Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Kennedy: "Jag har väntat så länge på just den här dagen"

Foto: TT

Kennedy Bakircioglü bytte La Liga mot superettan - för att ta tillbaka Hammarby till allsvenskan.
Nu är han en match ifrån drömmen.
- Jag har väntat så länge på den här dagen, säger han till fotbollskanalen.se.

På något sätt känns det självklart att Hammarby-ikonen Kennedy Bakircioglü drar till med ett citat från Kentas Just i dag är jag stark när han ska beskriva sina känslor inför matchen som kan ta tillbaka klubben till allsvenskan. Kennedy är otroligt förknippad med Bajen.

Mittfältaren började i Hammarby 1999. Då var han 18 år och efter tre säsonger i klubben var han en av hjältarna med sitt 3-1-mål i den avgörande guldmatchen. Två år senare lämnade han laget för spel i grekiska Iraklis och sedan gick flyttlasset vidare till holländska Twente och Ajax samt spanska Racing Santander. Hela tiden drömde Bajen Fans om att deras hjälte skulle återvända – och 2012 var det dags.

- Jag återvände till Hammarby för att vi en vacker dag skulle ta oss tillbaka till allsvenskan. För Hammarby hör hemma där. Jag ville bidra så mycket som möjligt med mina egenskaper och jag har haft med mig ganska mycket erfarenhet efter spel utomlands. Jag har försökt att ta med det hit och bygga och utveckla det tillsammans med de andra, säger han till fotbollskanalen.se.

När Kennedy Bakircioglü presenterades i ett pressrum på Söderstadion klättrade supportrar upp på väggar och tak på byggnader intill för att få en skymt av sin idol. Förväntningarna var skyhöga.

Samtidigt var det ganska stökigt i Hammarby. Inför säsongen tog amerikanen Gregg Berhalter över som tränare och med honom följde 17 nya spelare till A-truppen. Kennedy Bakircioglü var en av dem och under hösten bidrog han med fem mål och tre assist på nio matcher. Laget slutade fyra med hela tolv poäng upp till tvåan Brommapojkarna som gick upp i allsvenskan.

Även 2013 blev en besvikelse för Hammarby. Gregg Berhalter klarade inte av att lyfta laget och säsongen slutade med en femteplacering. Missnöjet bland fans, styrelse och sponsorer var stort och Berhalter fick sparken tillsammans med sportchefen Gustaf Grauers. I samma veva tvingades ordföranden Kent Hertzell att kliva åt sidan.

Men just när de värsta stormarna lagt sig gjorde klubben något som inget väntat sig. Nanne Bergstrand tog över som huvudtränare. En rutinerad kraft som dels har fört upp klubbar från superettan till allsvenskan, dels har blivit Svensk mästare. Ut med 17 spelare – in med elva. Och med stor hjälp från Kennedy Bakircioglü är Hammarby på väg mot en succésäsong. Mittfältaren har nämligen varit involverad i att locka flera nyförvärv till klubben.

- Jag satt med när Amadaiya Rennie var här och besökte Hammarby. Jag ville sitta med Rennie när han ville komma till Hammarby. Jag kände att jag också ville säga några ord till honom så att han skulle känna sig hemma här, säger Bakircioglü.

- Och självklart med Stefan Batan också, han är ju en spelare som jag känner så det är klart att jag försökte prata med honom också så att han inte skulle välja något annat. Jag är inte den som lägger mig i rakt på sak för att påverka spelare, men om jag känner någon spelare så självklart vill jag vara med och påverka på något sätt.

Inför säsongen var målsättningen att ta sig tillbaka till allsvenskan inom ett par år, men det är nära att gå snabbare än så. Drygt två år efter att Kennedy Bakircioglü återvände till klubben är han nu väldigt nära att nå sitt mål. Med en match kvar har Hammarby en allsvensk plats och är en poäng före Ljungskile som är på kval.

- Den här dagen har man ändå väntat på. Man har haft hårda och tuffa träningar, en försäsongsträning som har betytt väldigt mycket för hela laget. Vi har byggt en spelidé som ska hålla och vi har utvecklat den till något väldigt bra. Det känns som att vi är på rätt väg och nu står vi här där allt är så nära. Det är klart att man måste njuta av den här situationen. Det här är ju chansen. Nu är vi där. Jag tror att hela laget är väldigt förberedda för det här, säger han.

- Det är klart att det var lite tufft i början när man märkte att det var enorma skillnader med hur man själv har varit utomlands och kom hit till det låga tempot. Men nu, med Nanne, har vi verkligen utvecklat det och har fått ett otroligt bra tempo i det vi gör. Det är lite av den tyska fotbollen som Nanne är inne på, återerövringen och snabbhet i anfallen. Jag tror att det är det som har gjort att vi verkligen har gjort det så bra i år.

Vad har du betytt för Hammarby efter att du återvände?

- Det är klart att jag har betytt någonting för laget. Absolut. Jag har ändå gjort 15 mål och sju assist i år, så det är klart att jag är ganska nöjd med vad jag har presterat. Jag känner att jag har bidragit till laget och vi har gjort det här tillsammans. Utan mina lagkamrater hade jag inte gjort så många mål, säger han.

Kennedy Bakircioglü har givetvis helt rätt i att han har levererat, 22 poäng betyder att han leder superettans poängliga och med 15 mål toppar han även skytteligan. Men att Kennedy Bakircioglü är en poängspelare vet nog de flesta som har koll på honom om. Frågan om vad han har betytt för Hammarby var egentligen menad som den person han är och med det hjärta han har för Hammarby.

- Jaha, ja jag har varit i klubben i många år och det är klart att med mina ledaregenskaper så har jag försökt att förmedla vissa saker till laget. Det kan vara att någon är spänd eller nervös, då försöker jag påverka det på något sätt. Man kan försöka lugna ner spelare, lugna ner laget, för att visa att det är lugnt och att vi ska gå ut och spela vårt spel. Att vi ska göra det vi är bra på och försöka njuta och känna spelglädjen i stället för att tycka att det är jobbigt att spela inför fullsatta läktare. Alla är ju olika och det måste man tänka på. Det har jag försökt att bidra med och jag tycker att jag har fått en bra respons. Jag och några andra spelare har känt att vi har påverkat många spelare och det har faktiskt varit en viktig bit i det hela, säger han.

Du återvände alltså med en dröm om att ta tillbaka Hammarby till allsvenskan. Nu står du här och är en match ifrån att göra det – känns det speciellt?

- Ja, absolut. Det är jättenära. Vi har väntat på den här dagen. Jag har väntat länge på den här dagen. Det ska bli kul och det är spännande. Vi har allt i egna händer och vi ska bara gå ut och göra det vi har gjort hela året. Vi ska spela på samma sätt och vara aggressiva och då vet vi att vi kommer att belönas i slutändan.

Vad skulle det betyda för dig om ni går upp?

- Otroligt mycket. Allt.

Vad skulle det betyda för klubben och fansen?

- Väldigt mycket. Om man ska vara ärlig så är det klart att allsvenskan behöver Hammarby. Det är inget snack om saken. När vi har så många supportrar och det är så mycket folk på läktarna så är det klart att det skulle vara bra för svensk fotboll. Det här betyder otroligt mycket för de här människorna, de spenderar ju allt de har på att resa runt och kolla på våra matcher. Hammarby tillhör allsvenskan, så är det bara. Jag tror att vi vinner mot Jönköping. Jag kan inte tro något annat.

Publicerad 2014-11-02 kl 07:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons