Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN
52v

Swärdh om nya rollen: "Kliver in med ödmjukhet"

Foto: Bildbyrån

Efter att ha varit allsvensk tränare för Helsingborg, Åtvidaberg, Mjällby och Kalmar har Peter Swärdh bytt roll - till sportchef i Landskrona Bois.
- Det kommer att bli väldigt spännande och utmanande, säger Swärdh till Fotbollskanalen.

Peter Swärdh representerade IFK Hässleholm som spelare och det var även där han började sin tränarbana i början på 1990-talet. Efter det har Swärdh fortsatt i Högaborg, Helsingborg, Åtvidaberg, Mjällby och Kalmar. Men efter att sparkats av KFF i juni så tar nu karriären en ny vändning.

Under onsdagen presenterades Swärdh som den nyblivna superettan-klubben Landskronas sportchef.

- Dels så har jag en tanke kring att det kommer att bli väldigt spännande och utmanande. Jag kliver in i det med en ödmjukhet när man tar en ny roll inom fotbollen. Jag hoppas ju samtidigt att jag har mycket saker jag kan ta med mig in och ett nätverk som är starkt in i det här och göra ett bra jobb för att hjälpa Landskrona att bli ännu bättre än vad man är i dag. Jag tycker att det finns en potential i Landskrona, fotbollsmässigt, uitfrån hur det ser ut just nu och sättet de har presterat på i division 1 och det utgångsläget man har i spelartruppen. Sedan har man en historia där man har bevisat förut att den miljön har kunnat producera bra och unga spelare och haft ett lag som presterat på den allra högsta nivån i Sverige också. Så det sammantaget gör att det känns som ett spännande projekt och en spännande utmaning och jag hoppas att jag ska kunna vara en del i den utvecklingen, säger Swärdh till Fotbollskanalen.

Vad blir den största omställningen när du nu går in i en roll som sportchef istället för tränare?
- Det finns säkert många skillnader. Men om man ska beskriva det på ett sätt så kan jag känna i alla fall att man får ju ett lite mer långsiktigt perspektiv på saker och ting, mer ett helikopterperspektiv kanske. Än att man är i den dagliga verksamheten där det ska förberedas för nästa träning och nästa match på ett annat sätt.

Swärdh har varit utan jobb sedan han lämnade Kalmar FF i juni. Landskrona kom in i bilden efter att ha säkrat avancemanget till superettan då de sedan tidigare identifierat ett behov för att förstärka organisationen med en sportchef till klubben fotbollsutskott.

- Jag har haft en del andra möjligheter dels under säsongen men också paralellt med Landskrona så har jag haft ett resonemang med några klubbar, säger Swärdh.

Vad var det som ändå gjorde att du kände dig redo att åtminstone ett tag lämna tränarrollen?
- Dels är det för att uppgiften känns spännande och att Landskrona känns spännande, det är en sak som har bidragit till att jag har känt att det skulle vara roligt att ta det steget. Och att man är lite nyfiken, när man har den bakgrunden som jag har, att kunna omsätta det i en sportchefsroll och se om man kan påverka fotbollen från det perspektivet och påverka utvecklingen i ett lag.

Fotbollskanalen har tidigare skrivit om att det varit ansträngt mellan huvudtränaren Agim Sopi och fotbollsutskottets Issa Manglind och Thomas Gustafsson, enligt flera av varandra oberoende källor. Peter Swärdh tror dock inte att det kommer bli några problem att samarbeta med utskottet.

- Det tror jag säkert att fungera alldeles utmärkt. Jag har träffat framförallt Thomas Gustafsson i den här processen och sedan har jag haft några sittningar med Agim kopplat till fotbollen då och fotbollssyn och så där. Nu har vi inte hunnit gå alltför mycket på djupet men det är klart att det kommer att starta upp här med att identifiera och titta över hur det ser ut med spelartrupp och så vidare. Det känner jag att det kommer att fungera på ett bra sätt.

Hur ser ansvarsfördelningen ut, kan du konkretisera vad det är du ska göra och hur fotbollsutskottet spelar in i det?
- Låt oss definiera det. Vi ska sätta oss ner och titta igenom de sakerna nu. Men det kommer att vara så att jag är klart huvudansvarig för de här bitarna i samspråk med dem men exakt vilka saker vi ska göra och vilka specialiteter vi har, det får processen utvisa.

Du tillträder officiellt den 1 januari, har du hunnit sätta dig in i spelartruppen och vad som behöver göras?
- Jag har en liten bild av det naturligtvis. Jag har haft samtal med Agim och Thomas Gustafsson som har varit huvudansvarig med att förhandla klart de kontrakten som är från nuvarande trupp då. Men det klart att det arbetet kommer att intensifieras nu och jag kommer att träffa Agim i dag och gå igenom det mer på djupet.

Publicerad 2017-12-13 kl 11:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons