Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Jörgen Lennartsson.

Lennartsson känner inte press inför slutspurten: "Väldigt stor framtidstro i HIF"

4v

HELSINGBORG. Helsingborgs IF närmar sig uppflyttningsplatserna vid seger mot Gais.
Tränaren Jörgen Lennartsson utstrålar lugn inför superettans upplösning, och prisar en klubb i förändring.
- Det är klart att vi står väldigt bra rustade i vårt spel, säger han till Fotbollskanalen.  

56-åringen fick äran att ta över ett HIF i kris under vintern, med en avgående styrelse och en nästjumboplats i allsvenskan färskt i minnet. Jörgen Lennartsson säger till Fotbollskanalen att det fanns en stor besvikelse i staden när han anlände, men påpekar snabbt att HIF i dag är en klubb i harmoni där det blåser väldigt positiva vindar.  

Han inledde med ett cupfiasko där HIF bara tog två poäng i gruppen, och efter de tio första matcherna i superettan hade laget redan förlorat tre matcher. HIF hittade formen under sommaren och låg tvåa i sju omgångar, innan de tappade farten igen.  

ANNONS

Med fem matcher kvar parkerar HIF på kvalplatsen, men Lennartsson återkommer till ordet långsiktighet när han vidrör stämningen i klubben.  

- Det är en bra kommunikation och en bra support, och man pratar väldigt bra med varandra. Det är väldigt lätt när det går dåligt på olika sätt i klubbar att man mer pratar om varandra än med varandra. Det är väldigt tydligt nu i HIF att det är en klubb just nu som tagit ett bra grepp och vänt det till att det finns en väldigt stor framtidstro, säger Jörgen Lennartsson. 

Han vill hellre fokusera på ett prestationstänk trots alla förväntningar på att studsa tillbaka till allsvenskan, och beskriver hur klubben har genuina HIF-människor som jobbar där. Lennartsson, som arbetade i klubben mellan 1994-2001, har Mikael Dahlberg som ny akademichef och sedan i somras är Andreas Granqvist sportchef på heltid. Klubblegendaren Alvaro Santos är P19-lagets huvudtränare.  

ANNONS

- På det sättet så känns det som att HIF just nu är en förening som jobbar på ett liknande sätt och som är på rätt väg. Det märker man som tränare, när det både är så - och inte är så. Det känns jäkligt bra. Det är någonting som alla i klubben varit med och byggt upp - framtidstro på en väldigt hög nivå, säger Lennartsson. 

Vid seger i kvällens hemmamöte med krisande Gais har HIF fem poäng ner till fyran Landskrona Bois. Tabelltvåan GIF Sundsvall tappade poäng i helgen, vilket gör att avståndet till Norrlandslaget bara är två poäng om HIF vinner mot Gais.  

Jag utifrån tänker att kvalplatsen är ett mellanläge, ett steg ifrån himlen och ett steg neråt från ytterligare ett år i helvetet? 
- Fast jag ser det inte alls så. Det finns ingen som inte vill att vi ska gå upp, utifrån det perspektivet, men jag ser också att vi är på en utvecklingsresa för föreningen som inte slutar 2022. Den fortsätter även åren efter, och de besluten vi tar ska vara bra och hållbara även åren 2022-2025. Det är väldigt viktigt.  

ANNONS

Spelarna som var med förra hösten och inte motsvarade förväntningarna att hålla kvar HIF, hur tror du att de tar an den här nya utmaningen?  
- Den frågeställningen har ju funnits från dag ett, på alla i klubben.  

Men nu ställs det på sin spets.  
- Det kan man säga. Samtidigt är det ju jävligt kul att det är matcher som gäller något. Jag kan själv känna att desto mer det gäller desto roligare är det. Desto mer folk på matcherna desto roligare - samma med uppmärksamheten från media. Ju mer det känns som vinna-eller-förlora-matcher desto roligare är det att hålla på. Det betyder att folk bryr sig om det vi gör. Det värsta är att spela matcher där ingen bryr sig, det är det inte blir någon konsekvens om man vinner eller förlorar.  

Vad talar för att HIF går upp?  

ANNONS
- Det är fem matcher kvar, och det känns som att varje omgång är väldigt öppen. Värnamo är väl det lag som man kan säga haft en stabilitet över hela perioden. Sedan har vi varit uppe i toppen under perioder på säsongen. Vi har Sundsvall som har kommit nu, vi har Trelleborg och Landskrona som haft vissa faser där de varit där uppe. Värnamo är det enda laget som varit topp-två hela säsongen egentligen - sedan har det pendlat lite där bakom. För vår del är det att bara fokusera på det vi kan göra någonting med, och det är att göra en bra träning i dag, sedan en bra i morgon och efter det ska vi göra en bra match mot Gais - och så vidare. Det är ett lite tråkigt svar, men det blir väldigt påtagligt att en passning i taget gäller.

- Det är klart att vi står väldigt bra rustade i vårt spel och självförtroende, och i tron på det vi gör just nu inför Gais på tisdag. Absolut är det så, säger Jörgen Lennartsson.

ANNONS

Fyra omgångar återstår av superettan efter kvällens matcher. IFK Värnamo leder serien fem poäng före GIF Sundsvall.

Publicerad 2021-10-26 kl 11:00
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto