Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
0:52

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren visas när Jonas Eidevall visas upp på läktaren i mötet med Vittsjö.

Domare har ändrat motivering - men Eidevall kritisk: "Måste tänka på om jag ska ha mikrofon"

3v

Jonas Eidevall reagerade starkt efter att ha blivit anmäld till disciplinnämnden.
Nu har domaren Sara Persson ändrat motiveringen - något som gör att hon återigen får tung kritik av Rosengård-tränaren.
- Jag måste tänka på om jag i fortsättningen ska ha på mig en mikrofon eller liknande under matcher, för att jag på så sätt ska kunna motbevisa falska anklagelser, säger han till Fotbollskanalen.

I söndagens seger mot Vittsjö blev Rosengårds tränare Jonas Eidevall uppvisad på läktaren efter att hans lag fått en straff emot sig, något som gjorde att han sa till domarna att det var ett fruktansvärt domslut.

På måndagen skickade domaren Sara Persson in en anmälan om grov förseelse/olämpligt uppträdande till Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd, där det bland annat gick att läsa att Rosengårds tränare protesterat kraftigt, att han förolämpat domarteamet, och att han gjort det med hög röst, gester och varit märkbart arg.

ANNONS

Det fick Eidevall att göra ett inlägg på Twitter där han la han ut en länk till ett videoklipp på tre minuter från hela händelsen från det att Vittsjö fick straff till det att han visats upp på läktaren, som han menade var bevis för att anmälan inte stämmer.

Sedan gick han hårt åt Sara Persson.

- Det är obehagligt när någon först bestraffar dig och sedan i mina ögon hittar på anledningen. Domarens beskrivning om vad som föranledde anmälan ska ju bygga på objektiv fakta, därför blir jag mörkrädd när jag läser den. Den har inget stöd i verkligheten. När jag ser och hör videoupptagningen av vad som hände så ger ju det stöd för hur jag upplevde det och inte det hon beskriver, sa han till Fotbollskanalen.

Nu har Sara Persson ändrat sin anmälan mot Eidevall (han är fortfarande anmäld). I ett mejl till SvFF skriver hon:

ANNONS

"Jag har insett att anmälan inte har återgett en korrekt bild av händelsen. Den informationen som jag fick av min assisterande har misstolkats och därför har vi rättat till det. Anmälan ska vara enligt följande från min assisterande då det är hon som tar beslutet om utvisning. Jag vill därmed göra en rättelse".

"Det Jonas skriver i sitt yttrande om gester och höga röster vill jag bemöta. Han gör inga gester vid tidpunkten för utvisningen. Gällande hög röst stämmer det att han inte använder en hög röst men han ger uttryck för sitt misstycke, som assisterande tydligt uppfattar som förolämpande och därmed ska han visas ut".

Fotbollskanalen ringer domarchefen Stefan Johannesson för att höra hur han ser på hela situationen.

- Jag har pratat med Sara om vad som har hänt och hon ändrade för att rätt fakta inte kom fram i den första anmälan. Så hon ville beskriva det på rätt sätt. Assisterande sa va hon skulle skriva och nu kände hon att hon måste rätta till det och beskriva det rätt, säger Johannesson.

ANNONS

Har hon ändrat sig efter att ha läst vad Jonas Eidevall sagt och/eller efter att ha sett klippet som han lagt ut på Twitter?
- Jag tror inte att hon har reagerat efter hans ord eller klippet.

Är det vanligt att domare ändrar så här?
- Nej. Jag har ändrat själv någon gång, men då har det varit att disciplinnämnden har velat att jag ska vara mer specifik. Så det är mer att man gör tillägg men inte att man ändrar så här.

Stefan Johannesson tycker också att det är svagt av Jonas Eidevall att gå ut i media och uttrycka sig som han gjort, men tillägger också att alla så klart får göra som en vill.

- Om han nu uppfattar det som att det inte stämmer, då får han ju reagera. Men han kan väl ta det med Sara då och ringa henne. Det hade varit mer respektfullt än att ta det i media, säger han.

En annan sak som rör till situationen ännu mer är att när Jonas Eidevall åkte upp på läktaren så fick han aldrig rött kort av Sara Persson. Och enligt regler från 2020 så ska domare ge rött kort till tränare som blir avvisade.

ANNONS

En domare kan ge en tränare ett gult kort om man anser att tränaren uppför sig illa eller gör något annat regelvidrigt. Ett andra gult kort ger rött och då måste man lämna bänken. En tränare eller ledare kan även få rött kort direkt.

För Fotbollskanalen berättar Stefan Johannesson att Sara Persson gjorde fel.

- Om han blev utvisad så ska han ha rött kort. Men sedan kan man ändå göra anmälan, säger han.

Men nu när han inte fick rött kort - blev han ens utvisad då?
- Det är en jävligt bra fråga. Du skriver in en anmälan, så det är klart att han har blivit utvisad… men jag har aldrig fått frågan, så jag måste ta reda på det. Det är ju inte så att man glömmer av att ge rött kort till spelare.

Efter en stund återkommer Johannesson:

- Utvisningen är verkställd, men hon glömde att visa det röda kortet. Men utvisningen gäller alltså.

ANNONS

Fotbollskanalen ringer upp Jonas Eidevall för att höra om hans syn på att Sara Persson har ändrat sin anmälan, men att han fortfarande är anmäld.

- När jag läser att hon helt har ändrat utsaga då måste jag i lugn och ro utvärdera situationen för hur jag ska gå vidare. Uppenbarligen har hon först lämnat en beskrivning av vad jag ska ha gjort, men när hon sedan sett mitt material och sett att det hon sagt inte stämmer, så har hon behövt backa från det. Det man har utgått från har alltså inte hänt. Men nu vet hon ändå vad som har hänt och att det ändå ska vara avvisning eller utvisning, säger Eidevall och fortsätter:

- Sedan reagerar jag på det här om man kan bli utvisad trots att man inte har fått kort? Det blir jättemärkligt om man kan göra det i efterhand.

Jonas Eidevall berättar att Sara Persson under dagen har försökt att nå honom på telefon, men att han inte vill prata.

ANNONS

- Ja det stämmer att hon har försökt nå mig, men jag vill inte prata på grund av att jag är väldigt obekväm efter hur man beskrivit mig. Så jag vill inte ha en muntlig dialog utan i stället skriftligt.

Varför?
- Man yrkar på att få mig avstängd från mitt arbete och få mig att betala böter, och det på osanna grunder. Jag måste tänka på vad det innebär. Jag vill veta om detta behöver vara sant? Alltså, intygar man som domare på heder och samvete eller finns det inget sådant krav?

- Det är kanske ett bekymmer för systemet i stort om det inte är så? Om det är så att jag kan stängas av från mitt jobb och straffas med att betala böter för saker som inte stämmer, ja då måste jag också tänka på om jag i fortsättningen ska ha på mig en mikrofon eller liknande under matcher, för att jag på så sätt ska kunna motbevisa falska anklagelser.

ANNONS

- Sedan är kulturen runt sådana här saker ett problem. Man säger att man vill ha detta internt, och det är ju för att det passar en själv bäst. Men för min del så upplever jag att jag är fången i ett system där anmälaren återger saker som inte stämmer, då behöver jag få andra som tittar på det så att jag kan försäkra mig om att jag får en rättssäker prövning.

Publicerad 2021-03-16 kl 18:03

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto