Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

"Kommer inte att bli samma tryck som på Söderstadion"

Foto: Scanpix/Tele2

Nästa

Avbryt
Försök igen

Hammarby flyttar till Tele 2 Arena

Hammarby tar klivet från klassiska Söderstadion till nybyggda Tele2 Arena. En flytt som innebär att stämningen inte blir densamma.

- Det trycket, det kommer vi inte att nå här, säger akustikern Lennart Karlén, som arbetat med arenan, till fotbollskanalen.se.

En av fotbolls-Sveriges mest kända och klassiska arenor, Söderstadion, är känd för att ha ett riktigt bra publiktryck på Hammarbys matcher. Men nu går stadion i graven och Hammarby gör den 20:e juli debut ett stenkast bort, på nybyggda Tele2 Arena.

Lennart Karlén är den som ansvarat för akustiken på arenan och han berättar att man inte kan räkna med samma typ av tryck framöver på Hammarbys hemmamatcher.

- Det finns ju andra arenor, som Söderstadion, som är extrema, med hårt tak, liten volym och så jättemycket folk; det trycket kommer vi inte att nå här. Men det kommer att bli starkt nog. Det kommer att bli behagligt starkt, säger Karlén som är övertygad om att publik och spelare kommer att bli nöjda.

- Min absoluta uppfattning är att man kommer att vara nöjd med det trycket som det blir.

Tidigare har den nya nationalarenan, Friends Arena, fått mycket kritik för att publiktrycket inte kommit up till önskad nivå, trots höga publiksiffror, men Lennart Karlén vill inte jämföra de båda arenorna.

- Jag kan inte uttala mig om deras, jag vet inte och jag har inte varit där och tittat. Men det jag har värnat om här det är just att få kvar en reflex och ett stöd för publiken.

- Det ska vara en behaglig men högröstad stämning.

Som en konkret åtgärd för att få till rätt atmosfär har man jobbat med målsättningen att det ska låta som att man spelar "på ett fritt fält"

- Det har jag gjort därför att när man spelar fotboll så är riktningshörandet väldigt viktigt. Man måste höra var bollen studsar utan att behöva titta på den.

Hammarbyspelaren Mikael Rynell fanns under dagens presskonferens på plats och kände på det nya konstgräset och inspekterade den nya arenan. Och han medger att det blir en smula sorgset att lämna Söderstadion.

- Det är ju blandat så klart. Det är klart att det är vemodigt att lämna Söderstadion. Det är en fantastisk arena med det trycket som är där. Men sen när man ser hur fin denna arenan är och kan se framför sig vilken bra stämning det kan bli och vilken bra fotboll vi kan spela här inne – då ser man fram emot att komma in här också, säger han.

Rynell hyser heller ingen rädsla för att trycket från Söderstadion ska gå förlorat. Han tror att Bajens fans fixar samma stämning även på Tele 2.

- Det är jag övertygad om. Våra fans är så pass bra att det inte spelar någon roll var de är. Det känns verkligen som att det kan bli bra tryck här inne.

Publicerad 2013-05-29 kl 13:39
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons