FEM SPANINGAR: "Slutar han någonsin att springa?"

STOCKHOLM. Hammarby vann mot Trelleborg efter stort drama.
Här är Fotbollskanalens Jesper Thedéens fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkter från matchen i spelaren ovan.

Bojanic var vass i sin comeback
Efter att ha missat stora delar av försäsongen för att ordentligt bygga upp sig för den knäskada han ådrog sig i slutet av oktober fanns Darijan Bojanic under torsdagen tillbaka i Hammarbys startelva. 26-åringen startade som defensiv mittfältare och svarade för en stark första halvlek. Han var lugn med bollen, fördelade spelet bra och framför allt levererade han flera vassa inläggsfrisparkar. En av dem resulterade i mål (Jeppe Andersens 1-0) och med Bojanic högerfot blir Hammarby ett mycket farligare lag i samband med fasta situationer.

Bojanic byttes sedan ut efter 45 minuter och ersattes av Aziz Ouattara Mohammed, vilket gjorde att Mads Fenger fick ta klivit upp på mittfältet.

Bajen såg piggare ut än väntat
Ändå sedan Stefan Billborn tillträdde som huvudtränare för Hammarby har Bajen haft en tydlig vision i sitt försvarsspel: laget ska pressa högt. På grunda av det coronautbrott som drabbade Hammarby efter derbyt mot AIK har merparten av Bajen-truppen inte kunnat träna för fullt och därför var frågan om Billborn skulle behöva skruva på sitt försvarsspel mot TFF.

Det behövde han inte göra nämnvärt. I perioder låg visserligen laget lite lägre ner men det såg inte ut att vara något problem med orken hos Bajens spelare. Laget imponerade verkligen i första halvlek och ledningen var i underkant. Framför allt var Bajen vassa på att spela sig ur TFF:s press, där Bojanic en nyckel med sina precisa krossbollar.

I andra mattades Hammarby och laget hade inte samma energi att sätta press som i första halvlek, vilket gjorde att TFF kunde skapa en del framåt. Och med fem minuter kvar fick Skånelaget också en straff som Petar Petrovic distinkt satte dit fram till 1-1.

TFF blev bättre och bättre
Trelleborg var inte speciellt farligt eller bra i första halvlek men i andra lyfte laget sitt spel och skapade en del farligheter. Bajen lyckades inte pressa TFF lika högt och när Skånelaget fick bygga spelet mer bakifrån såg man också vassa ut. Framför allt skapade laget en del på sin vänsterkant där Vladimir Rodic i Hammarby hade vissa problem med sitt defensiva spel. Och ett inspel från vänsterkanten var också det som låg bakom TFF:s kvittering till 1-1 som kom på straff.

TFF har impoernat i årets cupspel och det måste kännas surt att åka ut i förlängning mot Hammarby, där man verkligen hade chansen att skrälla.

Slutar han någonsin springa?
I dagarna förlängde Gustav Ludwigson sitt avtal med Hammarby. Under torsdagen blev han målskytt för Hammarby, då han i förlängningen tryckte sig fram i straffområdet och placerade in 2-1 med högerfoten. Och frågan är om ytterforwarden någonsin kommer sluta springa? Mot TFF såg han inte lika rapp ut som vanligt, men när Hammarby behövde honom som mest klev han fram. Ludwigson är en av Hammarbys viktigaste spelare och har utvecklats till ett av Stefan Billborns viktigaste verktyg i offensiven.

Nu väntar derby mot Djurgården - som får ses som favorit
Segern mot TFF gör att det nu blir derby för Hammarby mot Djurgården - redan på söndag. Kort återhämtning för Hammarby vilket gör att Djurgården går in som favoriter i derbyt. Dif har dessutom imponerat under cupspelet där spelare som Edward Chilufya och Kalle Holmberg producerat framåt.

Publicerad 2021-04-01 kl 21:46