Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

J-Södras klubbchef öppnar för åtgärder - efter spelarnas oro kring Barnys roll: "Vi har säkert gjort misstag i den här frågan"

Superettan

Junes Barnys roll i J-Södra har skapat oro i spelartruppen, kan Fotbollskanalen berätta.
Nu reder klubbchef Sebastian Lagrell ut vad som gäller - och öppnar för åtgärder.
- Det ligger på oss som överordnade att reda ut situationen, säger han. 

Foto: Bildbyrån

Sebastian Lagrell och Junes Barny.

Junes Barnys kontrakt med Jönköpings Södra sträcker sig över säsongen 2023 och därefter ska 32-åringen ta över som ny sportchef i klubben. Flera källor som Fotbollskanalen har pratat med vittnar dock om att Barny redan har börjat arbeta aktivt i vad som kan liknas en sportchefsroll och varit delaktig i besluts- samt rekryteringsprocesser kring flera av J-Södras värvningar inför årets säsong.

Dessutom sitter Barny med som en av fem personer i klubbens sportgrupp och har därmed intagit en maktposition i föreningen, då han är inblandad i beslut kring lagbygget i J-Södra. En situation som har lett till att flera spelare i truppen upplever en ökad oro, erfar Fotbollskanalen. Detta då lagets lagkapten inte bara är en lagkamrat och konkurrent, utan även kan ses som huvudtränarens chef och ha en avgörande roll kring lagkamraternas vara eller icke vara. 

ANNONS

- Spelarna har reagerat (på upplägget). Om jag ska vara ärlig är nog en del rädda och vågar inte säga något, för då kan man hamna utanför. Det finns en rädsla över att man ska förlora sin plats, säger en källa.

Sebastian Lagrell är klubbchef i J-Södra och var den som värvade Junes Barny i somras. Han bekräftar att 32-åringen har börjat arbeta aktivt i föreningen med "sportchefssysslor".

- Junes har en lärande roll. Vi har länge reflekterat kring hur vi vill bygga klubben långsiktigt och då har vi identifierat att det är viktigt att ha en sportchef som är rotad i klubben och som får chansen att lära sig den "hårda vägen". Sportchefsrollen är komplex. Tittar vi på framgångsrika exempel både i Sverige och Europa är man väldigt väl rotad i klubben man verkar i och få byter klubb, säger Lagrell till Fotbollskanalen.

ANNONS

- Han är inblandad i vissa processer redan nu, men det är så vi ser att han kan lära sig. Han är med och öppnar en del dörrar när det gäller kontakter, men det är inte han som tar besluten eller sköter förhandlingarna. Och självklart förstår vi att det kan finnas en skepsis kring upplägget. 

Uppgifter till oss gör gällande att han har en större roll än en "lärande" och att han är med och fattar beslut.
- Vi är en sportgrupp på fem personer. Om han är inblandad i besluten? Ja. Vi är fem personer och det är ingen som inte är inblandad i beslutsfattandet. Däremot är det jag som är ansvarig för verksamheten. Men det är klart att han är inblandad i besluten när han sitter med i en sportgrupp. Sen har han inte en lika tung position som oss övriga. 

Flera personer vi har varit i kontakt med menar att hans roll utanför planen har bidragit till ökad oro i spelartruppen. Hur ser du på det?

ANNONS
- Jag tänker att det då ligger på oss som överordnade att reda ut situationen, det ligger inte på Junes. Vi har pratat med spelarna om det här tidigare, det är inget vi har mörkat. Om vi har varit otydliga så får vi ta tag i det, kommunicera och korrigera bilden. 

Vad tänker du när du hör att ert upplägg har bidragit till osäkerhet?
- Vi får nog sätta oss ner och se över det snarare än att jag ska ge ett spontant svar till dig nu. Vi utvärderar allt vi gör, men som du säkert förstår: det vi sitter med nu… Vi har tre poäng på sex matcher så allt fokus ligger på att försöka vinna nästa match. Men om det finns en oro är det något vi får utvärdera. 

Har du märkt av att det finns en oro bland vissa spelare?
- Jag har diskussioner med våra spelare kontinuerligt och vissa frågor kan vi reda ut på stående fot. Mycket handlar om kommunikation och där tar jag till mig att jag behöver vara bättre. Vi behöver lyssna och ta in. 

ANNONS

Kan det finnas anledning att se över hur inblandad Barny är i den sportsliga biten utanför planen under tiden han också är spelare?
- Den viktigaste frågan för oss är vår långsiktiga ambition. Vi är helt klara på att vi behöver ha någon som förstår föreningen (som sportchef) och är därmed övertygade om att det här är rätt väg att gå framåt. 

Ser du något behov av någon form av snabb åtgärd?
- Vi har en resurs i John Ahlström som arbetar som ett spelarstöd och det kan absolut vara läge att intensifiera hans arbete kring den här frågan. Vi är självkritiska, utan tvekan. Vi har säkerligen gjort misstag i den här frågan och kommer säkert göra fler misstag framöver. Det vore dumt att säga att allt är perfekt. Vi får reflektera och göra saker bättre, men jag upplever inte att problemet är så stort. 

ANNONS

Jesper Svensson, trotjänare i J-Södra som lämnade klubben vid årskiftet, beskriver en skev situation efter Barnys intåg i klubben förra sommaren. Mycket på grund av klubbens bristande kommunikation kring vilken roll Barny faktiskt hade i föreningen.

- Situationen med Barny var inte ideal. I min värld blev det jätteskevt. Jag tyckte det var svårt att förhålla mig till det. Det blev en konkurrenssituation som försvann helt eftersom tränaren så klart inte vill peta eller bänka sin egen chef. Och sen blev det svårt för oss andra spelare att… Jag vet inte hur jag ska förklara det. Det kändes som att alla trippade lite på tårna kring ämnet, säger Svensson till Fotbollskanalen. 

Sebastian Lagrell:

- Junes Barny var inte Patric Jildefalks (tidigare huvudtränare) chef, och det har vi varit tydliga med. Ingen spelare är inblandad när det gäller tränarfrågan, men sen är det klart att man pratar med spelarna - och inte bara en - om det. Det är inte konstigt. Det är naturligtvis beklagligt att Jesper känner så och jag tar gärna ett samtal med honom för att reda ut situationen. Samtidigt har jag full respekt för hans åsikter.

ANNONS

Jag kan föreställa mig att det lätt kan bli att Barnys ord väger tyngre än andras med tanke på att han ska bli sportchef framöver. Hur hanterar man den gränsdragningen när det gäller hans påverkan på besluten?
- Jag konsulterar med våra spelare på regelbunden basis, och det är inte alltid samma spelare. Det är alltid viktigt att få input från flera människor i en organisation. Gränsdragningen blir någonstans upp till oss som tar besluten att göra, men det är svårt att svara på exakt var den går. Men i slutändan är jag ansvarig. 

Osäkerheten kring vilken roll Barny har och att han ska bli sportchef på sikt. Ser du att det finns någon problematik kring det?
- Jag tror så här: vi har en spelartrupp som har stort förtroende för Oscar (Garcia Rodrigues, ny huvudtränare sedan Jildefalk fått sparken). Och ett stort förtroende gör att man vågar ta upp saker och framföra om man känner oro över något. Jag upplever som sagt, utifrån min information och mina observationer, inte att vi har ett problem i truppen. Jag skulle snarare säga tvärtom. Trots de sportsliga resultaten har vi en trupp som inte spretar utan jobbar tillsammans, även om det kan låta konstigt, avslutar Lagrell, och tillägger:

ANNONS

- Jag vill förtydliga att om man har kritik mot Junes roll så ska den kritiken inte riktas mot honom, utan den ska riktas mot mig och styrelsen. Det vill jag verkligen betona. 

Junes Barny är lagkapten i J-Södra i år. 

Publicerad 2022-05-13 kl 12:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto