Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Östersund får ökad arenahyra med 600 procent - "Vi får väl spela med skidor"

Foto: SCANPIX

Östersunds kommun chockhöjer matchhyran för Östersunds FK på Jämtkraft Arena i år med drygt 600 procent. Nu hotar superettanlaget med att spela sina hemmamatcher i Sundsvall.
- Vår reservarena är Norrporten Arena, säger ÖFK:s klubbdirektör Lasse Landin till Fotbollskanalen.

Förra året slutade Östersunds FK femma i superettan, 15 poäng bakom Ljungskile som tog tredjeplatsen som innebär kval upp till allsvenskan. I år var det tänkt att ÖFK skulle bygga vidare på den fina fjolårssäsongen. Men nu kan en chockhöjning av matchhyran på Jämtkraft Arena sätta käppar i hjulet.

I dag slog kultur- och fritidsnämnden i Östersund igenom ett tjänstemannaförslag som fördes fram tidigare i år. Förslaget går ut på att Östersunds FK i år ska betala totalt 450 000 kronor i matchhyra på Jämtkraft Arena - en höjning på drygt 600 procent jämfört med 2014.

- Jag tycker det är ett vansinnigt förslag. Som vi ser det så är det ett sätt för kultur- och fritidsnämnden att tjäna pengar på att vi spelar i superettan.. säger Östersunds klubbdirektör Lasse Landin till fotbollskanalen.se.

– Vi har redan lagt årets budget och nu blir det ju väldigt fel. Överlever gör vi ju alltid, men det handlar om prioriteringar. Vi kommer att försöka överklaga detta, fortsätter Landin.

Idag fastställdes förslaget som innebär att ÖFK får betala 450 000 för matchhyran. Ett beslut som nämndens ordförande Karin Thomasson motiverar med en ökad kostnad av arenan.
– Jag kan förstå att ÖFK tycker det är en kraftig höjning, men jag tror nog att de var ganska beredda på att det skulle bli en höjning. De vet hur det ser ut på andra håll. Vi har också tittat på andra kommuner och ser att vi sitter ganska rätt i vår nivå, säger hon till Östersunds-Posten.

Hon menar dock att det blivit fel fokus på frågan och att man istället borde titta på de arenakrav som ställs från förbundshåll.

– Jag vill lyfta frågan från den här nivån att det är vi i kultur- och fritid som stångas med ÖFK. Vi anpassar vår arena till elitfotboll och tycker det är fantastiskt roligt att vi har ett elitlag. Det medför dock kostnader. Förbunden ställer ganska höga krav på arenan i samband med till exempel superettan, säger ordföranden till Östersunds-Posten.

Beslutet får nu Östersunds FK att hota med att spela sina hemmamatcher på Norrporten Arena i Sundsvall - nästan 20 mil bort. Något som inte skulle vara lönsamt ekonomiskt då det fortfarande är dyrare planhyra i Sundsvall enligt Lasse Landin, men man skulle få uppmärksamhet och sätta press på kommunen.

– Östersund vill framhäva sig som en idrottsstad och det här är ju helt tvärtom. Det skulle vara oerhört pinsamt för kommunen om vi spelade någon annanstans. I Sundsvall betalar man mer i planhyra, men de får samtidigt väldigt mycket mer pengar i stöd från kommunen än vad vi får från vår kommun.

– Vi får väl köpa skidor och spela med de nästa säsong. För skidor behöver inte betala någon hyra vid stora mästerskap och får dessutom en massa bidrag.

Publicerad 2015-03-11 kl 19:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons