Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SUPERETTAN

Kaos i Ängelholm - pressar spelarna att gå ner i lön: "Jävla soppa"

Foto: Scanpix

Ängelholms FF är i ekonomisk knipa och pressar nu sina spelare att gå ner 20 procent i lön.
Om spelarna nobbar förslaget? Då får de inte spela matcher.
- Det är en jävla soppa, säger ÄFF-spelaren Björn Westerblad till Fotbollskanalen.

Som så många gånger förut har Ängelholms FF ekonomiska bekymmer. Klubben har släpat efter med löneutbetalningar till spelare under vintern och frågan om ÄFF ens kommer att vara ett superettan-lag året ut har ställts.

Men för några dagar sedan förklarade ordföranden Sten-Inge Fredin för Helsingborgs Dagblad att konkurshotet nu avvärjts efter att 16 spelare och ledarstaben gått med på att sänka lönen med 20 procent, utan framtida återbetalning. Sex spelare tackade dock nej till förslaget.

HD beskriver det som att ÄFF-styrelsen vädjade till sina spelare att gå ner i lön, men när laget under lördagen mötte Landskrona i en träningsmatch fanns ingen av de sex spelare som inte gått med på lönesänkningen med i truppen.

- I det här läget kan jag inte se någon annan rimlig utväg, sa tränaren Christian Järdler till HD efter matchen.

- Jag måste spela med de spelarna som jag vet jag har i premiären. Det är helt och hållet mitt beslut på den grunden. Det är klart inget jag önskar mig den här osäkerheten. Men nu är läget som det är och då får vi ta det därifrån.

Men det är inte hela sanningen, kan Fotbollskanalen avslöja. Flera av varandra oberoende källor berättar nämligen för Fotbollskanalen att Ängelholm har pressat sina spelare till att gå ner i lön. Klubben har sagt till spelarna att om de inte går med på lönesänkningen kommer de inte få spela matcher. Samtidigt har vissa spelare, enligt uppgifter till Fotbollskanalen, fått höra att de inte kommer få träna med laget från och med i morgon, måndag, om de inte går med på lönesänkningen. Det är dock oklart om ÄFF kommer att göra verklighet av det sistnämnda.

En av spelarna som nobbat att gå ner i lön är försvararen/mittfältaren Björn Westerblad, 29.

- Jag kan vara öppen med att jag är en av de sex spelarna. Vi har fått reda på att vi inte får spela matcher nu, så länge vi inte går ner 20 procent i lön. Men att vi inte kommer få träna har jag faktiskt inte hört, säger han.

- Hela situationen är en jävla soppa. Alla har sina orsaker till varför de gått med på att sänka lönen eller inte och de sa att det skulle vara frivilligt. Man utgår ifrån sin egen situation både ekonomiskt och privat och därefter tar man ett beslut. Jag sa nej eftersom att jag precis skrev ett nytt tvåårskontrakt och redan gått ner 33 procent i lön i och med det. Jag har inte råd att gå ner ytterligare 20 procent. Allt är kaos. Vi har fått beskedet att vi inte kommer få spela om vi inte går med på lönesänkningen, så jag har inte råd att spela i Ängelholm kan man säga.

Hur känns det här?
- Skittradigt. Jag har ju varit i klubben i nio år. Vi har haft lite möten hit och dit och i slutändan anser jag att om man ska gå vidare från allt, som jag trodde att vi skulle göra, så ska man ta ut laget efter prestation och inte efter lön.

Hur är läget i truppen?
- Det är väl lite oroligt, klart att det är det. Jag förstår de som gå ner i lön och att de anser att de ska spela före oss. Och jag förstår att de inte accepterar att vi inte går ner i lön. Men i grund och botten gör man inte det här för att tjäna pengar, utan det handlar om sin egen situation. "Har jag råd att gå ner i lön eller inte?".

Siste mars stänger det svenska transferfönstret och Björn Westerblad har nu chansen att lämna Ängelholm för att gå till en annan klubb. Men just nu ser ingen övergång ut att bli av.

- De har sagt att jag får lov att bryta mitt kontrakt. Men jag skrev ett nytt tvåårskontrakt för två månader sedan så det är inte aktuellt att bryta det. I så fall får de betala mig en summa. Men annars har jag kontrakt. Sen vet man ju aldrig, det kanske dyker upp en lösning som gör att vi går skilda vägar. Det är några dagar kvar innan fönstret stänger och jag skulle vilja ha ett beslut inom det närmaste, så att jag om vi går skilda vägar har en liten chans att hitta en ny klubb.

Vad har du för förhoppningar om att få speltid i år?
- Jag har inga förhoppningar om att få spela något över huvud taget.

- Motivationen når inte ens över ankelhöjd just nu. Det är skittradigt. Men det är bara att rätta in sig i ledet och sprida glädje på träning, även om det kanske blir svårt att göra hela tiden, avslutar Björn Westerblad.

När Fotbollskanalen ringer upp Ängelholms sportchef Stavros Papadopoulos förnekar han att klubben meddelat spelarna att de inte får spela matcher så länge de inte går med på att sänka lönen med 20 procent.

- Nej, vi har inte sagt att de inte får spela matcher, säger sportchefen.

Okej, det säger spelare till mig - att det är beskedet som de har fått.
- Nej, vi har inte sagt det att de inte får spela matcher. Sen är det ju Christian (Järdler) som tränare som får se, för vi har ju fortfarande 16 spelare som accepterar det här. De finansierar ju någonstans de andra spelarna just nu, så att inte klubben går i konkurs. Det är ingen rolig situation för de spelarna heller. Någonstans handlar det om att balansera de här grupperna. Vi har inte sagt att de inte får spela matcher, men sen gäller det att hantera gruppen med de andra 16 spelarna.

Så de spelarna som upplever: "Jag kommer inte få spela matcher nu", de har uppfattat saken fel?
- Nej, det ska jag inte säga. Det jag säger är att vi inte har sagt att de inte får spela match. Det är klart att de får spela matcher. Sen om de blir uttagna, vilka skador vi har och hur läget är det är ju något som är rörligt. Sen vet vi ju inte om de spelarna är kvar i morgon och han (Christian Järdler, tränare) måste någonstans spela in ett lag.

Är det inte problematiskt att ställa den här typen av krav på spelare?
- Det är klart att det är problematiskt. Alla beslut ger ju en konsekvens. Det fanns två alternativ, ett var att sätta klubben i konkurs och det andra var att göra det här. Men det här gäller inte bara spelarna utan också ledarna. Alla andra har accepterat det här. Det är ledare, tränare och trots allt 16 spelare.

Jag har också uppgifter om att spelare har fått höra att de från och med i morgon, måndag, inte kommer att få träna med laget om de inte sänker sin lön, vad kan du säga om det?
- Nej, det stämmer inte. Vi är skyldiga att ge spelarna träning så att de kan hålla sig i form och vara där.

Björn Westerblad skrev nyligen på ett tvåårskontrakt och säger sig ha gått ner 33 procent i lön. Är det då rimligt att han ska gå ner 20 procent till?
- Han gick ju ner för att han inte hade samma roll i laget som tidigare. Då kan man säga att vi i fem år har betalat honom mer än vad han har nu. Någonstans är det ju så att när man sitter och förhandlar så är det ju efter det läget som är just nu. Han fick det värdet han stod för. Björn hade ett krav på att vi skulle ett fixa jobb till honom för att han skulle skriva på, för att kunna försörja sig. Det har vi fullgjort. Så han jobbar nu, vilket är fantastiskt. Det har han förhoppningsvis hela livet. Det var villkoren för att han skulle gå ner i lön, att vi skulle skaffa ett jobb åt honom. Det har vi lyckats med.

Ja, men sen dök ju ytterligare en förutsättning upp, att han skulle gå ner 20 procent i lön till?
- Ja, men vi kan inte sitta och be om sänkning på tio procent av en spelare, 20 procent för en annan, och 30 procent för en tredje. Det var ju rakt igenom 20 procent för alla. Sen har jag full förståelse för att killarna har åsikter och inte gillar det, men någonstans finns det bara två val, antingen att lägga klubben i graven eller göra detta. Det är konsekvensen av det beslutet vi tagit. 16 spelare har tagit ett beslut och sex spelare har tagit ett annat. Det är klart att det blir konsekvenser utifrån det också.

Hur går ni vidare nu, för att hitta någon lösning med de sex spelarna?
- Vill någon bryta sitt kontrakt och gå till en annan klubb så kan vi inte stoppa det. Då släpper vi de spelarna. Det måste man kunna göra.

Men med några dagar kvar på transferfönstret är det kanske inte så lätt hitta ny klubb?
- Nej, inte jättelätt. Precis som det inte är jättelätt att hitta jobb till spelarna, det är otroligt svårt. Men jag har full förståelse för det. Men vi försökte hitta udda lösningar tidigare, tyvärr gick inte det. Det är inte så att vi är glada för det här. Vi har försökt undvika att komma till det här stadiet. Det är ingen optimal lösning. Men det handlar inte bara om de sex spelarna, det handlar om de 16 andra också. De har accepterat det här och de lider också av det här, avslutar sportchefen.

En stund senare ringer Stavros Papadopoulos upp Fotbollskanalen. Han vill förtydliga sin ståndpunkt i frågan.

- Det är inte på något sätt så att jag inte förstår spelarna, att jag inte respekterar det som de säger. Alla har sina anledningar och argument till det man gör och jag kan inte säga att det ena är mer rätt än det andra. Det här är en återvändsgränd. Det fanns bara två alternativ. Sen vill vi att alla killar ska vara kvar, för vi tyckte att vi hade en bra grupp. Björn är ju en sådan som varit i föreningen i hur många år som helst och det är klart att vi ser honom som viktig del av laget. Men det fanns inga alternativ. Det är inte så att jag inte lyssnar på vad de säger, säger Papadopoulos.

Juristen och spelaragenten Martin Klette, som har flera klienter i Ängelholms FF, hävdar att sportchefen Stavros Papadopoulos försöker göra mer för att försvåra saker och ting för de sex spelare som inte gått med på en lönesänkning.

Jag har varit i kontakt med spelare i laget och Spelarföreningen och vet att Stavros har kontaktat Spelarföreningen för att höra om det är okej för Ängelholm att flytta träningar från eftermiddagar till förmiddagar när deras spelare är anställda på deltid, säger Klette.

Varför tror du att ÄFF vill flytta på träningarna?
- För att möjliggöra att ge de sex spelarna löneavdrag när de inte kan komma på träningarna på grund av jobb.

Är det tillåtet att göra så?
- Nej, inte när man informerat om och överenskommit om när träningarna ska vara och att spelarna måste jobba eller studera vid sidan av och motiverat de mindre marknadsmässiga lönerna som spelarna har i klubben med det. Då är det en del av avtalet man har med spelaren, menar Klette.

Men Stavros Papadopoulos förnekar att han hört av sig till Spelarföreningen för att fråga om det är möjligt för ÄFF att flytta sina träningar från eftermiddag till förmiddag. Han bekräftar dock att han varit i kontakt med Spelarföreningen.

- Nej, det stämmer inte. Utan det jag ringde om var för att fråga vad som gäller kring den förmiddagsträning som vi har. Vi har en sådan träning i veckan. Det var inte för att flytta träningar. Vi har också erbjudit hela spelartruppen att senarelägga träningar för att de skulle kunna jobba mer, så det stämmer inte, säger sportchefen.

Vad frågade du om den träningen?
- Jag undrade kring vad som gäller med de avtal som vi har med hela gruppen. Det handlade inte bara om de sex spelarna, utan det handlade om hela truppen. Det är klart att vi tittar på jobb till spelarna.

Så vad skulle ni vilja göra med den träningen, eller vad var grejen med den träningen?
- Jag ville fråga vad som gäller kring avtal och kring de träningarna som vi har. Det gäller inte bara träningar på förmiddagen, utan på eftermiddagen också.

Om ni skulle träna på en förmiddag och en spelare inte kan dyka upp på den på grund av jobb, ger det er möjligheten att ge den spelaren löneavdrag?
- Det vet jag inte, men vi måste veta vilket regelverk som gäller, precis som spelarna måste veta vilket regelverk som gäller för dem. Sen hoppas jag hitta en flexibilitet i allting, så att det funkar. Någonstans ska deras liv fungera också, samtidigt ska föreningen kunna bedvriva träning och det som de håller på med, säger Stavros Papadopoulos.

Fotbollskanalen har sökt Ängelholms ordförande Sten-Inge Fredin utan framgång.

Publicerad 2016-03-20 kl 19:35

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER