Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Kommunens svar till Dalkurd: "Skriv på så får ni bättre förutsättningar"

Foto: Bildbyrån.

Dalkurd vill ha bättre förutsättningar av Borlänge kommun.
Svaret från dem är enkelt.
Skriv på hyresavtalsförslaget på sju år så kommer kommunen ge klubben det.
- Då kan vi inte bara tänka oss det, vi har redan lovat det. Det är ett löfte, säger säger kommunalrådet Leif Lindström till Fotbollskanalen.

Länge har Dalkurd varit kritiskt till sina förutsättningar i Borlänge, och till Borlänge kommun. Just nu befinner sig klubben i en process där man ser över alternativ och överväger att flytta hela sin verksamhet till en annan stad. Bland annat är Uppsala ett alternativ, vars kommun man skickat en kravlista till.

I samband med tisdagens seriefinal mot Brommapojkarna (förlust 1-0) intervjuades Dalkurds sportchef Adil Kizil av C More och han var minst sagt missnöjd med förutsättningarna.

- Om vi säger så här, jag skulle byta våra förutsättningar mot vilket random division 1-lag i Sverige som helst, utan att veta vad de har för förutsättningar, sa Kizil då.

När Fotbollskanalen når kommunalrådet om Kizils kritik och om förutsättningarna klubben får säger han:

- Det har ingen som helst betydelse. En klubbs ambitioner behöver inte gå hand i hand med en kommuns. Allt han säger får stå för honom. Det kan ske i affekt eller han kan vara irriterad av olika anledningar. Vi i kommunen hanterar den här frågan på ett annorlunda sätt, säger kommunalrådet i Borlänge kommun, Leif Lindström.

Både Brage och Dalkurd är från och med säsongen 2018 elitklubbar. Skiljer det någonting i avtalen mellan klubbarna?
- Historiskt så kan jag säga att Brage har varit en etablerad elitklubbar i omgångar sedan 1925. Så att det är klart att det skiljt sig på i synen mellan klubbarna. Dalkurd är en väldigt färsk klubb. Det finns ju en tradition i IK Brage som de naturligtvis har dragit nytta av historsikt. I dag vill jag påstå att det inte skiljer någonting mellan klubbarnas avtal.

Gällande det här avtalet som ni vill att de ska skriva på, vad ställer det för krav på er?
- Den 4 oktober 2016 skickade vi en avsiktsförklaring till Dalkurd där vi lovade att vi skulle återställa Domnarsvallen för allsvenskt spel om de tog sig upp i allsvenskan. Men det innebar också att Dalkurd skulle skriva på ett hyresavtal och delfinansiera den här investeringen. Det är egentligen väldigt odramatiskt. Alternativet till det är att man inte gör en investering eller att man låter skattekollektivet ta hela investeringen. Det tycker vi då är orimligt. Nu pratar vi elitidrott och det är företagsamhet och det är mångmiljonbelopp som klubbarna omsätter, framför allt i allsvenskan.

- Sen är det så här, jag är också väldigt fotbollsintresserad, men man måste kunna kombinera ett fotbollshjärta med politiskt ansvar. Jag tycker att det är mycket skrik för lite ull. Kommunen vill ha ett långsiktigt hyresavtal med Dalkurd, vilket beror på den unika situationen att vi har en klubb som egentligen inte ens vill spela här i Borlänge. Det är väl det Adil Kizil ger uttryck för. De har varit runt i massa olika kommuner. Låt då säga att vi investerar, säg 20 miljoner på Domnarsvallen och så drar de om ett år. Då står Borlänge kommun med hela kostnaden själva och det finns inga möjligheter för oss att ta tillbaka en del av investeringen bara på IK Brage. Dessutom växer Borlänge och vi är i ett stort behov av nya skolor och äldreboende. Kommunen har, om man ska vara riktigt krass, inga som helst krav eller skyldigheter att hålla med en fotbollsarena.

Känner ni inte att det både ger bra publicitet och även intäkter med en klubb som kanske kommer att spela i allsvenskan?
- Självklart, det är därför vi vill bygga. Det är ett oerhört mervärde. Inte bara för Borlänge, utan kanske för hela länet. Så vi är intresserade av att bygga, men vi måste ha en motpart som åtminstone säger ja till att vara kvar i Borlänge.

Så ni känner att om ni kommer överens om ett längre avtal kan ni tänka er att satsa?
- Vi kan inte bara tänka oss det, vi har redan lovat det. Det är ett löfte.

Har Dalkurd haft några krav ni tycker inte är genomförbara?
- Dalkurd vill egentligen ha en ny fotbollsarena. Den kan inte vi finansiera. Det är fört dyrt. Så det är inte aktuellt om inte en privat investerare är beredd att satsa, det har vi absolut inget emot. För kommunen är det dock för stora pengar.

Vad är det för upprustningar som behöver göras på Domnarsvallen?
- Det är egentligen en både svår och enkel fråga. Den enkla delen är att vi ska följa Svenska Fotbollsförbundets krav för en allsvensk arena. Ena läktaren, den södra, är i dåligt skick så den måste kanske bytas. Det är också likadant med entréer. Kommer det sju laster med till exempel Hammarbyfans så det blir tryck på arenan så har vi inte entréer som kan hantera det. Sådant måste säkerhetsställas också. Det här är vi beredda att ordna om de skriver på hyresavtalet.

Publicerad 2017-10-25 kl 12:55
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons