POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Licensnämden om Ängelholm: "Finns tröghet i systemet"

Foto: Scanpix

Richard Johnsson, Licensnämndens nuvarande ordförande, t.v. och Kenneth Tallinger, nu i Disciplinnämnden.

Ängelholm står inför ett allvarligt konkurshot som kan rita om superettan-tabellen.

Så, hur kunde de få elitlicens i första början?

– Till elitlicensen tittar man på historiska bokslut. Det innebär en tröghet i systemet, berättar Licensnämndens ordförande Richard Johnsson för Fotbollskanalen.

Det råder kaos i Ängelholm. Ekonomin är katastrofal och i dagarna förväntas ett besked komma om huruvida klubben sätts i konkurs eller inte.

Fotbollskanalen hörde därför av sig med en enkel fråga till Licensnämnden, som varje år beviljar elitlicenser till klubbarna baserat på deras ekonomi.

ÄFF står inför ett allvarligt konkurshot. Samtidigt fick de elitlicens till 2014. Hur går det ihop?

– Det är egentligen inte så konstigt. Till elitlicensen tittar man på historiska bokslut. Det innebär en tröghet i systemet. Elitlicensen till 2014 är baserat på 2012 års bokslut. Vi har inget system där vi ska bedöma framtiden, budget och prognoser. Vi baserar licensen på bokslutssiffror och det blir en viss eftersläpning, förklarar ordföranden Richard Johnsson.

Alltså håller man i nuläget på att granska 2013 års siffror inför säsongen 2015. Sedan, nästa höst, kommer det att komma en uppföljning på det delbeslut som ges i maj. Där går man igenom om skattebetalning och liknande har skötts och först efter säsongen har spelats beviljas licensen för det året. I efterhand, alltså.

– Det här är något som ligger på styrelsen och klubbens ledning. Det är inget man kan lasta licensregelverket för. De har uppfyllt kraven och alla klubbar har varit ense om att det ska se ut så här, säger Johnsson och fortsätter:

– Ekonomin är egentligen en färskvara som kan förändras från ena veckan till det andra. Det är jättesvårt att få ett regelverk som är hundraprocentigt. Det ska ge ramarna för klubbarna. Man ska ha ekonomin i balans, sköta åtaganden mot skattemyndigheten och liknande. Sedan finns det alltid möjligheten att kliva fel.

I 2013 års rapport över superettanklubbarnas ekonomi, från förbundet, står det att Ängelholm är bland de värsta i serien när det kommer till procent av intäkter som går till personalkostnader (spelarlöner) - 67 procent.

Borde ni titta på sådana här detaljer i framtiden?

– Vad jag känner till tittar vi just nu inte på att ändra regelverket. Det är väl säkert så att man inom fotbollen kommer fundera på om det är något vi behöver ändra. Detta med tanke på att vi har Tyresö som gick i konkurs och inte finns kvar längre, och nu kan det möjligtvis hända på herrsidan med.

Publicerad 2014-09-30 kl 16:11
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto