Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Polisen förhörde Syrianska-spelare och ledare efter träning - men förundersökningen kan läggas ner

I mitten av april fick Syrianska påhälsning av polisen.
Ett tiotal personer; spelare, ledare och personer i ledningen, frågades ut efter ett träningspass.
Men förundersökningen riskerar att få läggas ner.
- Vi hade bra samtal med flera men vi hade också svårt att få ut information från klubbens ledning, säger polisen Fredrik Gårdare till Fotbollskanalen.

Efter Syrianskas förlust med 5-1 mot Varberg den 14 april i år agerade såväl Svenska Spel som polisen. Spelbolaget stoppade spel på lagets matcher tills vidare, på grund av kraftiga oddsförflyttningar under matchen - och polisen inledde en förundersökning gällande spelfuskbrott.

ANNONS

Nu kan Fotbollskanalen berätta att klubben fick påhälsning av polisen dagarna efter matchen då ett antal poliser åkte ut till Södertälje Fotbollsarena under ett träningspass. Efter att passet avslutats förhördes ett antal spelare, tränare och personer i klubbens ledning, på plats på arenan.

- Ja, vi har varit på Södertälje Fotbollsarena hos Syrianska och genomfört ett tiotal förhör och samtal, bekräftar Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie som leder polisens aktionsgrupp mot brottslighet inom idrotten, för Fotbollskanalen.

Vad fick ni ut av förhören?
Vi hade bra samtal med flera men vi hade också svårt att få ut information från klubbens ledning. De hade vi önskat mer av, det kan jag säga. 

Enligt Fredrik Gårdare finns brottsmisstankarna kvar, men det är ingen person som är frihetsberövad. Han bedömer också sannolikheten att det hela leder till åtal som liten.

ANNONS

- Den utredningen är inte högsta prioritet längre. Därför att vi har Växjö United (småländsk klubb som utreds bland annat för matchfixning och för att ha använt spelare med falska identiteter) som prioritet just nu, plus lite annat.

- Det är alltid väldigt svårt och vi ska inte ha några större förhoppningar om att vi kommer till ett åtal där. Det kan bli så att förundersökningen avslutas. Men detta är inte det viktiga för oss utan detta är en riktad insats mot den organiserade brottslighet som sysslar med matchfixning. Vi fortsätter det arbetet, mot nätverken, och enstaka förundersökningar är en liten pusselbit i den stora bilden.

Can Melkemichel, sportchef I Syrianska, var en av de som fanns på plats på arenan då polisen beslutade sig för att genomföra förhören. Han är irriterad då han upplever det som att polisen inte uppdaterat klubben på hur det gått med utredningen.

ANNONS

- Jag vet att det varit en förundersökning och jag har inte, fram till ditt samtal, fått reda på någonting från polisen där de sagt hur det gått. Jag tycker att det är jättekonstigt att du vet det innan mig. Som klubb måste vi få någon respons på vad som hänt och inte hänt. Jag vet inte vad jag ska säga. De lovade att de skulle höra av sig till oss, säger han till Fotbollskanalen.

Han menar samtidigt att det vore väntat om förundersökningen lades ner - och han säger sig ha bevis för att det funnits andra matcher i superettan där oddsrörelserna varit ännu större, men att det inte blivit en fråga.

- Det är skönt om det nu blir nedlagt - för klubben och för alla spelare och allting. Vi hade inte förväntat oss en annan utgång.

Fredrik Gårdare menar att han hade ”svårt att få ut information från klubbens ledning." Hur ser du på det?

ANNONS
Jag kan bara svara för mig själv nu. Jag vet på ett ungefär vilka de satt och pratade med och den enda ledaren som de pratade med var mig. Och jag satt och pratade med Fredrik i över en halvtimme så det tycker jag är jättekonstigt. Jag la fram vad jag tyckte och tänkte och hur jag tyckte det såg ut. Han lovade att höra av sig till mig utan att göra det så jag tror snarare att det är svårt att nå fram till honom. 

- Om han tycker att han inte fick respons av mig så är han ute och cyklar.

Hur upplevde du situationen då polisen kom till träningen?
- Jag sa exakt vad jag tyckte till honom. Jag tyckte att det var oansvarigt att komma oanmält till en träning och gå ut mitt på plan, mitt i en träning, och fråga folk om en ansvarig. Ja sa att: ”Jag tycker att det är så fult av er. För det första kommer ni hit oanmälda och för det andra kliver ni ut på plan utan att fråga någon." Jag satt på avbytarbänken, han kunde gått fram och frågat.

ANNONS
Publicerad 2019-05-29 kl 16:11
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto