POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Superettan-klubbar rustar - inte eniga om tv-avtalets betydelse: ”Ska fördelas en jäkla massa pengar”

Foto: Bildbyrån

GÖTEBORG. Om två år träder nya tv-avtalet in i svensk elitfotboll.
Då satsar flera superettan-klubbar på att bli allsvenska 2020.
- Det skulle betyda oerhört mycket för vår förening, säger Gais-tränaren Bosko Orovic till Fotbollskanalen.

Discovery Networks Sweden tar från och med 2020 över medierättigheterna för allsvenskan och superettan, vilket i sin tur innebär att pengarna till klubbarna i allsvenskan och superettan går från 230 miljoner kronor till 555 miljoner kronor. I dagsläget får de allsvenska klubbarna 75 procent av den totala summan, medan klubbarna i superettan får dela på 25 procent.

Efter att det nya avtalet tecknades har flera superettan-klubbar gått ut med att de vill ta sig upp till allsvenskan senast 2020. Gais, Halmstad och Öster har har alla en ambition om att vara allsvenska lag då, samtidigt som Helsingborg och Jönköpings Södra, under måndagens upptaktsträff,  gick ut med att de vill ta sig upp i år. Finns det en koppling mellan klubbarnas visioner och det nya tv-avtalet?

- Jag tror nog att tv-avtalet ligger till grund för många klubbars visioner, då pengarna kommer då, vilket gör att det är ett bra år att gå upp. Det handlar nog om att många klubbar har tagit det som en utgångspunkt och sedan hittat en väg mot att vara starka åt det hållet. Det är dock inget som ligger och skvalpar i min vardag. Vi fokuserar på att framgångsfaktorn är att bli så bra på vårt eget spel som möjligt för att man ska vara redo när man går upp. Sirius, Östersund och J-Södra har gått upp och spelat sitt eget spel på ett framgångsrikt sätt, medan AFC och HBK gick upp, men åkte sedan ur. Det gäller att vara bra på sitt eget spel. Det gäller att göra allt vad man kan för att undvika att åka ur direkt, så att man går upp och sedan stannar kvar, säger nye Öster-tränaren Christian Järdler.

Gais-tränaren Bosko Orovic håller i sin tur med om Järdlers resonemang, men poängterar också vikten av att vara just redo för steget, när laget tar sig upp till allsvenskan.

- Det är klart att vi har pratat om det, men däremot har vi också pratat om att om du går upp, så vill du inte åka ur direkt. Vi vill bygga en jävligt stabil grund för att sedan ta steget upp. Vi vill inte gå upp för att sedan inte få ihop grunderna. Och det tar lite tid att få ihop de här grunderna som jag är ute efter, samtidigt som jag inte säger nej till att gå upp i år. Det viktigaste är bara att vi i sådana fall stannar. Gais har inte samma ekonomiska muskler som kanske Helsingborg har. Vi måste därför vara väldigt noggranna med att vi har en stabil grund, när vi går upp, säger Orovic.

Helsingborg-tränaren Per-Ola Ljung tror också att många klubbar rustar inför det nya avtalet, men är ändå lite kluven i frågan.

- Vi hade nyligen en upptaktsträff i Helsingborg för 200 medlemmar, där Reine Almqvist var med, som i mitt tycke är den mest erfarna människan i svensk elitfotboll, som är aktiv i en fotbollsklubb i dag. Och det är han i min stab. Han förklarade för de inbjudna gästerna att vi är åtta klubbar som slåss om de här två platserna med realistiska målsättningar. Det slutade med att de skrattade åt oss. De (klubbarna) förstår att utmaningen ligger där, även om de inte säger det lika öppet som vi gör det. Det är väldigt, väldigt många som vet att det kommer att fördelas en jäkla massa pengar 2020 och då vill man vara i allsvenskan. Nu är det ett mellanår, men vi ska ta oss dit. Det vill alla de här anrika klubbarna, så vi vet om att utmaningen är jättestor, säger Ljung.

- Jag har också känslan att det är den andan som gäller med att gå upp till tv-avtalet, men jag vet inte om jag köper det fullt ut. Om de inte gör om serierna, så är det ändå samma seriesystem. Sedan förstår jag att eftersom ekonomin blir större i allsvenskan, så blir det kanske svårare att etablera sig, men samtidigt är också etablera sig ett svårt ord, då till exempel AIK, Hammarby, Malmö och Djurgården varit i superettan. Helsingborg spelade i allsvenskan i 24 år. Är man inte etablerade då? Tydligen inte. Det kommer att ritas om en karta och det kommer att betyda saker. Jag tror dock ändå inte att det är nu eller aldrig. I vårt resonemang är alltid 2019 viktigare än 2018. Det handlar om att bygga långsiktigt, fortsätter han.

HBK:s ordförande Tony Karlsson anser i sin tur inte att klubbarnas rustning inför den kommande säsongen nödvändigtvis har att göra med det nya tv-avtalet, snarare andra parametrar.

- Jag har inte funderat särskilt mycket på tv-avtalet, då vi gjorde vår 2020-satsning långt innan tv-avtalet tecknades. Över tid är vårt fokus att göra bra saker och då bör det bli framgång över tid och då brukar även pengar komma in. Sedan är det klart att tv-avtalet är jätteviktigt för alla klubbar och det är en stor skillnad på att ligga i superettan och allsvenskan, säger Karlsson.

- Jag ser nog inte kopplingen till tv-avtalet, snarare som en mognadsprocess av fotbollsklubbarna, då fler och fler kanske inser värdet av fotbollen och organiserar sig på ett bättre sätt och kommer bättre rustade. Sedan är inte fotbollen helt ensamstående, snarare en del av samhällsutvecklingen. Det har varit en ganska gynnsam, ekonomisk utveckling över tid, vilket gör att det är lättare att få in pengar än för fem år sedan. Med all respekt för tv-avtalet som är jätteviktigt, så tror jag att det har en väldigt liten påverkan på att man rustar i dag, fortsätter han.

Vad hade det betytt för din förening att ta del av det nya tv-avtalet?
- Det gör mer att vi kan fortsätta satsa på dem bitarna som vi tycker är viktiga. Vi är rätt duktiga på att hämta in inspiration utifrån Europa och från den högsta nivån, vilket gör att man kan förverkliga grejer i en snabbare takt. Jag vet dock inte om det är avgörande, då det är så många saker som samverkar i fotboll, i spelet och i organisationen. Du kan ju ändå springa ditt fortaste, det spelar ingen roll om du spelar i superettan. Det är för tidigt att säga om det är avgörande, men man behöver också blicka framåt, säger Ljung. 

- Det skulle såklart betyda oerhört mycket för oss som förening. Det går nog inte att beskriva med ord hur viktigt det skulle vara, säger Orovic.

Publicerad 2018-03-26 kl 22:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto