Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

LUNDHS PODCAST: Nanne om hat och hot i Hammarby: "Bara träffat trevliga fans"

Engagemanget kring Hammarby har ibland kokat över till hat och hot. Men Nanne Bergstrand oroar sig inte för några otrevligheter.
- Jag har bara träffat vänliga fans, säger han i podden ”Lundh”.

Det var många som höjde på ögonbrynen när SM-guldvinnaren och den tidigare Champions League-tränaren Nanne Bergstrand förra vintern valde att skriva på för en superettanklubb. Men under säsongen har samarbetet med Hammarby framstått som allt mer framgångsrikt och lyckat, och när Bergstrand gästar Olof Lundhs podcast den här veckan gör han det med vinden i ryggen. De senaste månaderna har publiken vallfärdat till ”Bajens” matcher och tack vare alla inspelade poäng finns en reell chans till uppflyttning för de grönvita.

Samtidigt kan flera av Hammarbys tidigare tränare, sportchefer och styrelsemedlemmar vittna om en annan sida av det stora engagemang som omger klubben. I stunder av motgång kan det ibland bli hätska tongångar, avgångskrav eller rentav regelrätta hot från vissa personer med koppling till exempelvis firmakulturen.

Något Nanne Bergstrand naturligtvis var fullt medveten om på förhand, men som inte avskräckte honom från att skriva på sitt nuvarande kontrakt. Istället för att älta tidigare turbulens pekar han på de bakomliggande mekanismer som skapat missnöjet bland supportrarna från första början de gånger det spårat ur. Om inte Hammarby varit så extremt inställt på ”quick fix-metoder” hade kanske en del av splittringarna från föregående år kunnat undvikas.

- Det har varit kortsiktiga lösningar, där allt handlat om jakten på en allsvensk plats. När jag kom hit märkte jag att det fanns en motbild också, en önskan om långsiktighet, även om suget efter att vara i allsvenskan ofta överskuggat allting. Det är de känslorna som lagt grunden för den här besvikelsen. Man har byggt upp förväntningar som sedan inte infriats. Den här gången har vi sagt att vi inte ska bli något lindansargäng, utan att vi ska bygga upp ett hållbart spel som håller, oavsett om vi går upp till 2015 eller 2016, säger Bergstrand i podden ”Lundh”.

Är du rädd för att själv utsättas för hot?

- Nej, det är som Einstein sade: ”Den viktigaste frågan människan bör ställa till sig själv lyder: Ser jag världen som fientlig eller betraktar jag den som vänlig?” Svaret där avgör hur man kommer att uppleva sin omgivning. Om du springer omkring och letar efter fiender kommer du att hitta dem kvickt. Men jag har inte mött en enda otrevlig hammarbyare ännu, och jag hoppas att slippa det också.

Bergstrand fortsätter:

- Sedan är grunden enkel: Jag gör detta för att hjälpa Hammarby. Tycker man att hjälpen inte är tillräcklig, okej då är det väl så. Men just nu känns det som att jag är på rätt ställe.

Publicerad 2014-10-21 kl 06:42
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons