POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Var nära konkurs - nu har Varberg räddats: "Är ödmjukt tacksam"

Foto: Bildbyrån

Varberg har levt med kniven mot strupen ekonomiskt.
Men nu har föreningen räddats av sponsorer och medlemmar.
- I de mörkaste stunder tänkte man; "hur i hela friden ska vi lösa detta?" Men nu andas vi ut, säger ordföranden Lars Karlsson till Fotbollskanalen.

Varberg har under flera år kämpat för att sin ekonomi i balans. 2017 gjorde man ett resultat på minus 447 000 kronor. På klubbens årsmöte i början på mars presenterades ett budgeterat resultat på 750 000 kronor plus.

Den prognosen fick man dock revidera - kraftigt. Varberg gick i maj ut med ett uttalande där man istället menade att klubben riskerade ett minusresultat på 800 000 kronor.

Varberg var tvungna att få in 2,5 miljoner före sista augusti - och ytterligare 1,3 miljoner för årets slut - för att rädda klubben. Och nu kommer glädjande besked:

- I dag har vi fått in närmare fyra miljoner, säger ordföranden Lars Karlsson till Fotbollskanalen.

- När vi går in i januari 2019 så räknar vi med att ha ett eget kapital på minst 200 000, minst.

Att Varberg skulle klara av att undvika konkurs var ingen självklarhet.

- Det är klart att i de mörkaste stunder tänkte man; "hur i hela friden ska vi lösa detta?" Men vi gjorde en handlingsplan och den har vi följt till punkt och pricka, säger Lars Karlsson.

Varberg vädjade till sponsorer och medlemmar om hjälp för att klara av situationen - och gensvaret har varit stort.

- Det är inte en som har gjort detta, utan det här har varit en kollektiv lösning. Alla har ställt upp. Och det var ett måste för att kunna rädda det här, för det är ju ingen som kunde hitta 3,8 miljoner från en och samma källa. Det var helt omöjligt, säger ordföranden.

- Vi är väldigt nöjda, och vi känner oss väldigt bekväma och belåtna med det som har hänt. Vi kan bara tacka alla som har hjälpt oss och ställt upp i den här situationen som har varit oerhört pressande naturligtvis, för alla inblandade. Både anställda och vi som jobbar i styrelsen och alla inom föreningen har ju känt ett tryck på sig. Men nu är vi där, vi är i hamn. Vi satte spiken i kistan, mer eller mindre, i går. Då ramlade den sista pengen in.

Lars Karlsson fortsätter:

- För två veckor sedan hade vi ett medlemsmöte och det var väl det som var det sista. Då kom det in bara på det medlemsmötet, på en timme ungefär, ett par hundra tusen från medlemmarna och då var vi hemma helt enkelt. Medlemmarna har dragit sitt strå till stacken, alla har hjälpt till. Och det känns ju fantastiskt att kunna säga så. Att man har en gemenskap och när det väl brinner till så ställer alla upp. Och det tror jag hänger på, anledningen till att vi har den styrkan beror bland annat på att vi är en förening som bildades 1925. Det finns ju långa, långa generationer tillbaka, det finns en länk mellan gamla generationer och unga generationer, med släkt och vänner som verkligen vill att den här föreningen ska överleva. Och där tror jag att vi har nytta av att vi är en gammal förening, jag tror det hade varit svårare om vi var lite yngre. Det är jag rätt så säker på.

Varberg ligger på kvalplats i superettan efter vårsäsongen, och Lars Karlsson tror att den ekonomiska situationen påverkat även laget.

- Nu andas vi ut och njuter av det som är och hoppas på en bra höstsäsong också. Vi har ju gått lite halvknackigt även sportsligt. Jag är helt säker på att nu kommer det lossna även där. För oavsett vad man säger, att spelare och tränare är professionella och det inte är något som påverkar dem. Men jag är rätt säker på att mentalt så sitter det i bakhuvudet, att det påverkar nog en hel förening när man inte mår bra ekonomiskt. På något sätt smittar det av sig även ute på planen. Vi har haft oerhört mycket stolthet, spelat jämnt med de flesta lagen och ändå har det varit stolpe ut. Nu hoppas vi att detta ska leda till att det blir stolpe in istället, säger Karlsson.

Varberg-ordföranden hoppas att klubben i framtiden kan dra lärdom av det som man nu har gått igenom.

- Det har varit en fantastisk resa. Och vi har lärt oss väldigt mycket på den naturligtvis. Och framförallt har vi lärt oss att det här får ju aldrig ske en gång till, att ha en sån dålig ekonomi. Det går inte, det är bara så. Man måste öppna munnen efter matsäck, och det hoppas jag kommande generation tänker på. Och tänker tillbaka på 2018, då var Varbergs Bois nästan på väg att gå i konkurs. Det får ju aldrig mer inträffa, säger Karlsson.

Vad säger du om det stora gensvaret som kom från medlemmarna?
- Det är ju fantastiskt. För det är klart att vår trovärdighet har ju inte varit speciellt hög naturligtvis när vi bara för två år sedan, och till och med för ett år sedan, hade en kontrollbalansräkning som vi räddade och sa att "nu är allting bra igen". Och så plötsligt kommer det året efter igen. Och ändå så tror alla på oss, att vi ska lösa det. Så det är jag väldigt tacksam för, ödmjukt tacksam för att det verkligen fanns det förtroendet.

Du säger att ni aldrig ska hamna i det här läget igen, hur jobbar ni framåt för att undvika det?
- Det är klart att sånt här kan man aldrig lämna några garantier på. Men jag har i alla fall ett förslag och det är att vi ska ha en representant från näringslivet och en representant från medlemmarna som bevakar och ser till att vår budget som läggs för nästa år verkligen är genomtänkt och seriös. Och den får inte fastställas innan de här två personerna har satt sitt signum på den. Det tror jag kan vara en lösning på det hela. Och då får det vara personer som har en ekonomisk kompetens naturligtvis som ska titta på detta så att det inte flyger iväg som det lätt kan göra. Att man inte leker med pengar som man inte har. Det är ju en dödssynd.

- Sedan gäller det att ha ett eget kapital, självklart. Man måste ha en buffert om något oförutsett inträffar. Det här är ju en väldigt komplex rörelse som gör att det kan ske saker och ting som man inte är beredd på, och då måste man ha en backup i kapitalet så att man klarar en dålig säsong helt enkelt. Det tror jag är väldigt, väldigt viktigt för framtiden. Och ha en budget som är i balans och mer därtill, att det finns en plusbudget som är realistisk, och det har vi tyvärr haft för dålig koll på tidigare. Det är bara att erkänna. Föreningen har lärt sig mycket på den här resan, och inget ont utan att det brukar ha något gott med sig heter det ju. Fast jag hoppas att det aldrig någonsin mer inträffar i den här föreningens historia, att det ska behöva gå så här långt.

Publicerad 2018-07-13 kl 11:55
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå