POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Öster-profilen om anklagelserna om dubbla stolar: "Finns inget fel och hoppas inte klubben blir straffad"

Foto: Scanpix'

Nästa

Avbryt
Försök igen

Östers förre sportchef Peter "Kuno" Johansson menar att  Tonny Westring sitter på dubbla stolar.

Westring säger att han hjälper Öster, samtidigt som han arbetar för en agentfirma.

– Det vore inte roligt för dem att bli bestraffade. De har inte gjort några fel, jag har inte gjort några fel, säger han till Fotbollskanalen.

Östers IF riskerar böter på en halv miljon kronor. Anledningen är ett samarbete med scouten och förre spelaren Tonny Westring, som arbetar med agentfirman Global Soccer Management. För tre år sedan fick han lämna klubben, enligt dåvarande sportchefen Peter "Kuno" Johansson på grund av att han satt på "dubbla stolar" i sina uppdrag.

I år har Öster återupptagit samarbete med Westring, något som både "Kuno" Johansson och Anders Hübinette, chef för förbundets rättsgrupp, misstänker kan vara emot reglerna. När Fotbollskanalen pratar med Westring säger han att han hjälper Öster samtidigt som han arbetar som scout för Global Soccer Management. Han tycker inte att varken han eller klubben har gjort något fel.

– Det vore inte roligt för dem att bli bestraffade. De har inte gjort några fel, jag har inte gjort några fel. Så jag förstår inte varför man egentligen letar efter något som inte finns, vad är man ute efter? Varför ska man bråka och kasta skit på en idrottsförening som inte har gjort något fel? säger han.

– Jag älskar Östers IF som är min gamla klubb och de vill att jag ska hjälpa till och konsultera om fotbollsspelare. Innan så jag jobbade kanske inte så aktivt med Östers IF. Jag sitter inte i någon styrelse, jag är inte i klubben på det sättet, säger han.


– Jag sitter inte på dubbla stolar. Att man har ett fotbollshjärta och vill hjälpa en idrottsförening med råd om fotbollspelare... det spelar ingen roll vilken klubb som hör av sig. Jag jobbar med konsulting på fotbollsscoutingen om spelare. Sedan är det roligt att jag kan hjälpa Öster, som är min klubb som jag har spelat i. Samma uppfattning har jag om andra klubbar och det har jag gjort i 16 år, och det har aldrig varit några konstigheter. Jag förstår inte vad som är fel i att hjälpa Östers IF lite mer. Om de ringer mig mer och vill ha tips och ge mig uppdrag att hitta spelare, mer än någon annan, då tar jag på mig att hjälpa dem.

Var det inte på grund av det här som du fick lämna klubben förra gången?

Jag fick ingen förklaring eller någon som berättade, helt pötsligt var dörren bara lite stängd. Det tycker jag var synd. Det är inga fel som har gjorts någon gång.

Tonny Westring är tydlig med att han inte har gjort något fel och menar att det därför är upp till Öster att avbryta samarbetet, om de skulle vilja det. Han betonar att han varken är anställd eller förtroendevald. Men förbundet förväntas kika i frågan och klubben riskerar trots allt böter på en halv miljon kronor.

Förbundet är tydliga med att det inte finns någon skillnad på om man jobbar ideellt eller får betalt ("Frågan är väl snarare i så fall om han kan anses ha intressen i bolag som bedriver agentverksamhet"). Westring ställer sig oförstående till varför man ska försöka stoppa något, och någon, som gynnar svensk fotboll - och är stensäker på att det inte finns något som bryter mot reglerna.

– Jag har väldigt tydlig från första början. Jag jobbar ju med Carl Fhager (advokat och spelarrådgivare), Maqs advokatbyrå och Global Soccer - så vi har ju koll vad det är man ska och inte ska göra. Och det har ju Östers IF också koll på. Så det finns egentligen inget som är fel och det finns ingen möjlighet att bli bestraffad. Jag tror och hoppas inte att de följer upp det.

Publicerad 2014-04-26 kl 11:06
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå