FEM SPANINGAR: ”Svendsen tog sista (?) chansen i Hammarby”

STOCKHOLM. Hammarby slog Varberg med 3-0 i svenska cupen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

I spelaren ses Svendsens mål.

Slarvig första halvlek, Hammarby
Inför matchen pratade Hammarbys assisterande tränare Pablo Piñones-Arce om en sak: tempo. Det hade de grönvita inledningsvis, när Varberg var passivt, och fick enkelt in 1-0 efter sex minuter. En läcker passning från Jeppe Andersen (stod återigen för en stark insats på centralt mittfält) öppnade upp hela högerkanten för en framstormande Simon Sandberg som gav Nikola Djurdjic öppet mål från nära håll. Efter målet steppade Varberg upp samtidigt som Hammarby inte hittade något flyt i sitt spel. Bajen slarvade en hel del och gästerna skapade faktiskt några farligheter (bland annat hade Robin Book ett avslut i stolpen efter att lurige Nahom Girmai Netabay stått för fin djupledspass).

2-0 kom i viktig läge för Hammarby
Den andra halvleken började lika trögt som den första slutade för Hammarby, men precis när hemmasupportrarna började visa missnöje över spelet kom 2-0 genom Sander Svendsen. Det målet gav så klart ett lugn till Hammarby och gjorde matchen mer eller mindre avgjord. Varberg stack dock upp med ett antal farliga attacker även i den andra halvleken och kunde absolut ha gjort något mål i den här matchen. Något vidare spel kan inte Hammarby skryta om (de tappade en hel del boll även under de sista 45 minuterna) men segern var stabil och det faktum att de kan plocka tre säkra poäng utan att imponera kan hemmalaget så klart ta med sig. Bajen gjorde också 3-0 på tilläggstid efter att inhopparen Kossounou Odilon på ett snyggt sätt lurat en Varberg-back, spelat bort motståndarkeepern och gett en annan inhoppare, Mats Solheim, öppet mål.

Svendsen tog sista (?) chansen
Han kom till Hammarby med stora förväntningar på sig och levererade en höst, men förra året blev inte alls som Sander Svendsen tänkt sig. Norrmannen kom inte upp i nivå och stod inte högt i kurs hos tränaren Stefan Billborn. Tiden i Hammarby har sett ut att gå mot sitt slut för 21-åringen men efter flera pigga insatser på försäsongen fick han oväntat nog starta mot Varberg. Kanske var det här sista chansen för honom att visa Billborn att han har något i Bajen att göra? I sådana fall tog han den. Herregud vad Svendsen ville mycket. Kanske till och med för mycket till en början, för då lyckades han inte alltid med sina aktioner. Men efter ett tag trummade han i gång och bjöd på läckra finter och ett härligt passningsspel. I den första halvleken satte han en snygg frispark som dömdes bort på grund av att domaren inte blåst i sin pipa, men vänsteryttern skulle inte lämna planen mållös för det. Han satte nämligen 2-0 i den 57:e minuten, när han fick ett friläge efter pass från Nikola Djurdjic. Varbergs målvakt Albin Svensson kom ut bra mot Svendsen, som dock retligt fintade bort både Svensson och en vilt kämpande Sebastian Möller innan han rullade in bollen i öppet mål. Totalt sett var Svendsen en av planens bästa spelare i kväll.

Blygsam debut av Widgren
Han har varit skadad under försäsongen och fick sin Hammarby-debut först i den här matchen, Dennis Widgren. Hur första insatsen var? Blygsam. Vänsterbacken imponerade inte. I den 22:a minuten bjöd han på en slarvig passning som gav Varberg en kontring, vilken han stoppade på ett sätt som gav honom gult kort. Överlag var han långt i från klockren i passningsspelet, som annars är en styrka hos honom. Nej, Widgren är inte riktigt DÄR än och den icke-optimala försäsongen lär väl vara en av anledningarna till det. Han kommer säkert lyfta framöver.

Publiksiffror och en inramning som lyfter cupen
Svenska cupen blir bara hetare och hetare, efter att för några år sedan varit nere på botten. Nu går det till och med att få till publiksiffror och en inramning som förtjänar beröm redan i gruppspelet (oavsett motstånd). Det visar AIK (nästan 10 000 åskådare mot Jönköpings Södra i lördags) och Hammarby nu (11 140 åskådare mot Varberg). Om det har känts som allsvenska matcher? Nej, inte riktigt. Men nästan. Det är grymt att svensk fotboll kan glöda så här tidigt in på året numera.