FEM SPANINGAR: "Wikheim imponerade inte - måste upp en nivå"

STOCKHOLM. Djurgården besegrade Brage med 1-0.

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna i spelaren ovan.

För lite individuell skicklighet i offensiven
Inför matchen mot Brage riktade Djurgården kritik mot sin egen offensiv. Inte tillräckligt bra mot lag som försvarar lågt, hette det. Men det blev inte mycket bättre mot Brage. Det var ungefär så som kritiken var. Brage föll och försvarade sig lågt. Och Djurgården hade mest boll, och rullade runt den utan att skapa särskilt mycket. För att slå hål på låga försvar är det en fördel att ha spelare med individuell skicklighet i offensiven. Men det fanns det inte så mycket av.

Yttrarna Gustav Wikheim och Haris Radetinac klarade inte av att slå ut sina motståndare. Hampus Finndell och Magnus Eriksson hade behövt ta bort några sidledspassningar mot ett mer rakt spel. Det var först när Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand släppte loss och slängde in ytterligare en anfallare i Kalle Holmberg och skickade ut Victor Edvardsen till vänster, som det hände grejer. Två minuter senare fick Holmberg ett jätteläge framför mål, men missade. Och en minut efter det hittade Holmberg Edvardsen som gjorde 1-0 och så var matchen avgjord.

Livet efter Chilufya
Edward Chilufya var en av allsvenskans bästa yttrar, så det är klart att det inte är helt enkelt att ersätta det tappet. Mot Brage startade Haris Radetinac och Gustav Wikheim på kanterna. Och Albion Ademi kom in. Med Radetinac vet man vad man får. Man får en lojal tvåvägsspelare som alltid ger allt och gör ett bra jobb. Med Wikheim och Ademi vet man inte på samma sätt. Ademi såg fin ut mot Västerås och FS Metta. Men det ska han också göra mot den typen av motstånd. Känslan är att Ademi har en bit kvar för att ha fullt förtroende hos Lagerlöf och Bergstrand. Det märks när tränarna pratar om Ademi. Wikheim är nyast av yttrarna och han startade mot Brage. Utan att imponera. Han klarade inte av att slå ut sina motståndare, det gick ofta långsamt, var omständligt och en hel del bolltapp. Det är såklart för tidigt att kasta en dom över Wikheim, men klart är att han måste upp i nivå.

Kan Finndell avlasta Mange med poäng?
Från spelare och ledare har det pratats mycket och gott om Hampus Finndells försäsong. Det sägs att han tog kliv förra säsongen och att han har tagit ytterligare ett kliv nu på försäsongen. Han är ju kvick och skicklig i kortpassningsspelet och rör sig fint. Men kan vi få något mer? Som skicklighet i ett längre passningsspel? Djupledslöpningar och ett hot i straffområdet? Fler poäng? Förra säsongen gjorde mittfältaren tre mål och inga assist. För att få ytterligare lyft i karriären så ska det nog till att vi får något mer.

Inte sista gången Holmberg och Edvardsen spelade tillsammans
Han har fått ta emot kritik (till och med av tränare), och visst, förra säsongen var ganska tung. Men Kalle Holmberg gnällde aldrig. Och det gör han inte nu heller. Efter värvningen av Victor Edvardsen har Holmberg hamnat på bänken. Mot Brage hade laget problem att skapa chanser, då kastades Holmberg in som central anfallare och Edvardsen åkte ut på vänsterkanten. Det blev minst sagt intressant. Två minuter senare hade Holmberg vaskat fram två jättelägen. Först missade han själv och sedan spelade han fram Edvardsen till 1-0. Det var nog inte sista gången vi såg Holmberg som central och Edvardsen till vänster.

Widell Zetterström räddade Djurgården
Djurgården vann, men innan målet hade Brage ett par vassa målchanser. Framför allt en chans. Efter 72 minuter slog Anton Lundin ett fint högerinlägg till bortre stolpen där Niklas Söderberg dök upp och nickade, men Jacob Widell Zetterström gjorde en bra räddning. I den första halvleken gjorde hemmalagets målvakt ytterligare en fin räddning. Men frågan är hur länge han bli kvar i målet? Aleksandr Vasyutin har haft problem med skada och satt på bänken mot Brage, och efter matchen ville han inte göra några intervjuer.

Publicerad 2022-02-21 kl 22:53