POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Svenska Spel stoppar spel på Norrbys matcher: "Sett liknande tendenser tidigare"

3:38

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Dalkurds 3-0-seger mot Norrby i spelaren.

Svenska Spel betalar ut vinster på spel i mötet mellan Norrby och Dalkurd efter att ha undersökt matchen. Samtidigt stoppar man spel på lagets matcher tills vidare.
- Vi har sett liknande tendenser under flera andra av deras matcher den här säsongen, säger Svenska Spels Chef för Livespel & Spelsäkerhet, Per Carlander, till Fotbollskanalen.

Det var under måndagskvällen som Expressen rapporterade att superettan-mötet mellan Norrby och Dalkurd utreds för matchfixning. Gästerna vann matchen med klara 3-0 i söndags. Svenska Spel upptäckte avvikande spelmönster kring matchen och stoppade spel på matchen en timme innan matchstart och matchen har utretts för matchfixning. Men från spelbolagets sida har man inte tillräckligt för att gå vidare med ärendet.

- Den matchen i söndags har vi hållit insatserna på fram tills i dag. Och där vi tog beslutet att vi hanterar den som vanligt, vi betalar ut vinster till de som har vunnit. Och det har att göra med att vi har gått igenom alla våra transaktioner och för att vi då ska återbetala insatserna så kräver vi att vi ska ha väldigt starka bevis att matchen verkligen var fixad. Och så starka bevis har vi inte hittat i just den specifika matchen, så då hanterar vi den som vanligt, säger Per Carlander, chef för Livespel & Spelsäkerhet på Svenska Spel, till Fotbollskanalen.

Svenska Spel utför ändå åtgärder efter misstankarna mot söndagens match.

- Däremot, med anledningen av denna och ett antal andra tillfällen i övrigt under säsongen så tog vi beslut att vi inte kommer att erbjuda spel på Norrbys matcher framöver då, och det gäller den här säsongen då. Och det har att göra med att vi har sett liknande tendenser under flera andra av deras matcher den här säsongen. Och då känner vi oss inte helt trygga med att deras matcher är säkra att spela på så då tar vi bort det tills vidare.

Per Carlander menar att det inte är några konstigheter med att stoppa spel på Norrbys matcher trots att man inte kunde hitta några starka bevis på oegentligheter runt mötet med Dalkurd.

- Att vi stoppar spel är egentligen inget konstigt, det gör vi ganska ofta. Det gör vi hyfsat ofta, då har vi ett antal indikationer på att matchen avvikar på ett eller annat sätt. Det kan handla om att vi får väldigt mycket pengar på kort tid, vi får pengar från vissa personer eller vissa områden. Ett antal olika parametrar som avviker från våra gränsvärden i superettan i det här fallet. Och då stoppar vi, ibland går den väldigt snabbt att göra, säger Carlander.

- Sedan ibland kan det ta lite längre tid att göra, som i det här fallet. Då måste vi kolla vårt spel men sedan tar vi även in analyser utifrån som kollar på den här matchen hur det har sett ut. Och därför tar det lite längre tid. Men just i den här matchen (Norrby-Dalkurd) har vi inte tillräckligt för att säga att vi misstänker den för matchfixning. Däremot den totala bilden av Norrby den här säsongen gör att vi av försiktighetsskäl plockar ut dem ur utbudet tills vidare då.

Hur länge kommer de att vara bortplockade ur utbudet?
- Det är tills vidare, men som längst under innevarande säsong. 

Hur många av Norrbys matcher handlar det om där ni har upptäckt avvikande spelmönster?
- Ett flertal. Fler än två men mindre än fem kan vi säga.

Svenska Fotbollförbundet har på sitt håll startat en utredning kring matchen. Chefsjurist Anders Hübinette ville tidigare under tisdagen inte gå in på om man hittat ytterligare avvikelser men menade att man jobbar med att så snabbt som möjligt komma fram till om man ska gå vidare med ärendet eller inte.

- Vi har fått information precis som det har framgått att det varit avvikelser i spelmönstret. Det tar vi alltid på största allvar. Sedan får vi se om det finns skäl till vidare åtgärder. Det är en pågående utredning just nu, säger han till Fotbollskanalen.

- Vi utreder det nu och sedan så får vi se om det finns skäl att gå vidare och göra en anmälan till vår disciplinnämnd eller polisen.

Publicerad 2017-08-22 kl 14:55
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto