Umeå klart för superettan efter dramatisk match - IK Frej åker ur

En drömstart för Umeå - en fin comeback för IK Frej.
Men västerbottningarna höll undan och är därmed klara för superettan 2020.
Det är första gången sedan 2012 som UFC spelar i Sveriges näst högsta serie.

Första halvlek var 45 minuter med två helt olika ansikten och två tvåmålsskyttar.

Umeå fick en drömstart, detta då Isaac Boye Edegware var framme redan i andra minuten och sköt bortalaget i ledning.

Men IK Frej var inte långt ifrån kvittering, hemmalaget fick två dubbelchanser. Först genom Filston Mawana och därefter Henrik Millbert men Umeås målvakt Viktor Frodig stod för två fina räddningar, den andra höll väldigt hög klass.

I stället skulle Umeå utöka, återigen genom Edegware då han fick stor yta från egentligen ingenting och chippade från långt håll snyggt in 2-0 och målvakten Emil Magnusson var chanslös. Målet betydde också en mardröm för IK Frej som behövde tre mål för att få spela i superettan nästa säsong. Detta på grund av 1-1 resultatet i Umeå i det första mötet.

Men Moustafa Zeidan skarvade snyggt in reduceringen i 23 minuten vilket gav stort jubel i hemmapubliken och det skulle bli ännu mer jubel. Detta efter att Frodig släppt in Zeidans distansskott från cirka 30 meter, ett till synnes enkelt skott. Helt plötsligt 2-2 i matchen och nu var i stället Frej bara ett mål ifrån nytt kontrakt i superettan.

I andra halvlek var Zeidan bara centimeter från att bli hattrickhjälte. Återigen från lång distans, frisparken hade Frodig stora problem med och kunde tacka ribban för att det fortfarande stod 2-2.

Frej kom allt närmare ett tredje mål samtidigt som Umeå tog färre och färre risker och sjönk också lägre och lägre ner. Men klockan tickade mot 90 minuter och Umeå närmade sig superettan för första gången sedan laget åkte ut 2012. Med drygt sex minuter kvar var Frej återigen en hårsmån från det förlösande 3-2 målet men bollen ville inte in.

Umeå höll undan och tar därmed steget upp till superettan. Öster besegrade Landskrona med 1-0 och håller därmed sig kvar i superettan.

Publicerad 2019-11-10 kl 14:56