Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Nanne manar till lugn: "Kan inte titta på tabellen nu"

30 000 kommer för att fira återkomsten till allsvenskan.

Nanne Bergstrand har inget emot ett partaj på söndag.

Men han säger också:

- Lycka och framgång är inget du kan jaga.

Seger mot Jönköping Södra på Tele2 Arena och Hammarby lämnar garanterat superettan bakom sig och spelar allsvensk fotboll igen nästa år. Fem svåra år är över.

2009 kom Hammarby sist i högsta serien. Sedan dess har de kommit och tämligen raskt fått gå, männen som misslyckats att ge klubben dess allsvenska status åter.

Jesper Blomqvist, Michael Borgqvist, Roger Franzén, Roger Sandberg, Gregg Berhalter och Thomas Dennerby.

Nanne Bergstrand handplockades från Kalmar FF för ett år sedan. Han antog utmaningen — och i mångas mening gjorde det honom till en mycket modig man.

Långsiktighet är mantrat

Stämpeln som förlorare satt hårt tryckt på Hammarby. Det var mycket snack inför varje säsong och lite verkstad under. Under Bergstrand har det också snackats en hel del, men gjorts mer.

Nyckelordet är långsiktighet.

Var du och är du det, en mycket modig man?

- Det krävs mod för att våga vara lite annorlunda, brukar man säga, men jag känner mig inte så speciellt modig, säger Bergstrand in telefon från villan på Öland.

Vad fick dig att anta utmaningen?

- Utgångsläget i Hammarby kändes intressant och jag gillar ju att bygga fotbollslag. Det är den processen vi är inne i. Sedan gillar jag långsiktighet. Hammarby hade under fyra år jagat allsvenskan, men lycka och framgång är inget du kan jaga utan kommer till följd av ett hårt och målinriktat arbete.

- Det har jag försökt föra in.

Jobbar hårt med tempot

- Och då har tempot varit viktigt. Svensk fotboll går sakta och är väldigt cynisk. Vi behöver vända den skutan för att närma oss Europa. Sätt dig vid en tv med tysk fotboll och en tv med allsvensk och man tror att det skiljer tio år mellan matcherna. Det är det projektet vi är inne på. Med tempo kommer också många andra fördelar.

- Vi har också tränat hårdare dag ett och dag två efter matcher för att öka spelarnas hållbarhet. Det tog åtta månader men nu ser vi resultatet av det arbetet. Därför är vi ett betydligt bättre fotbollslag i dag än när vi började serien.

Är du överraskad eller förvånad över att ni nått så långt redan under ditt första år?

- Det var jättesvårt att veta hur fort det här skulle gå. Jag kan inte säga att jag är överraskad men jag är rätt nöjd över att vi fått betalt för jobbet.

Vad är ditt budskap till spelarna på söndag?

- Samma som tidigare. Den långsiktiga tanken är att bygga ett lag som håller för allsvenskan. Om den här matchen förstoras upp som något större än vad den är, är man redan för långt framme i tanken. Man är redan på resultatet, på hur tabellen ser ut. Då tappar man fokus på själva prestationen för det är den som ger resultatet.

- Det här är ett tankesätt vi försökt bygga in hela säsongen. Med tanke på den individualism som finns i dag är det lätt att fastna i ett bekräftelsebehov och börja spela lite mer för sig själv än för laget. Jag måste säga att spelarna gjort det här bra i höst och därför är jag väldigt förhoppningsfull inför den här matchen, att vi ska klara det mentalt.

Publicerad 2014-10-30 kl 18:16
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons