Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN
50v

Järdler-bråket fortsätter - på väg att bli juridisk tvist: "Moralen finns inte kvar"

Foto: Bildbyrån.

Bråket om Christian Järdler rullar vidare.
Nu har Öster dragit sig ur diskussionerna och Järdler anlitat ett juridiskt ombud.
- Moralen finns inte kvar i fotbollsvärlden, säger Värnamos sportchef Thomas Lundqvist till Fotbollskanalen.
- Det är rörigt på grund av Värnamo, kommenterar Järdlers juridiska ombud Martin Klette.

I början av oktober avslöjade P4 Kronoberg att Östers IF är överens med Christian Järdler om att han ska bli ny huvudtränare i Växjö-klubben till nästa säsong. Det fick Järdlers nuvarande klubb IFK Värnamo att gå i taket. Järdler har avtal med Värnamo över 2018 och IFK ser på Östers agerande som en "fientlig handling".

Den 14 september förklarade Järdler för Värnamo att han vill bryta sitt kontrakt för kunna ta över Öster, vilket Värnamo anser är ett avtalsbrott. Riktlinjerna för tränar- och spelarkontrakt skiljer sig åt och rent juridiskt behöver inte Öster betala Värnamo något för Järdler, men däremot kan Järdler göra sig skyldig till kontraktsbrott om han säger upp sitt kontrakt i förtid. Då har Värnamo rätt till skadestånd av Järdler och vanligtvis blir det tränarens nya arbetsgivare (i det här fallet Öster) som sedan står för skadeståndskostnaden som en form av "övergångssumma".

Vanligtvis är inte storleken på ett eventuellt skadestånd reglerat i avtalet mellan klubb och tränare, och det gör att parterna själva måste enas om hur mycket pengar den avhoppande tränaren blir skyldig klubben.

Under den senaste tiden har det varit tyst om Christian Järdlers diskussioner med Värnamo men nu kan Fotbollskanalen berätta att frågan håller på att utvecklas till en ren juridisk tvist. Järdler har nämligen anlitat ett juridiskt ombud i form av Martin Klette.
- Diskussionen mellan klubbarna är pågående och jag har varit tydlig med att jag ska träna Öster nästa säsong, och i det kan jag bara bekräfta att jag valt att ha ett ombud, om det skulle behövas. Mer än så kommenterar jag inte, säger Järdler.

Martin Klette meddelar i sin tur att han just nu håller på att sätta sig in i ärendet.

- Det är rörigt på grund av att IFK Värnamo ändrat inställning och position vid ett flertal tillfällen, säger Klette.

Parterna står så pass långt ifrån varandra att man inte klarat av att hitta en lösning på egen hand, vilket gör att konflikten nu går in i ett nytt skede.

- Man anlitar väl inte ett juridiskt ombud om man klarar av att lösa något utan det. Så det här är en upptrappning. Christian gör bedömningen att det här kan bli en juridisk tvist. Den förbereder jag mig för nu, konstaterar det juridiska ombudet.

På vilket sätt har IFK Värnamo "ändrat inställning och position"?
- Det vill jag inte gå in på. Christian, Östers IF och IFK Värnamo har haft åtskilliga diskussioner. Då nöjer jag mig med att säga att mycket ändrats fram och tillbaka, och att det är en part som ändrat sig. Det är IFK Värnamo.

Har du varit i kontakt med IFK Värnamo?
- Jag har bara meddelat dem att jag fått det här uppdraget av Christian.

Är Östers IF berett att betala skadeståndet som Christian Järdler kan bli skyldig IFK Värnamo?
- Det får du fråga Östers IF om. Sen är frågan - vad finns det för skadebestånd att betala ut?

Hur resonerar du?
- Jag vill inte föregripa min analys, men det är inte alls säkert att det finns någon part som är berättigad till skadestånd här.

Kunde Christian Järdler och Östers IF ha varit mer tydliga gentemot IFK Värnamo om sitt intresse för varandra när den här situationen uppstod?
- Jag håller än så länge på att läsa in mig på det rent juridiska. Vem som gjort vad och när, eller vem som hade kunnat gjort vad, har jag ingen uppfattning om. Jag håller på med en strikt juridisk analys av vilka förutsättningar som Christian Järdler har för att avsluta sin anställning i Värnamo och ta ett nytt jobb någon annanstans. Det är en intressant och spännande juridisk fråga, säger Klette.

När Fotbollskanalen når IFK Värnamos sportchef Thomas Lundqvist under onsdagseftermiddagen berättar han att ett helt nytt läge nu uppstått.

- Kontakten med Öster är avslutad. På deras begäran. Öster har bett att få lämna förhandlingsbordet, säger Lundqvist.

Så ni kommer inte kunna lösa det här med Öster, på egen hand?
- Det är vår uppfattning. Vi kommer lägga alla kort på bordet nu. Det har hänt så pass mycket så att vi känner att vi för media, supportrar och sponsorer måste redovisa allt som hänt. Det har varit många turer de senaste veckorna.

Vidare säger Lundqvist:

- Vi har fortfarande inte fått någon formell begäran om uppsägning av Christians kontrakt, så vi vet inte hur vi ska agera nu. Att ta in ett juridiskt ombud när vi inte fått någon formell begäran om uppsägning av kontraktet känns lite märkligt.

Värnamos sportchef är less på situationen som uppstått.

- Det här är oerhört tråkigt. Det känns som att moral och etik inte finns inom fotbollsvärlden längre. Det där är helt borta, i alla fall från de parter vi möter.

Järdlers juridiska ombud säger att ni "ändrat inställning och position" flera gånger under processens gång. Vad säger du om det?
- Det är ju inte ovanligt att det framkommer nya uppgifter under en sådan här historia och då måste vi agera därefter. De uppgifterna har inte varit till fördel för att få ihop ett avtal, kan jag säga.

Så ni har fått in nya uppgifter och agerat därefter?
- Ja, precis.

Klette hävdar också att det inte alls är säkert att ni är berättigade till något skadestånd. Hur ser du på det?
- Det får rättvisan utvisa. Det är inte min sak att kommentera. Det får stå för Martin Klette.

Ser du en snar lösning på det här eller vad tror du om det som väntar framöver?
- Nu har vi bara en part kvar, och det är Christian Järdler, eftersom Öster har lämnat förhandlingsbordet. Vi har hela tiden varit öppna för att hitta en lösning i positiv anda, men vi har inte lyckats med våra motparter.

Är det här en ren ekonomisk fråga, eller finns det andra aspekter inblandat?
- Det är olika aspekter men i slutändan är det pengar det handlar om.

IFK Värnamo kommer nu gå ut med information om läget i frågan.

- I och med att det blev ett nytt läge i dag måste vi lägga korten på bordet. Vi måste redovisa, med utgångspunkt från vår synpunkt, vad som hänt. Vi tycker att vi är skyldiga att göra det när det blivit en så låst situation. För folk runt om oss undrar naturligtvis vad som händer, avslutar sportchefen Thomas Lundqvist.

Lyckas inte parterna enas genom egna förhandlingar framöver kan någon av parterna ta vidare ärendet till Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Öster och klubben meddelar att de kommer att kommentera ärendet via ett pressmeddelande under morgondagen.

Publicerad 2017-11-01 kl 16:07
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons