Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SUPERETTAN

TFF tillbaka i eliten: "Vi är underdogs, det sitter i väggarna"

Foto: Scanpix

Med en stor dos ödmjukhet ska Trelleborgs FF lyckas etablera sig inom elitfotbollen igen.
- Det är viktigt att ha ambitioner men vi måste acceptera att vi har mindre muskler än andra, säger Kristian Haynes till Fotbollskanalen.

När det stod klart att Trelleborgs FF hade åkt ur superettan 2012 var det som att all luft lämnade klubben. På upptaktsträffen ett halvår tidigare hade det pratats om att TFF var favoriter till att gå upp i allsvenskan – i stället hade laget nu rasat ner till division 1.

Från en femteplats i allsvenskan 2010, rakt ner genom seriesystemet. Vad var det som gick snett egentligen? När Kristian Haynes tittar tillbaka på den tuffa tiden vittnar han om ett småstadslag som hade tappat sin identitet.

- Jag var med tränaren Alf Westerberg på den där upptaktsträffen och han tyckte inte om att vi sågs som favoriter. Det är inte meningen att vi ska ha det där favoritskapet, säger Haynes och tillägger:

- Det var någon av de lite nyare spelarna som nyligen sa något på hemsidan om “drömmen om allsvenskan”. Det är inte sådant vi ska fokusera på, det är inte TFF.

Så vad är TFF? Laget har åkt upp och ner mellan superettan och allsvenskan under större delen av 2000-talet. Den största framgången i klubbens historia kom 1994 då man lyckades slå ut ligamästaren Blackburn ur Uefa-cupen, en bedrift som det fortfarande pratas friskt om bland trelleborgarna. Kanske är bristen på heroiska insatser och titlar en av anledningarna till varför stadens invånare är svåra att imponera på, och framförallt, svåra att locka till arenan.

- Det är en kräsen publik, och det är nog så att man länge var bortskämd med att ha ett lag så högt upp. Vi har vår trogna skara som alltid är med oss, och vi gör vad vi kan för att försöka höja intresset ännu mer. Det är nog viktigt med en föryngring i publiken, idag är det mest äldre som kommer och tittar på oss, säger Kristian Haynes.

Med tjugo minuters resa till Swedbank Stadion från Vångavallen är det inte svårt att förstå var många potientiella åskådare försvinner. Men den största konkurrenten fanns länge i samma stad. IFK Trelleborg och TFF:s fejd går långt tillbaka i tiden. Än idag finns det IFK-supportrar som aldrig skulle få för sig att gå och se rivalerna, trots att deras lag för närvarande tillhör divison 3.

- Konstigt nog är det fortfarande en grej det där, om man är IFK:are eller TFF:are, även om jag har svårt att förstå varför, säger Hayens.

Själv blev han påmind om den infekterade relationen för inte så länge sedan. Dottern spelar fotboll i IFK och när laget behövde ledare var det självklart för Hayens att ställa upp.

- Då fick jag faktiskt höra det där att jag som TFF:are inte kunde stå och leda ett IFK-lag, att det aldrig hade gått förr. Så då bestämde jag mig för att lägga ut det på alla sociala medier, för att det skulle synas att jag gjorde det här. Det blev väl inga jättereaktioner, men vi jobbar aktivt för att riva den här muren.

Även om de senaste åren har tillhört några av de mörkare i TFF:s historia börjar det gå mot ljusare tider igen. Förra säsongen andades laget framgång, plötsligt fanns det en motivation bland spelarna som länge hade saknats. Det pratades mycket om att den tajta gruppen, tillsammans med skytteligavinnaren Salif Camara Jönssons 23 mål var de stora anledningarna till varför Trelleborg var tillbaka i elitfotbollen igen. Den här gången är de här för att stanna.

- Vi har fått behålla större delen av laget och har värvat spelare med erfarenhet. Målsättningen är att vi ska etablera oss i superettan. Visst är målsättningen alltid att vinna alla matcher, men historiskt sett är klivet från divison 1 till superettan inget lätt sådant. Har vi lite flyt kan vi hamna i topp, har vi oflyt kan vi hamna i botten, säger Kristian Haynes och tillägger:

- Det är viktigt att vi är ödmjuka i vårt arbete.

Han känner att det inföll sig en arrogans bland spelarna när femteplatsen bärgades 2010. En känsla som fanns kvar även under året i superettan 2012. I samma veva var det dessutom mycket snack om det skulle byggas en ny arena. Ritningar på olika förslag plockades fram och någonstans där började kanske TFF tappa den identitet som Kristian Haynes pratar om.

- Jag minns hur det lät inför premiären mot Ängelholm. Det pratades om att vi skulle föra matcherna, men det är inte TFF. Vi är underdogs, vi är som bäst när vi inte har några förväntningar på oss. Den kulturen sitter fortfarande i väggarna, det är det bästa läget för Trelleborg.

Ungefär samtidigt om TFF började rasa försvann också alla diskussioner om en modern arena.

- Sen vet jag inte om jag tror att en ny arena ger speciellt mycket. Det finns ju en del exempel på lag som det inte har varit så lyckat för, säger Kristian Haynes.

Superettan 2016 förväntas bli en tuff sådan. Förutom många klassiska klubbar finns det även ett Halmstads BK som nådde kvartsfinal i svenska cupen och ett storsatsande Dalkurd. Det borde rimligtvis vara en bra utgångsläge för Trelleborgs FF, som gärna vill slå underifrån.

- Superettan känns väldigt öppen i år. Men vi bygger något på längre sikt, så det gäller att vi etablerar oss. Det är en svår resa, men målet är att vi ska vara en del av elitfotbollen, det är där vårt fokus ligger.

Förhoppningen är att även publiken ska etablera sig på Vångavallen. När TFF besegrade Landskrona på hemmaplan i höstas gjorde de detta inför 2556 åskådare. Succén från förra säsongen verkar ha fått trelleborgarna att börja snacka fotboll igen på stadens gator.

- Vi är inte unika, det finns många lag som har gjort samma resa som oss, Öster till exempel. Men när vi kom femma i allsvenskan och det började pratas om ny arena och strejpad buss.. det är viktigt att ha ambitioner men vi måste acceptera att vi har mindre muskler än andra. Nu finns det ett sunt tänk i klubben igen, säger Kristian Haynes och avslutar:

- Det är en härlig tid för oss just nu.

Publicerad 2016-03-19 kl 07:00

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER