och se att vi har bättre möjligheter 2019 än i år. Jag vet hur jag vill att det ska sluta, men jag vet inte hur det kommer att sluta, säger Ljung.

Hur hade du känt om du ni inte går upp i år?
- Jag hade blivit jättebesviken. Jag har höga mål inför det här året och min absolut största utmaning och målsättning, som jag har kvar i min karriär, är att ta upp HIF till allsvenskan och det gör jag gärna i år, säger Pär Hansson. 

Publicerad 2018-03-27 kl 10:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto