Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Mjällby tillbaka i allsvenskan

Mjällby behövde en poäng. Det blev tre. Nästa år spelar de i allsvenskan.
-Vi måste vara medvetna om att allt och alla är bättre där, säger tränaren Peter Swärdh till TT

Mjällby har varit nära allsvenskan förut. 2000 förlorade de kvalet. Så även året efter. Nu är det en förening som har lärt sig av misstagen - Mjällby lämnar superettan med en framarbetad modell för hur det ska bli en etablerad förening i allsvenskan.

-Man kan säga att vi jobbar i tre steg, säger tränaren Peter Swärdh.
Deras trestegsmodell har varit klar en längre tid. Men det är först nu, efter 4-1-segern mot Sirius och den säkrade seriesegern, som föreningen aktivt kommer att inleda arbetet med den.
-Nummer ett är att vi ska se till att årets stomme även är kvar nästa år. Kanske till och med försöka förlänga deras kontrakt med två år. Sedan måste vi värva två starka spelare och även få in spelare med speciella egenskaper, säger Swärdh.

Ändrad strategi

Bortsett från spelarmaterial finns det en hel del speltekniska bitar som måste förändras. I superettan har Mjällby strävat efter att spela en aggressiv fotboll, vinna boll tidigt och att göra det högt upp i plan.

I allsvenskan kommer den delen försvinna - i alla fall till en viss del.
-Det spelet är bra att ha med sig, men nästa år är det mer troligt att vi kommer att ligga längre ner i plan för att spela lite mer på kontringar.
Peter Swärdh, som har flera års erfarenhet av allsvenskan efter sin tid i Helsingborg, vill även putsa till lagets spel på den sista tredjedelen.
-Vi måste få bättre kvalitet i passningsspelet, bättre kvalitet i att skapa målchanser och se till att göra det i 30 omgångar och inte bara under korta perioder som vi har gjort i år. Sedan måste vi få längre anfallssekvenser och få upp fler spelare.

Kamp om kvalplatsen

Nu är frågan vilka som gör Mjällby sällskap. Med fyra omgångar kvar har sex lag chans till spel i allsvenskan.
Bäst till ligger tvåan Åtvidaberg, som har fyra poäng ner till kvalstrecket. Men sedan är det helt öppet mellan fem lag - Sundsvall, Assyriska, Syrianska, Falkenberg, Ängelholm. Från Sundsvall på kvalplatsen till sjuan Ängelholm skiljer det bara tre poäng.

TT

Publicerad 2009-09-27 kl 20:39
Annons
Annons
Annons