TV: Örebros jubel mot ärkerivalen

Första derbyt på sju år.

Storpublik och en rättvis hemmaseger.

- Nu är det roligt att spela fotboll igen, säger Örebros Ahmed Yasin efter 2-0 mot Degerfors.

Förklaringen? Självförtroende — och nye tränaren.

Örebro slog Degerfors med 2—0 måndag kväll och klev upp på andraplatsen i superettan.

För första gången sedan 2006 möttes Örebro och Degerfors i en tävlingsmatch — och derbyt blev lika hett som förväntat.

I alla fall bland de 9 372 åskådarna på Behrn arena. På planen var första halvlek en avslagen tillställning där ett ineffektivt Örebro tränga igenom Degerfors fembackslinje.

Slumpaktigt mål

Degerfors-taktiken höll — i 48 minuter. Sedan slog Örebros Ahmed Yasin på ett slumpskott några meter utanför straffområdet och en förvånad Degerfors-målvakt i August Strömberg fick se 1—0 till ÖSK smita in via vänster stolprot.

Degerfors bytte in två anfallare — Emil Hedsén och Alexander Andersson — och det var Hedsén som hade den bästa kvitteringschansen.

På Degerfors första hörna - den kom i 70:e minuten - nickade Hedsén strax över.

Och i stället för 1—1 kom 2—0 när Ilir Berisha språngnickade in en hörna i 79:e minuten.

- Vi gjorde mycket bra den här matchen och när det är så många i publiken känns det roligt att kunna skicka hem örebroarna med ett leende på läpparna, sade Örebros nöjde tränare Peo Ljung.

Har kul igen

Och Ahmed Yasin förklarar en del av sin succé just med att Peo Ljung tagit över efter sparkade Sixten Boström.

- Nu är det roligt att träna och spela igen, säger han. Det var det inte med förre tränaren.

Landskrona svarade för kvällens stora tabellyft. Segern med 2—1 över gästande jumbon Värnamo blev knapp, men lyfte laget hela sju placeringar, från 14:e till sjunde plats. Fredrik Karlsson gjorde Landskronas båda mål i slutet av första halvlek och David Björkeryd reducerade i den 85:e.

Jönköping och Örgryte parkerar intill varandra i det nedre mittskiktet och delade på poängen efter 0—0.

Örebro: Jansson – Berisha, Wikström, Wowoah – Yasin, Nkili, Khalid Saeid, Holmberg – Hasani, Kamara.

Degerfors: Strömberg – Sundgren, Anttonen Jakobsson, Eriksson – Klingberg, Solberg – Ayaz, Bertilsson, De Bruin – Rennie.

Publicerad 2013-05-13 kl 21:58