TV: BP klart för allsvenskan - avgjorde seriefinalen sent

STOCKHOLM. Brommapojkarna är tillbaka i allsvenskan.
Olof Mellbergs lag avgjorde tisdagens seriefinal mot Dalkurd sent.
- Största prestationen i min karriär totalt, säger Mellberg till C More.

I spelaren visas höjdpunkterna från matchen.

Det var upplagt för fotbollsfest på Grimsta IP under tisdagskvällen. Ettan Brommapojkarna tog emot tvåan Dalkurd och segraren i matchen skulle säkra avancemang upp till allsvenskan. Inför 3866 åskådare på en slutsåld arena (runt tusentalet tillresta Dalkurd-supportrar) drabbade de två superettan-dominanterna samman.

Redan i den elfte minuten satte Dalkurd 1-0, trodde i alla fall bortalaget. Backen Henrik Löfkvist nickade in bollen på en hörna, men domarteamet dömde bort målet på grund av att Richard Yarsuvat stod offside vid den bortre stolpen. Yarsuvat såg aldrig ut att röra bollen, men bedömdes vara involverad i händelsen.

- Jag trodde det var mål. Jag var helt säker, kommenterade Henrik Löfkvist för C More i pausvilan.

Mot slutet av halvleken fick Brommapojkarnas anfallare Viktor Gyökeres, som flyttar till Premier League-klubben Brighton i vinter, två fina lägen att ge sitt lag ledningen istället. Men första avslutet, med högern, gick utanför och det andra, med vänstern, räddade Frank Pettersson.

I paus stod det 0-0 och det resultatet stod sig länge. BP hade en nick tätt utanför ena stolpen på en hörna i den 52:a minuten och några minuter senare fick Dalkurd på ett volleyskott som hemmamålvakten Rasmus Emanuelsson fick sträcka ut på och rädda, men annars saknades de riktigt heta farligheterna i den andra halvleken.

Men så i den 82:a minuten kom 1-0, till Brommapojkarna. Anfallaren Luca Gerbino Polo nickade in bollen i mål från nära håll efter ett inlägg av Christopher Brandeborn. Målet fick hemmapubliken och hemmabänken, med tränaren Olof Mellberg, att explodera av glädje.

- En fantastiskt match. Den innehöll allt. Det är ingen tvekan om att det är de här lagen som varit bäst i år, säger Mellberg till C More.

BP höll undan och vann med 1-0 (Dalkurd hade en nick i ribban i slutminuterna), vilket gör att klubben är klar för allsvenskan 2018. BP återvänder till Sveriges högsta serie efter tre år i superettan (två säsonger) och division 1. Laget är nykomling i superettan i år.

- Hatten av, stor eloge, en mycket fin säsong av BP. De är värda det här, säger C Mores expert Jon Persson.

Nyligen blev Daniel Majstorovic, Mellbergs kompis från tiden som spelare i landslaget, ny sportchef i Brommapojkarna.

- Det här Majstorovic-effekten, skrek Mellberg skämtsamt till C More precis efter slutsignalen.

- Det här är helt fantastiskt!

För Dalkurd gäller det nu att hålla undan för Trelleborg under de två sista omgångarna. TFF har fyra poäng upp till Dalkurd, och lagen möts i den avslutande matchen för säsongen.

Brommapojkarnas lag: Rasmus Emanuelsson - Tim Söderström, Carl Starfelt, Erik Figueroa, Joel Qwiberg - Markus Gustafsson, Gustav Sandberg Magnusson, Kevin Kabran - Viktor Gyökeres, Luca Gerbino Polo, Christoffer Brandeborn

Dalkurds lag: Frank Pettersson - Henrik Löfkvist, Kebba Ceesay, Robin Tranberg (Alex De John 61) - Heradi Rashidi, Rawez Lawan (Ahmed Awad 85), Lewan Amin, Predrag Randelovic, Kujtim Bala - Andrew Stadler, Richard Yarsuvat (Ammar Ahmed 76)