FEM SPANINGAR: "Vart har mästarlaget tagit vägen?"

Svenska Cupen

STOCKHOLM. Mjällby slog Djurgården med 2-1 och är klart för kvartsfinal i svenska cupen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Se när Mjällby gör 2-1 i spelaren ovan.

Svag första halvlek av Djurgården
Djurgården behövde vinna den här matchen för att ta sig vidare till kvartsfinal. Därmed var laget alltså tvunget att gå framåt. Det försökte man göra redan från start, och spelmässigt hade man ett övertag i den första halvleken, men kvaliteten saknades. Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrands mannar slarvade en hel del i inledningen av matchen och bjöd Mjällby på några nästan-chanser. 1-0 gjorde dock de blårandiga i den 16:e minuten, efter att en blixtsnabb omställning lett fram till en frispark som Jonathan Augustinsson tryckte in i nät. Men Mjällby fortsatte att ta sig fram till lägen och i den 29:e minuten kvitterade gästerna. 1-1-målet fick den naturliga effekten att Mjällby mest la sig på försvar och Djurgården attackerade. Utan framgång, fram till pausvilan, för Djurgården.

Djurgården var aldrig nära en seger
Mjällby försvarade sig väl och kändes vasst när man väl gick till anfall. Med tiden blev dock attackerna färre och färre. Djurgården hade enormt mycket boll men skapade egentligen ingenting. Mjällby lade sig  väldigt lågt och kompakt. De parkerade bussen, helt enkelt. Och det här var inte alls dagen då hemmalaget skulle klara av att bogsera bort den. Gästerna lyckades också göra 2-1 med 20 minuter kvar att spela, efter att ha fått en frispark på offensiv planhalva. Då kändes allt avgjort. För det gick inte att se hur Djurgården skulle kunna höja sig tillräckligt mycket för att få in två mål. De blårandiga var otroligt bleka i sitt offensiva spel. Vart har mästarlaget tagit vägen? Just nu känns det ju som bortblåst. Defensivt har man tappat sin stabilitet och offensivt finns väldigt mycket att jobba på.

Välförtjänt att Mjällby går vidare
3-1-seger mot Sandviken, 5-0-seger mot fjolårets seriekonkurrent Dalkurd och nu en 2-1-seger borta mot Djurgården efter att ha stängt till bakåt på ett imponerande vis. Mjällbys gruppspel blev en total succé och med tanke på vad man visat upp är det fullt välförtjänt som man tar sig till kvartsfinal. Om det här kommer skapa höga förväntningar på laget, både internt och externt, inför allsvenska comebacken? Möjligt. Det är en sak som tränaren Marcus Lantz får hantera.

Hemmaplansfördel kan vänta för Maif
Full pott, nio poäng, och plus åtta i målskillnad. Det kan räcka långt för Mjällby i kampen om en hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Redan står det klart att två gruppettor inte kommer att kunna rå på Blekinge-gänget och gissningsvis lär inte fyra andra lag gå om Marcus Lantz mannar inför lottningen på måndag, som sänds på Fotbollskanalen cirka klockan 21.15. Det är Malmö, Hammarby, Kalmar, Falkenberg och Östersund/Häcken som har chansen att bli en bättre gruppetta än Mjällby.

Moro imponerar
Mjällby har gjort en rad spännande nyförvärv inför återkomsten till allsvenskan. Ett av dem heter Mamudu Moro, som klubben hämtat tillbaka från Helsingborgs IF. Forwarden är lurig och kan säkert bli en rejäl tillgång i allsvenskan. Mot Djurgården var han svårhanterlig för hemmalagets backlinje. I den första halvleken var han nära att rinna igenom helt vid några tillfällen och det var han som tryckte in gästernas 1-1-mål. 25-åringen gjorde tre mål mot Dalkurd i gruppspelets andra omgång. Även Joel Nilsson förtjänar ett omnämnande. Han var riktigt bra i den här matchen och vållade problem för Djurgården.

Publicerad 2020-03-07 kl 16:40