FEM SPANINGAR: "Glasklart - Amoo vann matchen i matchen"

STOCKHOLM. Hammarby besegrade AIK och är vidare i cupen.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Se höjdpunkterna från derbyt i spelaren ovan.

Hammarby ett och två nummer större än AIK
Det blev en väldigt fysisk match med mycket kamp och dueller. Det passade Hammarby bäst, och AIK med spelare som Tom Strannegård, Saku Ylätupa, Eric Kahl, Robin Tihi och Bilal Hussein (förlorade flera avgörande dueller på mitten, bland annat mot Abbe Khalili innan 2-1) hade det tufft, var för tunna för derby-kamp mot Bajen och hotade alldeles för sällan. AIK hade exakt ingenting att komma med, Bajen behövde aldrig anstränga sig i det defensiva djupledsspelet, och i den första halvleken var Hammarby klart bättre, och det blev match först efter 64 minuter när Richard Magyar drog på sig rött kort. Visst AIK ryckte upp sig något efter halvtid och kvitterade till 1-1 efter lamt försvarsspel av Simon Sandberg, men det tog bara sju minuter innan Bajen satte 2-1. Det blev dramatiskt efter det röda kortet och efter Sebastian Larssons straffmål, men om vi ska vara ärliga så var Hammarby bättre och visade att man är längre fram än AIK.

Vilka mål Bajen gjorde
Vad var det för mål som Hammarby gjorde? Akin Amoos 1-0 och Vladimir Rodics 2-1 var väldigt snygga. Amoos avslut utanför straffområdet och upp i bortre krysset. Rodic som inte varit på plan i mer än några sekunder innan han med en utsida smekte upp bollen i bortre krysset. Målen var individuella prestationer som verkligen stack ut.

AIK borde ha fått frispark innan 0-1 - och AIK borde inte ha fått straff vid 2-2
Astrit Selmani klev in och stängde Eric Kahl som föll till marken innan Hammarbys 1-0. AIK-spelarna var rejält irriterade och efter matchen erkände Selmani att han hade sett situationen och att han inte hade protesterat om det blivit frispark. Det var inte den enda situationen som rörde upp känslor. Jeppe Andersen hade en tuff tackling när han kastade sig framåt och kom in med utsträckt ben. Och så var det AIK:s straff där Henok Goitom ramlade för enkelt i en ”duell” med Jeppe Andersen. Andersen såg inte ut att vara när Goitom och efter matchen erkände AIK-anfallaren att ”med tanke på straffen vi fick så var det kanske rättvist att Hammarby vann”.

En intressant match i matchen som Amoo vann
På förhand var det en intressant match i matchen mellan Akin Amoo och Eric Kahl. Båda två har sett väldigt bra ut och frågan var vem som skulle gå vinnande ur kampen? Svaret blev glasklart: Amoo. Bajen-yttern vann på knock och det var ovanligt att se Kahl bli så omkörd som han blev.

Fina nyförvärv i Bajen
Jon Gudni Fjoluson var bäst på planen, tillsammans med Akin Amoo, och kanske att Mads Fenger ska in här också i sin roll som defensiv mittfältare? Fjoluson ger Bajen ett lugn och en trygghet, vass i uppspelen och i duellspelet. Ett annat nyförvärv är Astrit Selmani. Nu blev det inget mål den här gången, men jösses vilken arbetskapacitet. Selmani och Gustav Ludwigsson kommer att göra livet jobbigt för många försvarare i allsvenskan. Båda löper, löper och löper. Ger alltid allt i presspelet och är väldigt lojala och banar väg för sina medspelare.

Publicerad 2021-03-07 kl 17:08