FEM SPANINGAR: "Mendes tog bort Birmancevic - som fick sista ordet"

MALMÖ. Malmö FF vann en dramatisk kvartsfinal i svenska cupen med 3-2 mot AIK.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

5:32

Moisanders uppspel kunde kostat ett baklängesmål
Matchen var jämn inledningsvis med två lag som hade svårt att spela sig fram till klara målchanser. MFF hade svårt med AIK:s press och slarvade flera gånger i uppspelsfasen, och två gånger om höll uppspel från Niklas Moisander på att straffa sig. Det första gick precis förbi Nicolas Stefanelli i eget straffområde men anfallet slutade med att Jo Inge Berget chippade bollen i Kristoffer Nordfeldts ribba. Sedan hamnade en annan passning av Moisander i gapet på en AIK:are men skottet blockerades. Utöver två chanser för Nabil Bahoui skulle AIK få svårare att komma till farliga lägen när MFF tog över taktpinnem.

Duellen mellan Nanasi och Bahoui började
MFF fick ordning på sina uppspel och hade betydligt enklare att spela sig förbi ett samlat försvar. I mitten av första halvlek började målchanserna komma på rad, och laget var inblandat i ett par-tre straffsituationer där åtminstone den som involverade Veljko Birmancevic såg väldigt misstänkt ut. Sebastian Nanasi var en av förgrundsfigurerna och hade MFF:s bästa målchans i första halvlek, men Kristoffer Nordfelt stod i vägen för avslutet. Matchen tog istället fart i andra halvlek när Bahoui placerade bollen förbi Johan Dahlin och gav AIK ledningen. Hemmalaget svarade sex minuter senare när Nanasi styrde en hörna i mål efter en tilltrasslad situation, och i den 73:e minuten skallade Moisander in 2-1 efter ännu en rörig situation på hörna.

Abdirahman satte färg på matchen
Amar Abdirahman Ahmed hade varit inne i tre minuter när han drev upp bollen på vänsterkanten, tvåfotade sig förbi MFF-försvarare och bollen hamnade framför Bahoui som kvitterade och tystade motståndarklacken, en målgest som han delade med Nanasi i kväll. 18-årige Abdirahman satte färg på matchen med sin framfusighet och mod med bollen. Matchen gick till förlängning trots att MFF tryckt på under slutkvarten, men inte hittat målchansen som kunde bräcka ett kompakt AIK-försvar. Tio minuter in i förlängningen hamnade sedan Abdirahman fri från mittlinjen med Sergio Peña i bakhasorna. Peruanen ramlade framåt, landade på bollen och fick med sig AIK-spelaren i fallet. Adirahman fick dock inte domaren Adam Ladebäcks sympati.

Mendes tog bort Birmancevic - som fick sista ordet
Veljko Birmancevic kom inte loss under ordinarie tid. Den formstarke vänsteryttern hade problem mot AIK:s tonårstalang Josafat Mendes, som utöver sin fräckhet offensivt adderade en stabil defensiv till spelet - detta mot Sveriges bästa lag. Men Mendes och de andra svartgula skulle inte få det sista ordet. MFF tilldömdes en straff efter att bollen studsat upp på Bahouis hand, till AIK-spelarnas stora protester. Birmancevic klev fram i den första förlängningskvartens sista minut, och sköt med sitt 3-2-mål MFF till en semi.

MFF:s tyngd och fysik avgjorde
MFF visade sig vare längre fram i sin försäsongsprocess än AIK - inte konstigt med tanke på att Stockholmslagets träningsläger i Portugal blev avblåst. AIK var effektivt i kväll och tog vara på sina chanser, men till slut visade det sig att MFF var fysiskt bättre förberedda för att stångas och springa i 120 minuter. Ett bittert slut för AIK, som kastade in fyra talanger som ännu inte fyllt 20 år än. Men för AIK:s del är det inte bra att släppa in två mål på hörna inom loppet av 20 minuter. MFF-segern får sägas vara rättvis, trots alla kontroversiella situationer.

Publicerad 2022-03-14 kl 23:17