POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
50v

Experterna kritiska till "fegt" AIK - och pekar ut Europa-risk: "Våga mer!"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från matchen mellan AIK och Norrby i spelaren.

Rikard Norling valde att inte gå för segern i slutminuterna mot Norrby.
Nu får AIK-tränaren hård kritik av C More-profiler.
- Ofattbart, säger Alexander Axén i podcasten "Fotbollsexperterna".
- AIK måste våga mer, kommenterar Erik Edman.

När Jönköpings Södra gjorde ett sent ledningsmål mot Örgryte valde AIK:s tränare Rikard Norling att först och främst säkra krysset borta mot Norrby. De svartgula fick med sig 1-1 i från Borås och leder nu sin grupp i svenska cupen inför den sista omgången, då Örgryte väntar på hemmaplan. 

Efter matchen sa Norling följande till AIK Play:

- Det som är viktigt så som det blev är att vi fick med oss ett resultat som gör att vi har det i egna händer (inför sista omgången), och jag måste skicka med en passning till alla som var här och slet sitt hår över Norling och att vi inte gick för det de sista minuterna. Men vi fick reda på ett resultat (J-Södra tog ledningen mot Öis) och vinner vi hemma (mot Örgryte) så är det ingen som kan gå förbi oss oavsett hur det går. Det var därför. Men jag har full förståelse för frustration och irritation över att vi inte gick för det.

Norlings val och AIK:s spel imponerar dock inte på C More-experterna Anders Andersson, Jon Persson, Erik Edman och Alexander Axén som i sin podcast "Fotbollsexperterna" riktar kritik mot tränaren.

- Det ser inte så där jättebra ut för AIK nu, framför allt målskyttet. De har ofta gjort bara ett mål i sina matcher den senaste tiden. Så klart att det är en jobbig situation för dem när de inte får i gång sitt anfallsspel, säger Axén i veckans avsnitt av podcasten och fortsätter:

- Jag är väldigt kritisk till Rikards (Norlings) sista fyra-fem minuter när han började skrika om att hålla i bollen. De mötte Norrby borta, fick reda på att Jönköping tagit ledningen mot Örgryte och valde att försöka spela av matchen för att kunna avgöra hemma (mot Örgryte). Jag tycker att de måste se till att vinna matchen mot Norrby för att få hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Men återigen visade det sig att han (Norling) har mer rätt än vad jag har eftersom Malmö förlorade (mot Öster, efter 1-1-läge sent in i matchen) och kanske inte går vidare alls. Men för mig är det ofattbart att stora AIK väljer att spela av en match vid 1-1 borta mot Norrby.

Experterna är överens om att AIK har saker att slipa på offensivt och en aspekt som diskuteras i avsnittet är det kommande Champions League-kvalet. Med tanke på just det borde AIK vilja få till ett mer framåtlutat spel, enligt Erik Edman.

- Jag tycker AIK måste använda den här typen av matcher (som mot Norrby) för att jobba med sitt anfallsspel i betydligt högre utsträckning, så kan man sen använda det i serien. AIK har varit väldigt framgångsrika med att ha en ständig kontroll men titta på matcherna som kommer sen när man ska in i ett Europa-kval och jobba med den typen av utslagsmatcher. Då kan man inte bara fega sig igenom det där. Man måste jobba med sitt anfallsspel i högre utsträckning. Kryssa inte dig vidare. Gå för vinst, var mer framåtlutad i anfallsspelet och våga mer. AIK har ju bättre spelare (än Norrby) på varje position, så den typen av match är ju ett utmärkt tillfälle för att träna på den typen av anfallsspel man vill se. Att ligga högre upp i sin organisation även defensivt och att jobba hårdare med återerövring. AIK måste framåt och de måste gå för det hårdare. Här var man alldeles för fegt, säger Edman.

Anders Andersson är inne på samma linje.

- Över 30 omgångar klarar de av att spela som de gör, men i cuper och lite mer utslagsmatcher måste du vinna matcher. Där räcker det inte med att vara en schackspelare som är taktisk, som Rikard Norling kanske är i det här fallet, säger Andersson.

Publicerad 2019-02-27 kl 07:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå