Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

JARELIND: ”A bit embarrassing?"

Vi har nu spelat åtta omgångar av Superettan 2014 och de två lag som vi alla (”alla”) tippade i topp ligger för första gången i år på direktplatserna samtidigt.

Jag tänkte att vi skulle kolla lite på hur det ser ut hittills i jämförelse med förhandstipsen, sådana de såg ut på Upptaktsträffen veckan före premiäromgången.

För de som till äventyrs missat vad Upptaktsträffen är för något så kommer här en kort förklaring: det är den dag då representanter från media och berörda klubbar samlas och dricker kopiösa mängder kaffe, minglar och, inte minst, beväpnas med mentometermackapärer och får sia om säsongen.

I år höll vi till i Uppsala och var runt 200 personer. Detta är alltså en samling som BORDE ha hyfsad koll på serien på förhand.

Citatet som utgör rubriken är lånat från Östersunds tränare Graham Potter, som när jag frågade honom vad han trodde om toppstriden i år svarade att han helst inte ville tippa något och menade att det är så många som uttalar sig tvärsäkert om allt möjligt inför säsongerna, utan att egentligen ha täckning för det. ”To be honest, it’s a bit embarrassing for some people sometimes.”

ANNONS

Couldn’t agree more, mr Potter, couldn’t agree more.

Nåväl. Vi börjar med att titta på det som redan konstaterats, att Hammarby och Sundsvall gick in som favoriter. Så här fördelades förhandstipsen angående vilka lag som skulle gå direkt upp:

36 % - Hammarby

22 % - Sundsvall

16 % - Öster

13 % - Gais

7 % - Sirius

3 % - Degerfors

Övriga lag under spärren, (Ja, jag bestämmer var spärren är.)

Vi kan alla läsa tabellen. Hammarby och Sundsvall har infriat förväntningarna så här långt. Öster har i många matcher spelat bra, men haft svårt att täta till och behålla ledningar. Gais har problem med målskyttet och Sirius var kanske lite väl haussat av vissa? Eller?

Vi tittar på svaren på frågan om hur det skulle gå för Sirius:

59 % - Bra för att vara nykomling, stabilt mittenlag.

34 % - Toppstrid.

7 % - Klarar sig kvar, gott så.

ANNONS

0 % - Åker ur.

Tämligen vettig fördelning, om ni frågar mig, även om jag aldrig räknade in Sirius som en reell utmanare om uppflyttningsplatserna.

Dit räknade jag inte heller Värnamo, det ska gudarna veta. Och det gjorde ingen annan heller. Sett till hur säsongen förlöpt hittills så är nog de blåvita smålänningarna mest snett värderade.

49 % trodde att IFK skulle åka ur. 43 % trodde att man skulle klara sig kvar via kval. Således var det endast 8 % som förutspådde att laget skulle slippa kvala. Snacket om någon övre tabellhalva fanns inte ens som svarsalternativ.

Det är 22 omgångar kvar och torskar Värnamo resten så kommer majoriteten få rätt. Men just nu är man det enda obesegrade laget i serien.

Vi har talat om Smålands framfart tidigare i dessa onsdagskrönikor. Och det är omöjligt att komma förbi Husqvarna här också. Det var, enligt de allra flesta, Sirius som skulle ta serien med storm. Inte den andra nykomlingen. Inte lilla HFF.

ANNONS

47 % tryckte på svarsalternativet ”stor skräll” på frågan om hur man skulle beskriva att Husqvarna spelar i Superettan 2015. 15 % valde alternativet ”inga konstigheter”. Än så länge har Niclas Tagessons mannar vunnit fler matcher än de förlorat och är tillsammans med Sundsvall, Värnamo och Varberg enda lag som är obesegrade hemma.

Nuvarande tabellfemman Ljungskile tillhör visserligen inte den elitgruppen, men har ändå så här långt överträffat de flestas förväntningar. Endast 17 % trodde att LSK skulle bli bättre i år jämfört med fjolårets niondeplacering, då man var 7 poäng från kvalplats neråt och hela 19 poäng från kvalplats uppåt.

En av de fem (!) matcher vi TV-sänder på fyra dagar fredag-måndag i våra kanaler är derbyt i Södertälje. Just nu känns det ovisst, med Syrianskas svårbedömda form och Assyriskas mindre svårbedömda (läs dåliga) form. På förhand vilade favoritskapet tungt på AFF:s axlar, eller vad sägs om utfallet på frågan om vem som skulle bli bäst i stan?

ANNONS

82 % - Assyriska

9 % - Svårtippat, båda i botten

6 % - Svårtippat, båda i toppen

3 % - Syrianska

Vi kan väl enas om att Graham Potter hade en poäng i att det är fasansfullt svårtippat i många fall, och till och med smått befängt att spekulera i vissa saker. Men vi älskar ju att göra det ändå, eller hur? Lika mycket som vi njuter av en frispark i krysset njuter vi av att få utbrista ”Jag SA ju det!” i november.

Den enkla stavelsen ”SA” i den meningen känns kanske ännu skönare i strupen än den där fjäderlättheten i vristen när man får den perfekta distansskotträffen.

En sak verkar ha varit relativt lättippat åtminstone. Årets skyttekung?

28 % - Pablo Piñones-Arce, Hammarby

Å andra sidan, och med risk för att tillintetgöra relevansen i hela den här texten, så ska jag kanske också berätta för er att vi hade en kontrollfråga i början av dagen, för att se att tekniken var med oss. Mest på skämt ställde vi frågan ”Klarar jag av att använda den här mentometern?”, varpå responsen blev:

ANNONS

61 % - Nej

33 % - Ja

Resterande procent tryckte på svarsalternativ som inte ens fanns …

A bit embarrassing, indeed.

___

 

Fotnot: jag har enväldigt tagit mig friheten att avrunda decimaler till heltal.

Publicerad 2014-05-21 kl 17:42
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto