Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN
39v

Supportergrupp bojkottar genrepet på Gamla Ullevi: "Det här får vi ta lärdom av"

Foto: Bildbyrån.

Genrepet mot IFK Göteborg är tänkt att bli en folkfest.
Men delar av Öis-klacken väljer att bojkotta matchen på grund av placeringen på läktaren.
- Det här får vi ta lärdom av, säger klubbchefen Niklas Allbäck till Fotbollskanalen.

Den 24 mars spelar allsvenska IFK Göteborg och superettan-klubben Örgryte genrep inför den stundande säsongen. Under tisdagen var det redan över 9000 biljetter sålda till derbyt.

Men nu står det klart att en av Örgrytes större supportergrupperingar, Inferno Örgryte, bojkottar tillställningen. Anledningen är att man placerats på en kortsida på det undre etaget på Gamla Ullevi. Gruppen hade uttryckt önskemål om att få stå på det övre etaget, men där är tanken att det ska vara sittplatspublik.

”Vårt beslut grundar sig i ett kraftigt misstycke mot det sätt som ÖIS har valt att hantera klackens placering i samband med det man själva marknadsför som en fotbollsfest på ett 'kokande Gamla Ullevi'. Placeringen av Östra Stå, och kommunikationen runt detta, visar att det vid denna fotbollsfest aldrig har funnits något större värde i att ÖIS supportrar ska kunna ge motståndaren en match på läktaren”, skriver Inferno Örgryte på sin hemsida.

Niklas Allbäck är klubbchef i Örgryte och han har tagit del av gruppens beslut:

- Fruktansvärt tråkigt, det är min generella inställning till det. Jättetråkigt att inte fler av de som är ledande i den aktiva supporterkulturen vi har kommer på matchen och hjälper till att höja stämningen, som alltid gör, säger han till Fotbollskanalen.

Finns det fog för kritiken?
- Ja, det är klart att det finns det. Det här får vi ta lärdom av, alla parter. Vi har försökt jobba mot en lösning men inte hittat en lösning så här nära inpå matchen och vi kan inte kasta omkull den planeringen som vi har. Det är en jättetråkig situation. Vi har försökt hitta en lösning med några av ledarna i den gruppen men inte kommit fram till något mellanläge där alla kan vara nöjda.

Matchen är ett samarrangemang mellan IFK Göteborg och Örgryte och Örgryte får intäkterna från de biljetter man säljer på ”sina” sektioner, vilket är runt 5000 biljetter. Under tisdagen var drygt 2000 av de cirka 5000 sålda. Men ett betydande antal väljer alltså nu att stanna hemma.

- Det är en väldigt aktiv del i vår klack. Antalsmässigt vet jag inte exakt, men det är en aktiv del och en stor del i den aktiva läktarkulturen, säger Niklas Allbäck.

Allbäck är också öppen med att det inte blivit helt lyckat då man planerade placeringen av klacken, och att man eventuellt agerat annorlunda om man tagit del av kritiken tidigare.

- Då hade vi alla fall suttit i ett annat läge än vad vi hade gör nu, säger han.

- Det här är en miss i ett tidigt planeringsskede som har blivit ett ämne för diskussion under de sista dagarna. Men nu är vi så pass långt in i planeringen inför hela arrangemanget och säkerhetsaspekten av det, så att göra en förändring nu var inte möjligt.

Klubbens ordförande, Joacim Nordh, tycker precis som Allbäck att det är en förlust för matchen, men tycker samtidigt att Inferno Örgryte borde kunna se längre.

- Det är ju jättetråkigt, självklart, att de väljer att inte vara med och stötta laget i deras hjärta, och att placeringen är viktigare än laget, det är tråkigt att höra. Att man inte ser det större än så, det måste jag säga. Sedan har inte jag personligen varit involverad i var de ska stå, säger han till Fotbollskanalen.

- Vi vill självklart fylla den här arenan med så många betalande åskådare som möjligt.

Matchen mellan IFK Göteborg och Örgryte visas på C More Fotboll, Sportkanalen och på cmore.se på lördag. Avspark 13.00.

Publicerad 2018-03-20 kl 21:06
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons