Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

UR SENASTE OFFSIDE: Hammarby sågas i granskning: "Kalle Anka-nivå"

En vd tjänade pengar på att sälja de bästa spelarna.
Efterträdaren sanktionerade miljonutbetalningar till ett okänt advokatkontor.
- Kalle Anka-nivå, säger förre ordföranden Henrik Wesslén om härvorna i Hammarby.

Stockholmslaget har präglats av svår turbulens de senaste säsongerna, och till sist sögs hela föreningen rakt ner i superettan. Utarmad, såväl ekonomiskt som sportsligt. Men hur kunde det egentligen hända? I sitt senaste nummer gör fotbollsmagasinet Offside en ansats att räta ut det fria fallets alla frågetecken. Vilka intressen har lurat bakom kulisserna? Vart har pengarna tagit vägen? Och framför allt: Har någon försökt sko sig ekonomiskt på de grönvitas kris?

Av reportaget framgår att interna stridigheter genomsyrat Hammarby under nästan ett decenniums tid. Falanger som slagits om makten, styrelseledamöter som kuppats bort av sina kollegor, och löneavtal som dränerat finanserna i en eskalerande takt.

Ett exempel är uppgifterna som presenteras kring förre vd:n Michael Anderssons anställning. Enligt Offside hade han rätt till tio procent av klubbens vinster, under en period när nyckelspelare till ett värde av 61 miljoner såldes utomlands.

- Det är Kalle Anka-nivå på det upplägget, säger förre ordföranden Henrik Wesslén som ger sin version av misskötseln i granskningen.

Samtidigt anser Michael Andersson att han knappast kunnat råda över hela situationen. Om styrelsen beslutat att han ska få bonus, då ligger ansvaret på dem. Och det har aldrig handlat om att roffa åt sig några belopp för egen del, genom att göra sig av med värdefulla truppmedlemmar.

- Vi hade gått i konkurs utan alla spelarförsäljningar, säger Andersson.

En annan person som förekommer i texten är Per Magnusson, som lämnade sin ordförandepost i bolagsstyrelsen så sent som på måndagen. Han har hela tiden representerat minoritetsägaren AEG och parallellt med det fakturerat Hammarby för 2,5 miljoner kronor genom sitt eget företag.

- Styrelsen har, utan mitt deltagande, fattat beslutet att anlita advokatbyrån för juridiska tjänster. De kostnaderna skulle ha uppstått oavsett vem som utfört uppdragen och man hade knappast kunnat få det billigare, säger Magnusson.

Offside går också igenom ett antal uppmärksammade affärsuppgörelser som Hammarby genomfört sedan säsongen 2001:

* Varför dåvarande vd Åsa Sånemyr sanktionerade Linus Hallenius transfer till Genoa, trots att drygt sju miljoner kronor skulle komma ett okänt italienskt advokatkontor till godo.

* Hur det gick till när AEG använde sitt veto mot att avskeda tränaren Michael Borgqvist, som själv uppges ha velat söka ett annat jobb.

* Varför fotbollschefen Lasse Eriksson fick gå efter en intressekonflikt.

* Hur Hammarby resonerade kring värvningen av målvakten Rami Shaaban för 15 miljoner kronor.
Att Globens vd, som ska förhandla Hammarbys hyra på nya Stockholms arena, även sitter med i klubbens styrelse.

Publicerad 2011-03-09 kl 19:56
Annons
Annons
Annons