FEM SPANINGAR: "Finalplatsen det absolut enda positiva - och en vändning?"

Svenska Cupen

HÄLLEVIK. Mjällby AIF och Malmö FF spelade 0-0 i svenska cupens andra semifinal. Till slut gick MFF vidare till final efter 4-2 i straffläggningen. Här är Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Skräckvallen blev straffsparksvallen
MFF fortsätter att ha löjligt svårt på Strandvallen i Mjällby. Fortfarande har de inte besegrat Mjällby här efter ordinarie tid i svenska cupen någonsin - men efter kvällens match kan de himmelsblå leva med detta ytterst märkliga facit. Trots en missad straffspark i förlängningens sista minut av Isaac Kiese Thelin lyckades MFF ta sig samman och vinna straffsparkarna med 4-2 efter att Jonas Knudsen. Med förra årets alla olika straffdebacle i åtanke visar MFF ändå mental styrka som går vidare från detta.

Finns inget positivt att ta med förutom finalplatsen, men...

Återigen hackade MFF:s spel och laget mäktade med inte mer än en handfull bra målchanser över 120 minuter. Vi fick se ett mer direkt och vertikalt anfallsspel inledningsvis som blev allt trubbigare och långsammare under resterande tid. Mer än något annat kan detta bli en vändpunkt mentalt för MFF-spelarna. De har vunnit över ett straffspöke, delvis åtminstone, och undvikit ytterligare ett cupfiasko. Den mentala skjutsen kan hjälpa bort en del av pressen som hänger på MFF-axlar.

Toivonen kommer hjälpa MFF spela rakare
70 minuter orkade Ola Toivonen i hans första start sedan återkomsten. Han hade säkert önskat sig mer boll som ersättare till lätt skadade Anders Christiansen på den offensiva mittfältsplatsen. Utan att sätta någon jätteprägel på matchen kan en konstatera att MFF kommer få ett rakare spel med nyförvärvet. Utöver en spelblick som är överlägsen de flesta spelare i Sverige så har Toivonen förmågan att ta emot bollen och hitta den närmaste vägen mot mål. Hur Dahl Tomasson ska foga in honom och Christiansen i samma elva är en annan fråga.

Imponerade försvarsinsats igen av Mjällby
På Eleda Stadion i den allsvenska premiären fick MFF en föraning om hur mycket Mjällby kunde frustrera Skånelaget med ett lågt stående försvar. Förutom två tidiga chanser som MFF fick höll Mjällby undan och gav bara bort ett par stora mållägen under både ordinarie tid och förlängning. Och när försvaret inte var med så stod Carljohan Eriksson i vägen med några avgörande räddningar. En väldigt bitter förlust i slutändan för Marcus Lantz lag.

Bara en ordinarie mittback mot Norrköping?
​Lasse Nielsen haltade lätt på Strandvallens läktare efter att han bytts ut. I första halvlek skadades MFF:s mittback och laget har sedan tidigare Rasmus Bengtsson på skadelistan. Vill det sig illa spelar ingen av dessa av dessa på måndag mot IFK Norrköping i en match som Malmö inte får förlora. Försvarsspelet har kollektivt sett fungerat för MFF än så länge. Men klarar Anel Ahmedhodzic att spela som ensam ordinarie mittback mot allsvenskans överlägset bästa offensiv hittills?

Publicerad 2020-07-09 kl 23:29