Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF:s beslut: AFC frias i licensröran

Superettan

Det har rått oklarheter kring Nolberto Solanos tränarlicens, där AFC riskerat straff av SvFF.
Nu kommer förbundet med besked.
Det blir en friande dom.

Foto: Bildbyrån.

I slutet av augusti kunde Fotbollskanalen avslöja att AFC Eskilstuna riskerade att straffas av SvFF på grund av oklarheter kring nye huvudtränaren Nolberto Solanos tränarlicens. För att tränare en klubb i superettan, damallsvenskan och allsvenskan krävs en Uefa Pro-licens. Den innehar inte peruanen, men AFC har hävdat att han har en motsvarande utbildning från sitt hemland.

- Att vi riskerar att få betala 500 000 kronor för det här… det är mycket pengar. Förra året fanns det ju två lag i superettan som inte fick någonting i böter trots att man hela året hade tränare som saknade rätt licens. Det här är jättekonstigt. Det är för jävligt. En så meriterad tränare, att SvFF då anser att den licensen inte är likvärdig… jag fattar ingenting. Man borde låta oss ha honom, annars får vi ju hitta en annan tränare, sa AFC:s klubbchef José Franco till Fotbollskanalen för en månad sedan.

Annons

Licensröran anmäldes till SvFF, som nu fattat beslut i frågan. Det blir en friande

"3.2.2 Reglementet för elitlicensen framgår att en huvudansvarig tränare kan inneha en annan motsvarande licens utfärdad av annan konfederation under Fifa. Att licensen måste erkännas av Uefa eller Svenska fotbollförbundet för att anses vara en motsvarande licens framgår inte av reglementet. Att Uefa har ingått ett avtal om ömsesidigt erkännande av utbildningar och licenser med det sydamerikanska fotbollförbundet avseende vissa länder, hindrar inte att en enskild licens från ett annan nationsförbund kan anses vara en motsvarande licens utan detta får i stället bedömas utifrån omständigheterna i det enskilda fallet", skriven nämnden i sitt beslut och fortsätter:

"Solanos licens är utfärdad av en konfederation under Fifa. AFC anser att licensen är sådan att föreningen har uppfyllt kravet i art. 3.2.2. Anmälaren har inte presenterat någon utredning eller omständigheter till stöd för att den aktuella licensen inte ska betraktas som en motsvarande licens till Uefa Pro-licens. Disciplinnämnden anser därför att anmälaren inte har förmått visa att AFC har brustit avseende kravet att tillsätta en huvudansvarig tränare med rätt licens. Anmälan ska därför lämnas utan bifall".

Annons

AFC Eskilstuna anställde nyligen Tony Andersson som ny huvudtränare mitt i licensröran och han innehar Uefa Pro-licensen.

Publicerad 2023-09-26 kl 15:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto