Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ingen risk för tom hemmapremiär - så kan Hammarby straffas

Superettan

Hammarby behöver inte oroa sig för att spela nästa seriepremiär utan publik. Om klubben får uppskov på Disciplinnämndens dom lär ursprungsstraffet mildras.

- Det är en indikation, säger Anders Hübinette.

Foto: Bildbyrån.

När Stockholmsklubben tog emot Gais på hemmaplan i september spårade matchen ur rejält. En grupp på omkring 40 huliganer bröt sig in på en avspärrad läktarsektion och började kasta ner föremål som knallskott och mynt på bortafansen. Efteråt förklarade svenska fotbollförbundets Disciplinnämnd att man såg mycket allvarligt på det inträffade, och domen som meddelades blev följaktligen hård. Två matcher utan publik och böter på en kvarts miljon kronor.

Hammarby anser att påföljden är oproportionerlig och hävdar dessutom att den slår fel, eftersom den urskiljningslöst drabbar alla åskådare. Bråkiga som fredliga.

Annons

Därför har man valt att överklaga till nästa instans, Besvärsnämnden, till vilken man även lämnat in en så kallad inhibitionsansökan. Det innebär att man bett om att få spela inför publik mot Degerfors kommande helg, under tiden ärendet behandlas. Många har dock betraktat agerandet som en chanstagning – för om Disciplinnämndens dom står fast återstår inte två omgångar av årets superetta på hemmaplan. Något som skulle kunna göra att straffet "spiller över" på seriepremiären 2014.

- Rent teoretiskt finns ju möjligheten att Besvärsnämnden beviljar inhitionsansökan så att straffet skjuts upp. Då kan de två matcherna utan publik förläggas till nästa säsong i stället, säger nämndens sekreterare Anders Hübinette.

Fotbollskanalen.se kan dock berätta att en sådan eventualitet inte är något att ligga sömnlös över. I praktiken är risken mycket liten. Det står nämligen i fotbollens regelverk att Besvärsnämnden bara ska gå med på en inhibition i särskilda fall. Om man gör det brukar ursprungsstraffet nästan alltid ändras.

Annons

- Svaret är ja på den frågan. I reglerna står det att om Besvärsnämnden ska meddela inhibition ska det vara sannolikt att det överklagade beslutet ändras. Vår uppgift när vi tar ställning till en inhibitionsansökan är att göra en sannolikhetsbedömning av vad det slutliga straffet kan bli, säger Anders Hübinette.

Förfarandet är vanligt inom domstolsväsendet, där man exempelvis kan jämföra med hanteringen av häktade personer. Om en person försätts på fri fot i väntan på dom brukar det tyda på ett frikännande. Behålls den misstänkte däremot i förvar är det ofta ett tecken på en fällande dom.

- Det låter som en vettig jämförelse faktiskt. Hur Besvärsnämnden ställer sig till inhibitionsansökan kan ses som en indikation, säger Anders Hübinette.

Hur ser arbetsgången ut just nu i ärendet?

Annons

- Ännu så länge har Hammarby bara kommit in med inhibitionsansökan, och den lär väl kompletteras med ett fullständigt överklagande under dagen. Sedan har Besvärsnämnden ett sammanträde imorgon för att ta ställning till den första delen, inhibitionsansökan. På onsdag vet vi nog om ett prövningstillstånd beviljas. Det slutliga beslutet tror jag inte att vi har förrän i nästa vecka.

Publicerad 2013-10-14 kl 11:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto