POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Spelstopp på AFC United: "Känner oss inte trygga"

Foto: Scanpix

Efter att ha upptäkt avvikande oddsrörelser i två matcher kring AFC United stoppar nu Svenska Spel möjligheten att spela på superettanlaget.
- Vi känner oss osäkra på att erbjuda spel på AFC United just nu, säger bolagets pressinformatör Johan Söderkvist till Fotbollskanalen.

Fotbollskanalen har tidigare rapporterat om att Svenska Spel och företagets livebettingoperatör Betradar stoppat livespel på två matcher där AFC United varit inblandat. Anledning har varit att man sett avvikande oddsrörelser kring lagets matcher och därför valt att plocka bort spelmöjligheten på sin marknad.

Efter den senaste matchen mellan Östersunds FK och AFC United gjorde Svenska Spel en analys där däremot inte hittade något avvikande i spelmönstret hos kunderna. Man valde därför att betala ut alla vinster från matchen och poängterade att man inte misstänkte AFC United för någonting. Men igår tog man emot färsk information från UEFA och SvFF, något som fått bolaget att besluta om ett totalt spelstopp runt klubben AFC United på Svenska Spels marknad.

– Igår morse fick vi information från SvFF som tagit del av en rapport från UEFA som sa att matchen mellan Östersund – AFC kan ha varit manipulerad. När vi väger samman allt känner vi oss, utifrån ett spelsäkerhets- och kundperspektiv, osäkra på att erbjuda spel på AFC United just nu.

Jag har sett att era konkurrenter fortfarande har öppet för spel på AFC United, är det så att ni på Svenska Spel är extra försiktiga?

– Det kan jag inte svara på. Jag vill däremot poängtera att vi inte misstänker AFC United för något, det är jätteviktigt att säga. Men utifrån kundernas spelsäkerhet så anser vi att när vi tittar på hela bilden så råder en osäkerhet därför har vi beslutat att inte erbjuda spel på laget.

När Fotbollskanalen når Svenska fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette så vill han inte gå in på detaljer kring UEFA:s rapport.

– Jag kan inte säga vad rapporten innehåller exakt. Men man kan säga så här, Svenska Spel har tagit del av rapporten och vidtagit försiktighetsåtgärder jämtemot sina kunder. Däremot vill jag inte gå in mer i detalj vad som står i rapporten.

Vilka är det som gjort denna rapport?

UEFA har specialister inom detta område som samarbetar med ett företag som heter Betsport.

Hur vanligt är det att ni får såna här rapporter innehållandes varningsklockor om matcher inom svensk fotboll?

– Jag skulle säga att det är ganska ovanligt. År 2013 var ett ordentligt uppvaknande för oss då vi hade betydligt fler misstänkta matcher än året innan. Det kan ha olika förklaringar, dels att vi och alla runt omkring har börjat uppmärksamma detta mer. Eller så är det så att detta är ett problem som ökat i omfattning.

Ikväll spelar AFC United match i Superettan, borta mot GAIS. En match som alltså inte går att spela på hos Svenska Spel. När Fotbollskanalen tidigare i veckan pratade med lagets tränare Özcan Melkimichel var han oförstående till spelbolagets beslut att stoppa matcherna.

– Det här får stå för Svenska Spel, men jag känner absolut ingen oro. Är man på plats så ser man att det inte är något onormalt i matcherna, sen att Svenska Spel går ut och skjuter från höfterna har jag ingen förståelse för. Jag sköter det sportsliga bara.

Publicerad 2015-05-15 kl 16:40
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto