Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

TV: Spelare riskerar fängelse för muta

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Matchfixning är ett växande problem.

Därför vill åklagaren se sex månaders fängelse och en stark signal från domstolen i den första rättegången om misstänkt mutbrott inom svensk fotboll.

En 24-årig fotbollsspelare är huvudperson i det misstänkta mutfallet som avhandlades i Jönköpings tingsrätt på måndagen. Mannen, som nekar till alla anklagelser, ska ha försökt muta tre spelare i IFK Värnamo för att förlora en match mot Gais i fjol.

Under rättegången sade de tre spelarna dock att det aldrig sagts något om pengar i kontakterna med 24-åringen. Åklagaren Johan Lindmark beklagar att de tre spelarna varit relativt tystlåtna under rättegången.

- Särskilt en av dem kunde säga mer, den som är mitt nyckelvittne, säger Lindmark till Jönköpings-Posten på nätet.

Inget undantag

Han vill dock ändå att den åtalade ska dömas för grovt givande av muta och få sex månaders fängelse. I sin plädering efterlyste Lindmark en signal om att rättsväsendet ser allvarligt på matchfixning.

Domen kommer den 22 oktober.

Fallet är inte unikt, även om fenomenet är relativt nytt i Sverige. De första två misstänkta fallen anmäldes 2012. Sedan 2013 har 20 polisanmälningar om matchfixning gjorts.

Enligt polisuppgifter kan minst 35 fotbollsmatcher i Sverige varit utsatta för manipulation under 2013 och 2014.

"Uppgjorda fotbollsmatcher som misstänks ha ägt rum är i superettan och herrarnas division 2, division 3 och U21", säger Åsa Elfving, chef för Nationella korruptionsgruppen, enligt polisens webbplats.

Ingen svensk påskrift

Samtidigt saknas forskning kring matchfixning i Sverige. Enligt Riksidrottsförbundet (RF) finns därför en risk att de fall som hittills avslöjats bara är toppen på ett isberg.

- Man kan inte utesluta att det kan finnas fler fall, säger Johan Claesson, RF:s samordnare i frågor om matchfixning.

Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll vill ha tuffare straff för spelarna i de uppgjorda matcherna, upp till tio år föreslås. Fotbollsorganisationerna vill också stoppa spel på icke matchavgörande moment som hörnor och varningar.

Men den svenska regeringen har avvaktat. Av de 51 länder som tog fram Europarådets konvention mot matchfixning inom idrotten har tre inte skrivit på konventionen: Rumänien, Ukraina och Sverige.

Publicerad 2014-10-13 kl 17:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons