FEM SPANINGAR: "Slår Chilufya igenom i Djurgården i år?"

STOCKHOLM. Djurgården slog Frej med 2-1 i svenska cupen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar i matchen.

Djurgården dominerade i första halvlek
Redan efter fem minuter kändes det som att det skulle bli mer eller mindre spel mot ett mål, och något sådant blev det i den första halvleken. Frej har byggt om totalt i vinter och är inte på långa vägar färdigbyggt rent spelmässigt. Därför är det ingen skräll att Djurgården dominerade och hade mycket boll. Hemmalaget tog också logiskt ledningen i den 35:e minuten, efter ett långskott från Kevin Walker, och hade bara nyförvärvet Adam Bergmark Wiberg varit lite skarpare framför mål hade Djurgården kunnat leda med flera bollar i paus.

Käck gav matchen onödig nerv

I den andra halvleken var det återigen Djurgården som hade ett starkt grepp om taktpinnen och hemmalaget satte 2-0 tidigt. I det läget skulle matchen så klart varit punkterad men med en halvtimme kvar gav Elliot Käck bort ett mål till Frej via en dålig hemåtpass. Det målet skapade en onödig nerv i matchen för hemmalaget, även om ledningen aldrig kändes hotad. Bakåt var Djurgården stabilt och Frej skapade egentligen ingenting. Totalt sett borde Dif ha gjort ett antal mål till på de chanser som man skapade.

Blir Danielson Djurgårdens kapten?
Jonas Olsson har lämnat Djurgården och därmed ska nya tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf hitta en ny lagkapten till 2019. Sett till matcherna hittills i år verkar ett namn ligga nära till hands för duon. Mittbacken Marcus Danielson spelade med bindeln runt armen mot Frej, precis som i de tidigare matcherna mot Kristiansund och Lilleström. 29-åringen kan inte vara annat än nöjd över sin utveckling sedan han anlände till Djurgården inför förra säsongen. Då såg han långt i från given ut i startelvan, men Danielson har fortsatt att imponera (höll en hög nivå i Sundsvall), välförtjänt slagit sig in i laget och är nu en av favoriterna till att bli lagkapten. Skadade Erik Berg (fd Johansson) lär väl annars ligga rätt bra till.

Slår Chilufya igenom i år?
Inför förra säsongen värvade Djurgården in ”Tigern”, Edward Chilufya. Den zambiske talangen har nu fått tid att anpassa sig till livet i Sverige och den svenska fotbollen, och han ser riktigt spännande ut inför 2019. Mot Frej startade yttern och han var väldigt pigg. 19-åringen är bra med boll, otroligt kvick och akrobatisk. Det händer grejer runt honom. Chilufya ser ut som ett möjligt utropstecken i Djurgården den här säsongen. Så klart har han saker att slipa på och det handlar som alltid om att det ska bli en bra slutprodukt av det som ser spännande ut i spelet, men det är tydligt att han har egenskaperna som krävs för att lyckas.

Så var Djurgårdens nyförvärv
Målvakten Per Kristian Bråtveit: Oerhört svårt att säga något om norrmannens insats. Sattes inte på några prov alls och kunde inget göra på Frejs mål.

Högerbacken Aslak Fonn Witry: Pigg och man ser att han gärna vill bidra offensivt, men Djurgården kom mest runt på vänsterkanten i den första halvleken (när de skapade som mest). Smög upp fint i anfallet som ledde fram till 2-1 och blev då målskytt när han säkert rullade in en retur i mer eller mindre öppet mål.

Vänsterbacken Elliot Käck: Såg mestadels bra ut på sin vänsterkant. Där kom han till många inlägg och bidrog mycket offensivt. Men i den andra halvleken bjöd han också på en obeskrivligt dålig hemåtpass som Melvin Frithzell kunde snappa upp och reducera till 2-1 på.

Forwarden Adam Bergmark Wiberg: Höll sig framme och tog sig in i rätt ytor, men brände alldeles för många klara lägen. Borde ha gjort två mål i den här matchen.

Publicerad 2019-02-17 kl 17:29